reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX Air: Revoluce?

4.10.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech MX Air: Revoluce?
Za poslední roky se inovace u myší týkaly většinou technologie senzorů. Novinka od Logitechu přichází s něčím úplně jiným. Nejde o běžnou bezdrátovou myš, jelikož kromě laserového snímače lze rozhýbat kurzor i intuitivními pohyby - podobně jako u konzole Wii.
Myš je prakticky celá vyrobena z kvalitního plastu. Provedení a dílenské zpracování je v případě firmy Logitech vždy skvělé a MX Air není výjimkou. Spíše naopak - netradiční design s elegantní křivkou a dobrým držením bude vyhovovat většině uživatelů. Hmotnost myši je i s baterií velice slušných 92 gramů, takže nebudete mít problém s vyšší váhou při ovládání ze vzduchu. Rozměry jsou pak 12,6 (délka) x 5,9 (šířka) x 0,5 - 3,2 (výška) cm.



Svrchní strana je pokryta lesklým plastem, který je sice mírně náchylný ke znečištění otisky prstů a dlaně, ale čistotnější majitelé této myšky alespoň mohou využít přiložený hadřík. Odlesk je opravdu znatelný (jak je vidět i na následující fotografii), na dotek je však materiál kluzký pouze přiměřeně, což pomáhá v pohodlné manipulaci. Dvě hlavní tlačítka jsou součástí hlavní schránky svrchní strany, středovému panelu pak dominuje delší ploška s funkcí rolování a další čtyři nastavitelná tlačítka.



Na spodní straně byl použit kovový nástřik se zrcadlovým efektem, který pěkně doplňuje design myšky, zejména pokud ji používáte v módu dálkového ovladače. Na "patce" myši jsou umístěny kontakty pro spojení s napájecí základnou, v přední části je pak laserový senzor a přepínací tlačítko On/Off určený na zapnutí, respektive vypnutí myši.



U laserového senzoru Logitech neuvádí podrobnější informace, pravděpodobně se však spíše jedná o nějaký slabší model, protože myš není primárně určena na počítačové hry. O bezproblémový styk s podložkou se stará čtveřice teflonů s dostatečnou plochou zajišťující stabilitu.



Jak naznačují následující fotografie, myš je stranově symetrická, a tak ji mohou bez problémů využívat i leváci. Zadní část myši je přitom vyvýšena, aby měl uživatel dostatečný komfort pro opření dlaně. Tlačítka na středním panelu jsou při používání ve vzduchu dostupná velmi dobře, horší je to při klasickém držení, kdy efektivně využijete maximálně jedno. Stisk všech tlačítek je měkký s citelným cvaknutím, které jasně potvrzuje kliknutí.





Středová dotyková plocha nahrazující kolečko je jednou z věcí, které mě mile překvapily. Funkčnost si rozebereme až v další kapitole, nicméně co se týká dostupnosti pro prsty a pohodlí při používání, pak je velmi snadné si zvyknout a na klasické kolečko brzy zapomenete. Plocha je dostatečně hladká, takže je pohyb po ní jednoduchý a intuitivní.



Zadní strana je kupodivu označena nápisem "Freespace" a na logo Logitechu zbyl prostor o kousek výše ve velmi špatně čitelném černém provedení na černém podkladu.


reklama