reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX Master: nejlepší model své řady

31.3.2015, Jan Vítek, recenze
Logitech MX Master: nejlepší model své řady
Logitech nedávno uvedl na trh myš MX Master, kterou označil za svůj dosud nejlepší model s bezdrátovou konektivitou. Ty jsou zde přesně tedy dvě, a to rádiová technologie i Bluetooth. Vedle toho se tato myš může pochlubit dvěma kolečky a nejen jimi.
Kapitoly článku:
Pro odemčení všech možností myši Logitech MX Master poslouží software Logitech Options, který jsme stáhli v nejnovější verzi 2.00.3070. Na rozdíl od jiných podobných aplikací nebudeme tahat desítky megabajtů, ale pouze necelých devět, takže to není velký problém. Po instalaci poznáme, že nám software nabídne jen dvě hlavní záložky, a to Mouse a Point and scroll. Snad tedy nebudeme ochuzeni o důležité možnosti nastavení.


- klikněte pro zvětšení -

Záložka Mouse vypadá tak, že nabídne pouze možnost prohození hlavních tlačítek myši, respektive jejich funkcí. Ostatní tlačítka (More, Restore defaults a Add devices) má společné s druhou záložkou a jde pouze o ověření aktuálnosti softwaru i firmwaru, obnovení výchozích nastavení a připojení dalších zařízení s podporou rozhraní Logitech Unifying. Když si ale všimnete zelených puntíků rozesetých po obrázcích myši, tedy přesněji jejich ovládacích prvcích, můžete se podívat, jaké možnosti nastavení nám software u každého z nich umožní. Dříve se ale podíváme na další záložku.


- klikněte pro zvětšení -

Point and scroll obsahuje všechny ostatní volby, přičemž tu je rychlost ukazatele, pod nímž se nejspíše skrývá uváděná možnost nastavení dpi. To zde totiž jinde není, a přitom máme mít možnost nastavení 400 - 1600 dpi (po krocích 200 dpi). Pak je tu obvyklá funkce hladkého rolování, nastavení směru pro obě kolečka, výchozí režim pro hlavní kolečko (krokový - ratchet, nebo volný - freespin) a nakonec tu je jistý režim SmartShift a jeho citlivost. Právě toto je onen režim, který zajistí automatický přechod mezi krokovým režimem a režimem volného protáčení v případě, že kolečko silněji roztočíme. Můžeme tedy změnit i citlivost daného prahu, takže když posuneme jezdce zcela doleva, krokování se objeví jen při velmi pomalém otáčení kolečkem a když zcela doprava, pak ani nejde kolečko roztočit tak, aby přešlo do volného protáčení. Nastavit si tedy můžeme přesně to, co nám bude vyhovovat, přičemž osobně mi vyhovovalo to výchozí.


- klikněte pro zvětšení -

Když se vrátíme k nastavení jednotlivých prvků, pak nejbohatší možnosti má právě skrytý Gesture Button. Aplikace nám ukáže, jakým způsobem ho můžeme využít, takže ve výchozím stavu jde o pohyb myši do čtyř stran, což umožní připnutí aktivního okna doleva či doprava, maximalizaci okna nebo funkci zobrazit plochu. Další gesta umožní ovládat multimédia, zoomovat či rotovat s objekty, posouvat celý obraz, nebo využít vlastní nastavení. V takovém případě si ale i tak musíme vybrat z nabídky funkcí v levém sloupci. Tlačítko ale nemusíme vůbec využívat pro gesta a namísto toho si vybereme jednu z dalších desítek funkcí ve zmíněném levém sloupci, akorát pak bude Gesture Button sloužit pouze pro jeden účel a ne až čtyři, kdybychom ho využili původním způsobem. Tak či tak, jde o velmi užitečný prvek, který se mi zvláště líbil pro nastavení hlasitosti (stisk + pohyb nahoru či dolů).

Tlačítko pro přepnutí režimu kolečka může vykonávat i další funkce, jejichž seznam je v podstatě stejný jako u tlačítka pro gesta. Můžeme si z něj totiž vytvořit další Gesture Button, takže pokud nemáme zájem o možnost přepínat režimy kolečka, a že s využitím funkce SmartShift to skutečně není důležité, bude vhodné si zvolit jinou funkci. To samé platí i pro stisk hlavního kolečka.



Co se týče bočních tlačítek pro palec, ta už pro gesta použít nelze, ale i tak jim lze z dostupného seznamu přiřadit jiné funkce. Nejvíce omezený výběr máme u bočního kolečka, jímž můžeme rolovat, přecházet mezi stránkami, měnit jas obrazovky, přepínat mezi aplikacemi či taby, měnit hlasitost, zoomovat či jej vypnout. A samozřejmě lze měnit i rychlost rolování.

Možnosti pro nastavení myši jsou tedy velmi dobré, když si uvědomíme, že jde o kancelářskou myš. Nemělo by nám tedy chybět tvoření maker, ovšem přeci jen by software mohl umožnit zvolit opravdu individuální nastavení, alespoň tedy přiřazení kombinace kláves a vytvářet profily, jež by byly automaticky aktivovány s aktuálně používanou aplikací.

reklama