reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX Vertical: ergonomie především

12.4.2019, Jan Vítek, recenze
Logitech MX Vertical: ergonomie především
Logitech MX Vertical se na trh dostala v minulém roce jako myš, která svůj tvar podřídila především ergonomii. Měli by tak o ni mít zájem především ti, kteří už pocítili potíže dané dlouhodobým používáním klasické myši.
Kapitoly článku:
  1. Logitech MX Vertical: ergonomie především
  2. Logitech Options
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Když si vyberete myš jako Logitech MX Vertical, kterou jste si doposud třeba ani nevyzkoušeli, musíte se připravit na jednu zásadní věc. Zprvu vám jistě nebude vyhovovat tak, jako klasická myš, protože se bude držet úplně jinak a jiné budou i pohyby rukou. To bude nutné prostě překonat. Nejlépe to ale ukáže fotografie. 
 
 
Logitech MX Vertical je tak myš, která nás nebude nutit mít dlaně rovnoběžně s deskou stolu, čímž se dlouhodobě namáhá zápěstí a mohou vznikat zdravotní potíže v čele s notoricky známým syndromem karpálního tunelu. Ten se ale ani nemusí rozvinout, ono bohatě stačí počáteční brnění prstů a ztrácení citu v nich. Tato myš nám tak má umožnit pracovat se zápěstím v uvolněné poloze v případě, že nás už bude zajímat víc naše zdraví. Pro profesionální výkony ve hrách se hodit spíše nebude, ale konec konců, člověk si dokáže zvyknout na mnohé. 
 
 
Myš se prodává v obalu s papírovým krytem, který lze rozevřít a přes přiléhavý průhledný plast si vyzkoušet její tvar, takže i bez nakukování dovnitř si můžeme udělat obrázek o tom, jak nám bude sedět. Na stránkách výrobce je k dispozici i 360° pohled na její tvar. A co specifikace?  
 
Model Logitech MX Vertical
Rozměry (V x Š x H) 78,5 x 79 x 120
Hmotnost 135 gramů
Rozhraní
rádiové (Logitech Unifying)
Bluetooth LE
USB (v myši konektor typu C)
Rozlišení
400 až 4000 dpi (po krocích 50 dpi)
laserový senzor
Tlačítka
2 hlavní
kolečko
4 programovatelná (zpět, vpřed, dpi, stisk kolečka)
Baterie vestavěná Li-Pol 240 mAh
Software Logitech Options
Záruka 2 roky
 
Logitech nám ani nyní nepřipravil žádnou levnou periferii a i když se dá MX Vertical pořídit i levněji, většinou se její cena pohybuje kolem 2800 Kč s daní. Za tuto částku dostaneme myš, která je vybavena dvojicí bezdrátových rozhraní, a sice rádiového se známým USB transmitterem Unifying a pak Bluetooth Low Energy. Pokud se ale už porouchá 240mAh baterie, transmitter ztratíme a/nebo Bluetooth nebude k dispozici, je připraveno i rozhraní USB na odpojitelném kabelu. 
 
Tlačítka mají i vzhledem k netradičnímu tvaru myši v podstatě klasické rozmístění. Je tu hlavní část se dvěma tlačítky, uprostřed nichž je mačkací kolečko, pak dvě tlačítka pro palec (zpět/vpřed) a na světlejším vršku myši je jedno osamělé tlačítko, které ve výchozí podobě přepíná mezi hodnotami dpi. Zvolit si budeme moci 400 až 4000 dpi na laserovém senzoru. 
 
Logitech udává, že až na pohyb kolečka a dvě hlavní tlačítka jsou ostatní funkce programovatelné, takže se také podíváme na to, co nám k tomu nabídne software Options.
 
 

Provedení myši 

 
Logitech MX Vertical je vytvořena ze šedých plastů, ale většina jejího pláště má měkký gumový povrch. Týká se to celé, místy vroubkované části obepínající myš celou dokola, a to až na hlavní tlačítka. Základna s vrchní světlou částí už je z plastu s tvrdým a matným povrchem. 
 
 
Zpracování myši je na vysoké úrovni, ostatně Logitech je sice drahý, ale obecně nabízí kvalitně vyrobené periferie, což se odráží i zde. Nicméně na nové myši samozřejmě nemáme šanci poznat, co se na ní může za rok či dva uvolnit, co rozvrzat a co odřít k nepoznání. Periferie s prodejní cenou mezi dvěma a třemi tisíci korunami by přitom měla vydržet déle, než jakou má MX Vertical záruku. 
 
 
Rozmístění tlačítek odpovídá tomu, čím jaká mačkáme na klasické myši. Ta hlavní s kolečkem jsou tak umístěna na pravé zkosené hraně a na levé máme naopak za sebou dvě tlačítka pro palec. A na rozdíl od tlačítka za kolečkem klasické myši je zde to vrchní, které ve výchozím stavu přepíná mezi hodnotami dpi, snadno dostupné právě pro palec. Pokud tak vůbec nepotřebujete přepínat rozlišení senzoru, můžete ho využít pro cokoliv jiného, co nabídne software Options.
 
 
Stisk hlavních tlačítek, stejně jako těch postranních a vrchního, mi osobně velice vyhovoval. Hlavní tlačítka mají zcela jasnou hmatovou odezvu doprovázenou ostrým cvaknutím a mačkají se lehce, ale samozřejmě ne až tak lehce, aby hrozilo jejich nechtěné stisknutí při přesouvání myši. 
 
Kolečkem se také otáčí lehce, a to má přitom dobrou aretaci jednotlivých kroků, takže dokud se neochodí, nehrozí, že byste při otáčení skončili někde mezi, aby se pak kolečko někdy poté samo pootočilo a stránka pod myší popojela. Co je však dle mých zkušenosti velká vada na veškerých ovládacích prvcích myši, je mechanismus pro mačkání kolečka coby středového tlačítka. Ten je opravdu až příliš tuhý a je třeba si přitom uvědomit, že koncem prstu zde nebudeme tlačítko mačkat směrem dolů, což by ještě bylo bývalo šlo. Mačkáme ho šikmo dolů vlevo a pak je opravdu velice obtížné jej stisknout, aniž by se nám přitom hnula celá myš. 
 
 
USB konektor najdeme samozřejmě v přední části, čili v malém výklenku hned pod hlavními tlačítky a jiné prvky na vrchní části můžeme hledat marně, snad až na malou stavovou LED kontrolku, kterou lze identifikovat jako malý otvor před dvojicí bočních tlačítek nalevo. Signalizovat nám bude stav baterie, čehož si lze při běžném použití myši všimnout. Že by však nějaké LED podsvícení myši kradlo naši pozornost, o tom se nedá mluvit. 
 
 
Když si MX Vertical převrátíme na bok, objeví se jednak hlavní vypínač vpředu, dále uprostřed myši umístěný laserový senzor a také tlačítko pro volbu komunikačního kanálu, které se bude hodit v případě, že pracujeme v prostředí, kde se to bezdrátovými periferiemi jen hemží. 
 
 
Zajímavé jsou také teflony této myši, které až na malé mezery obepínají celý její obvod. Ta díky tomu hladce klouže i po dřevěném stolu. Jak si můžete všimnout, myš byla už dříve používaná, jak ukazují nečistoty uvázlé na lepidle v mezerách na okraji teflonů. S tím je třeba počítat, to není nic neobvyklého, ovšem osobně jsem čekal, že se v tak velké myši najde místo pro schránku, do níž se bude moci uložit USB transmitter. Logitech ji sice prezentuje jako desktopovou, ale i tak by se hodilo, kdybychom měli malý Unifying kam dát, aby se neztratil. 
 
 

Příslušenství

 
Ostatně ztratit něco tak malého nebude žádný problém a pokud se tak stane, budeme si muset koupit náhradní, spolehnout se na Bluetooth, nebo na dodávaný USB kabel (USB A na straně počítače a USB C na straně myši). I tak tedy o možnost jejího využití nepřijdeme.
 
reklama