reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX700 - nejlepší myš na trhu

4.11.2002, Zdeněk Kabát, recenze
Logitech MX700 - nejlepší myš na trhu
Trochu odvážnějším nadpisem bych Vás chtěl pozvat na recenzi jedné z nejkvalitnějších myší na našem trhu - Logitech MX700. Tato bezdrátová optická myš od renomovaného výrobce vyniká skvělou ergonomií, vysokou přesností, osmi tlačítky a je podporována slušným softwarem...

Instalace a nastavení myši


Zapojení myši není žádnou vědou, přestože je oproti klasickým "kabelovým" myším komplikovanější. Podle manuálu jsem umístil základnovou stanici do vzdálenosti min. 20cm od ostatních elektronických zařízení a připojil do USB portu (v balení je také dodáván USB->PC/2 konektor). Propojovací kabel je možná trochu krátký (cca 120 cm), a tak může v některých případech činit připojení problémy. K USB konektoru jsem také připojil akumulátor a zapojil ho do zásuvky. Dále jsem do myšky vložil dobíjecí baterie, a protože začala dioda umístěná na hřbetě myši červeně blikat, usadil jsem MX700 do základnové stanice. Po 75 minutách ohlásila zelená indikace plné nabití a já mohl začít myš vesele používat.

Když bylo po hardwarové stránce vše hotové, pustil jsem se to softwaru. Zajímalo mě, jak bude myš pracovat s použitím ovladačů vybraných systémem (Windows XP Professional). A výsledek mě mile překvapil. Z osmi tlačítek jich bylo funkčních sedm a Windows k nim přiřadily tyto úkony: pravé/tlačítko standardně, "palcová" tlačítka na levém boku - zpět a vpřed v Internet Exploreru, tlačítka pod a nad kolečkem - rolování v dokumentu, kolečko - rolování, při stisknutí auto-panning. Pouze úplně vrchní tlačítko zůstalo bez odezvy.



Obr. 3 - 8 - Instalace softwaru pro myš
klikněte pro zvětšení

K ideálnímu používání je ale nutný originální software, dodávaný na přiloženém CD. Jedná se o ovladače MouseWare 9.7 pro Windows (XP, ME, 2000, 98, 95, NT) a MouseWare M 4.0.5 pro MacOS (8.6 - 9.2). Instalace má příjemné uživatelské rozhraní, ve kterém si vyberete jazyk (čeština není k dispozici), zemi, instalační adresář a potvrdíte licenční ujednání. Dále vyberete instalované komponenty, mezi kterými najdete kromě ovladačů také MusicMatch Jukebox (průměrný audio-přehrávač) a WildTangent GameChannel (pro onlinové hraní). Po zkopírování souborů Vás instalátor požádá o registraci produktu (lze vynechat) a restart počítače.

Po restartu Vám systém nabídne konfiguraci zařízení. Na první kartě nastavení naleznete Quick Setup, kde je popsáno všech osm tlačítek, karta Ukazatele slouží k výběru grafických ukazatelů myši, kam instalátor přidal i několik grafických pokusů Logitechu, ale nejdůležitější je karta Buttons. Tam můžete každému z osmi tlačítek přiřadit vlastní funkci a nastavit rychlost rolování kolečkem (1, 3, 6 řádků, obrazovka, žádné). Dostupné funkce zahrnují např. kopírování, vložení a vyjmutí, minimalizaci a maximalizaci oken, dvojklik, otevření složky Můj počítač, Dokumenty, Hledej, nápověda, funkční a mrtvé klávesy a mnoho dalších.




Obr. 9 - 13- Nastavení myši
klikněte pro zvětšení

Originální nastavení je takové, že tlačítka pro palec jsou používaná k navigaci v IE (Zpět, Vpřed), drobná tlačítka u kolečka, tzv. Cruise Control, slouží k rolování v dokumentu (při podržení se změní kurzor a obrazovka roluje, takže nemusíte opakovaně otáčet kolečko), stisknutí kolečka spustí Auto-Panning (rolování pohybem myši) a osmé tlačítko, Quick Switch, slouží k přepínání úloh (podobné jako Alt+Tab). Pokud si k tlačítkům přiřadíte ty nejpoužívanější funkce, tak se stane ovládání Windows hračkou.


Obr. 14 - Okno objevivší se při použití tlačítka Quick Switch

Na kartě Motion je k dispozici třeba nastavení rychlosti kurzoru či akcelerace a karta Cordless zahrnuje úroveň nabití baterií a používaný kanál (dvě různé frekvence). Ovladač myši si také přidá ikonku myši do systémové lišty (lze vypnout), pomocí které můžete kontrolovat stav baterie a otevřít celou nabídku nastavení.
reklama