reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech S715i: zvuk na cesty

30.6.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech S715i: zvuk na cesty
Společnost Logitech jako známý výrobce periferií a různých počítačových doplňků pochopitelně musí mít v nabídce také vlastní zařízení pro využití s produkty Apple. Tím je i dnes testované repro Rechargeable Speaker S715i s dokovacím konektorem a bateriemi.
Kapitoly článku:
  1. Logitech S715i: zvuk na cesty
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Logitech Rechargeable Speaker S715i je tedy možné díky vestavěné baterii vzít s sebou na cesty, kde nebudeme moci využít komfortu zásuvek pod napětím. Stačí jej vybalit z ochranného vaku, vyklopit jeho nohu, o niž se opře a pak buď na odhalený dokovací konektor nasadíme iPod či iPhone, nebo využijeme zadní 3,5mm konektor pro připojení jiného zdroje zvuku.


- klikněte pro zvětšení -

Pak už stačí jen reprobox zapnout pomocí tlačítka přímo na něm nebo přes dálkový ovladač a poslouchat. Co se týče dokovacího konektoru, ten je umístěn na otočném válci opatřeném pružinou. Díky tomu je připojené zařízení mírně tlačeno proti nízké zadní opěrce. Toto spojení není příliš stabilní, a tak musíme být opatrní, abychom si repro nebo přehrávač nepoškodili, ale jinak to stačí. Kapacitní obrazovka nepotřebuje, abychom na ni prstem tlačili a tlačítko je až dole, kde je iPod a iPhone dobře podpořen. Vše pak funguje bezproblémově včetně dálkového ovladače.


Kvalita přednesu repra Logitech S715i byla srovnávána se zvukovou soustavou složenou z externí zvukové karty Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro (ta byla využita i pro testované repro), zesilovače Yamaha AX-497 a dvou studiových reprobeden KRK R6. Této soustavě se S715i pochopitelně nemůže vyrovnat, ale aspoň se díky porovnání lépe odhalí nedostatky.

Ve zkratce se dá říci, že nedávno testované repro Verszo Chopin hraje daleko lépe než Logitech S715i. V souladu s prohlášením Logitechu na jeho stránkách se skutečně dočkáme dunivých basů, ovšem s "výraznými výškami" je to už daleko horší a o prokreslených středech si už můžeme nechat jen zdát. V samém dunění se v tomto případě ztrácí samotný obsah, neboť středy jsou jím přehlušeny a výšky jsou cokoliv, jen ne výrazné. Od reproboxu s cenou kolem 3500 Kč je to spíše slabý výsledek, přičemž Chopin přijde na cenu pouze o 300 Kč vyšší. Sice nemá baterii, ale zase má Bluetooth, i když s tímto rozhraním jsme v našem testu měli velké problémy.

Výkon zesilovače je více než dostatečný, neboť při vysoké hlasitosti už je zvuk nepříjemně uřvaný a ještě více zkreslený. Navíc se také při změnách hlasitosti z reproduktorů ozývá lupání, ale to není velký problém.


Integrovaná baterie typu NiMH má dle Logitechu vydržet až 8 hodin, přičemž úroveň jejího nabití ukáže jedna jediná LED kontrolka umístěná pod hlavním vypínačem. Pokud je repro připojené do sítě a zelená LED je mírně pohaslá a pulzuje, pak je repro v pohotovostním režimu a dobíjí se. Když pulzuje s plným jasem, pak se dobíjí při provozu a když jednoduše svítí, má baterie plnou kapacitu.

V případě, že S715i běží na baterie a kontrolka svítí zeleně, pak je nabita alespoň na 40 %. Pak začne svítit oranžově a když dospějeme pod 5 % kapacity, rozsvítí se červeně. V našem případě jsme vyzkoušeli provoz repra pár hodin s využitím připojeného iPodu, který byl předem plně nabitý a přehrávala se na něm videa z YouTube. Pak byl odpojen a zbytek baterie byl vyplýtván s využitím linkového vstupu při přehrávání hudby z počítače. Hlasitost byla přitom nastavena nízko, cca na třetině maximálního výkonu a výsledný čas provozu je cca 5 hodin. To má k udávaným 8 hodinám daleko, takže lze předpokládat, že takové výdrže bychom dosáhli asi jen bez připojeného iPadu a s hlasitostí na minimu.


Závěrečné hodnocení


Společnost Logitech si připravila především pro majitele iPodů a iPhonů cestovní reprobox, který je jedním z řady modelů této firmy s dokovacím konektorem pro zmíněná zařízení a vestavěnou baterií. Testovaný Rechargeable Speaker S715i je celý vyrobený z plastu a obsahuje dva 3" a stejně tak dva 1/2" reproduktory, což je doplněno o čtveřici pasivních membrán namísto bassreflexů. Kromě dokovacího konektoru pak může posloužit i klasický 3,5mm univerzální vstup pro připojení mobilních telefonů, tabletů nebo třeba i PC.


- klikněte pro zvětšení -

Ovšem pokud iPod či iPhone nemáte, stává se pro vás Logitech S715i až příliš drahou hračkou, kterou plně nevyužijete. Za nemalou částku 3500 Kč s DPH dostanete totiž v podstatě jen plastovou bednu se čtyřmi reproduktory a baterií, která reálně má šanci vydržet kolem 5i hodin provozu (bez připojeného iPodu asi o něco déle). Zvukový projev ani nedosahuje valné kvality, neboť má značný "plastový" nádech (především při vyšším nastavení hlasitosti) a basy dokáží spolehlivě předunit nevýrazné výšky a ještě méně výrazné středy.

Naštěstí se dají koupit i podstatně levnější alternativy, jejichž kvality však nyní neposoudíme a zajímavé je, že většinou se bude jednat také o repra s konektorem pro produkty Apple. Nicméně v případě modelu Rechargeable Speaker S715i bych očekával lepší funkčnost, nebo naopak nižší cenu.


Vestavěná baterie - přenosné repro
Příliš dunivé basy, nevýrazné středy a výšky
Ikona Odkaz na databázi
Vyšší cena
Cena v době testování: cca 3 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech



Graf ceny produktu Logitech S715i poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení repra Rechargeable Speaker S715i děkujeme společnosti Logitech



Za zapůjčení přehrávače iPod Touch 4 děkujeme společnosti Apple




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama