reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech K800: bezdrátová i podsvícená

8.2.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech K800: bezdrátová i podsvícená
Wireless Illuminated Keyboard K800 v sobě integruje dvě vlastnosti, které k sobě logicky příliš nesedí. Jde o bezdrátové připojení, a tedy i napájení z baterií a podsvícení kláves, které je energeticky náročné. Podívejme se, jak se s tím Logitech vypořádal.
Kapitoly článku:
  1. Logitech K800: bezdrátová i podsvícená
  2. Instalace, zkušenosti z provozu a závěr

Instalace


Pokud jde o instalaci a nastavení softwaru SetPoint, pak to je v tomto případě úplně stejné jako u nedávno testovaného setu Logitech MK520, na což se můžete podívat zde. Dočkáme se tedy i zde možnosti úpravy funkcí vybraných kláves, kam zde patří tlačítko pro spuštění kalkulačky a pak kombinace Fn - My Home, E-mail, One-Touch Search, Application Switcher, Sleep a Media Player (neboli F1-F4 a F8-F9).

Stejně tak máme možnost pomocí softwaru zkontrolovat baterie, deaktivovat některé klávesy a na transmiter navěsit další zařízení. Novinkou však je záložka ovládající podsvícení:


- klikněte pro zvětšení -

Ta nám dovolí využít zabudovanou funkci detekce rukou (viz níže), nebo podsvícení prostě zapne po stisknutí klávesy po dobu 10 sekund až 10 minut. Případně lze podsvícení rovnou deaktivovat a vypnout jde i OSD upozornění na změnu intenzity podsvícení.


Zkušenosti z provozu, podsvícení


V minulé recenzi setu Logitech MK520 jsem si u klávesnice trošku stěžoval na zakulacené rohy kláves, které mi ztěžovaly orientaci po hmatu. Dle očekávání si na to ale po nějaké době jde zvyknout, takže po pár tisících znaků textu jsem si na K800 přivykl a psal na ní stejně rychle jako na své staré klávesnici. K tomu bezesporu přispělo i podobné rozložení kláves, jejichž stisk je tichý a jistý. Zde se však český uživatel bude muset smířit s tím, že si (alespoň v době psaní recenze) nemůže pořídit lokalizovanou verzi s českými svítícími popisky, pouze s nalepovacími stítky, ale to je u takovéto podsvícené klávesnice řešení na draka.


- klikněte pro zvětšení -

Dosah bezdrátového rozhraní je i zde více než dostatečný a v našem případě nebyl problém pracovat ani na 7 a více metrů. Více snad ani není potřeba. Podsvícení lze nastavit s různou intenzitou, takže si můžeme zvolit to pravé, dle okolního osvětlení. A co se týče posledního důležitého údaje, a sice výdrže na baterie, už se ani nedivím, že je Logitech v popisu na svých stránkách tak vágní.

Největším žroutem energie je bezesporu podsvícení a zde záleží na tom, jakou intenzitu si nastavíme a také jakým způsobem je budeme zapínat - zda pouhým umístěním rukou na klávesnici, což funguje díky senzorům spolehlivě, ale také pak klávesy po oddálení prstů po dvou sekundách pomalu pohasnou. Nebo si můžeme nastavit aktivaci stiskem libovolné klávesy a následné vypnutí po až 10 minutách. Nelze tedy říci, že klávesnice vydrží třeba přesně 5 dní, protože to závisí na příliš mnoho proměnných. Jediné, co mohu říci ohledně baterií, je, že se z USB slotu notebooku Asus B80A nabíjely téměř pět hodin.

Závěr


Klávesnice Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800 v sobě slučuje bezdrátové připojení s transmiterem Unifying a podsvícení kláves pomocí bílých LED, což rozhodně není časté. Její tělo je sice poněkud ohebné, ale jinak jeho plasty působí kvalitně a kombinace černé, bílé a průhledné je také elegantní.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesy samotné mají tichý a měkký stisk, který je přesto jistý. Po nějaké době používání jsem tak s ní neměl žádný problém a mohl bych tak klidně zapomenout na svou starou osvědčenou klávesnici. Bonusem jsou jistě také speciální funkce i další čtyři klávesy pro ovládání zvuku a spuštění kalkulačky. Některé z nich lze také upravit pomocí softwaru SetPoint.

Podsvícení kláves je kvalitní, takže v noci budou čitelné i malé popisky a protože je vše napájeno ze dvou tužkových baterií NiMH, uplatní se zde i senzory detekující ruce nad klávesnicí, které samy dokáží zapnout i vypnout podsvícení. Bohužel jsou zde ale také nevýhody. Jednak je možné u nás dnes zakoupit pouze US verzi bez českých podsvícených popisků, nebo s nepodsvícenými CZ popisky, takže pro nezkušené uživatele se K800 příliš nehodí a potom je tu cena, jež se vyšplhala nad 2000 Kč. A dát takové peníze za jednu klávesnici si rozhodně nedovolí každý.

Takže se dobře rozhodněte, zda je pro vás podsvícení kláves ve spojení s bezdrátovým připojením tak důležité, abyste snesli i vyšší cenu a nutnost častějšího dobíjení. Bezdrátové klávesnice dnes totiž vydrží na jedny baterie po dobu v řádu měsíců a ne dnů, jako v tomto případě.


Bezdrátová, a přesto podsvícená
Není lokalizovaná včetně podsvícení
Kvalitně vyrobená, tichý stisk kláves
Vysoká cena
Přídavné klávesy, funkce a detekce rukou
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2 100 Kč s DPH, záruka 3 roky


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení klávesnice Wireless Illuminated Keyboard K800 děkujeme firmě Logitech




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama