reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX700 - nejlepší myš na trhu

4.11.2002, Zdeněk Kabát, recenze
Logitech MX700 - nejlepší myš na trhu
Trochu odvážnějším nadpisem bych Vás chtěl pozvat na recenzi jedné z nejkvalitnějších myší na našem trhu - Logitech MX700. Tato bezdrátová optická myš od renomovaného výrobce vyniká skvělou ergonomií, vysokou přesností, osmi tlačítky a je podporována slušným softwarem...
Kapitoly článku:

Optická a radiová technologie


Nejdůležitější a nejpropracovanější technologie myši Logitech MX700 jsou ale bezdrátová a optická. Fast RF bezdrátová technologie, jak ji Logitech nazývá, je opravdu povedená. Na výběr máte dva kanály komunikace se základnovou stanicí, které přepnete stisknutím tlačítek Connect na myši a stanici. Využívaná frekvence je 27MHz (oproti 900MHz u jiných myší, kde hrozí rušení s mobilními telefony), přenos mezi základnovou stanicí a myší činí 125Hz (stejně jako USB 1.1). A v praxi? Při správném natočení základny dokázala myš plynule pracovat až do 2,5m s překážkami (i několik centimetrů) a s přímou viditelností až 4m, více místnost nedovolovala. Pokud byste si tedy chtěli z postele pustit DVD na dobrou noc, můžete pak počítač bez problému vypnout (za uvedených podmínek). Také jsem nezaznamenal žádné rušení z ostatní elektroniky jako monitor, mobilní telefon, otevřené PC, UPS apod.

Optický engine MX, kterým je logicky vybavena celá MX řada od Logitechu, je také vynikající. Pracuje ve velice přesném rozlišení 800dpi, zajišťujícím precizní pohyby kurzoru, což jsem ocenil zejména v Adobe Photoshopu při vyřezávání oken ze screenshotů. Rychlost zpracovávání obrazu je také nadprůměrná - 4,7 megapixelu za sekundu a snímací dioda pracuje při 5250 snímcích za vteřinu. Tyto uchvacující čísla ocení především hráči 3D akcí, kde je třeba bleskových reakcí. Myš zvládá akceleraci až 10g (98m/s2) a rychlost pohybu 1 metr za sekundu, takže se Vám nestane, že by kurzor přeskakoval.


Obr. 15 - Logitech MX700 zepředu…

Optický senzor pracuje pouze při přímém dotyku s podložkou a ve vzdálenosti cca 2 mm přestává reagovat. Pokud s myškou nepohybujete, sníží se intenzita červené diody, ale zpoždění při opětovném použití je zanedbatelné. Necháte-li senzor po dobu deseti sekund ve vzduchu, začne blikat. Jak už tomu u optických myší bývá, lze i MX700 použít na většině běžných povrchů. Problémy jsem zaznamenal pouze u lakovaného bílého papíru (ale obyčejný papír byl bez problémů) a samozřejmě u průhledných či odrazivých ploch (kdo ale bude používat myš na zrcadle).


Nikdo není dokonalý


Ale ani tato myška se ale nevyhnula drobným problémům. Dva výraznější jsou asi tyto: Občas jsem v IE narazil na malé potíže s rolováním, kdy přestože jsem cvaknul s kolečkem, obrazovka se nepohnula. Při dalším pootočení pak poskočila o šest řádků (nastaveny jsem měl tři řádky). A druhým problémem je nepříliš povedený Auto-Panning, který se lehce odlišuje od standardního "windowsovského". Při stisku kolečka se kurzor změní na čtyřsměrnou šipku, ale pohyb nastává již při pohnutí myši daným směrem. Takže nezáleží, o jak velký kus myš posunete, ale rolování závisí pouze na prvotním směru. V důsledku je možné rolovat pouze jednou rychlostí a navíc jenom při neustálém pohybu myši daným směrem, jinak se rolování zastaví.


Obr. 16 - … a zezadu

Jeden zápor by se mohl u některých uživatelů projevit při používání Quick Switch tlačítka. To je umístěno na hřbetě myši a podle mně (a snad i podle odborníků na ergonomii z Logitechu) by se mělo tisknout bříškem prostředníčku. Někomu to ale nemusí sednout, a tak by bylo nutné při používání tohoto šikovného tlačítka posouvat ruku na myši. Já jsem ale nezaznamenal s rychlým přepínáním žádné potíže.

Klady


  • Ergonomie
  • Vzhled
  • Počet tlačítek
  • Přesný a rychlý optický senzor
  • Bezdrátová technologie
  • Rychlý přenos signálu s velkým dosahem

Zápory


  • Drobné problémy s rolováním
  • Větší hmotnost (kvůli bateriím)
  • Vyšší cena

Závěr


Celkově lze říci, že Logitech MX700 je vynikající myš, která patří v současné době ke špičce na našem trhu. Díky skvělé ergonomii se Vám bude dobře používat a kvalitní bezdrátová technologie plně nahradí kabel, takže můžete s myškou rejdit po celé místnosti. Optický senzor je velice přesný, což lze ocenit v grafický aplikacích. Bohužel je zatím tato myška poměrně drahá.

Cena v době publikace recenze: 1969,- Kč doporučená koncová bez DPH
Záruka: 60 měsíců


Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu LOGITECH MX700 poskytuje server Heureka.cz
Za zapůjčení myši Logitech MX700 děkujeme společnosti: Czech Computer
reklama