reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Squeezebox - bezdrátový hudebník

19.11.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Squeezebox - bezdrátový hudebník
Logitech se prostřednictvím Slim Devices pustil do výroby bezdrátových hudebních systémů. V nabídce má hned několik zvláštních produktů, z nichž jsme pro dnešní test vybrali Squeezebox.
Funkce přístroje můžeme rozdělit do čtyř kategorií - přehrávání hudby, poslech internetových rádií, čtení RSS a nakonec ještě doplňkové funkce. Squeezebox pohání 250 MHz procesor, interní paměť pro uložení nezbytných dat nastavení apod. má kapacitu 16 Mb, operační paměť RAM je pak 64 Mb. Přístroj nevyužívá přímo operační systém, ale jakousi aplikaci přímo vytvořenou od Slim Devices. Díky dobře voleným komponentům nebylo nutné instalovat aktivní chlazení, takže o hlučný provoz se bát nemusíte a nezaznamenal jsem ani jakékoliv zahřívání. Stejně tak i spotřeba energie je minimalizována, přístroj vyžaduje napětí pouze 5 V. Vraťme se ale k funkcím přístroje, které si popíšeme podle položek menu. Začneme s přehráváním hudby, které je možné dvěma způsoby - připojením k vlastnímu počítači pomocí Slimserveru nebo k internetové databázi prostřednictvím Squeezenetwork. Obě položky najdeme v menu a jsou vlastně takovým oddělením dvou hudebních zdrojů, ke kterým nelze být připojený současně. Menu je přeloženo do češtiny, stejně tak i aplikace Slimserver na počítači. Bohužel překlad není úplně dokonalý a často jsou některé texty stále v angličtině.



Při využití Slimserveru, který je spuštěný na počítači zapojeném v síti se můžete dostat k veškeré hudbě na počítači. Lze toho využít třeba v případě, že nemáte počítač napojený na domácí audio systém. Na druhou stranu je nutné počítač zapnout a Squeezebox trochu ztrácí smysl. Po připojení k počítači, které je poměrně rychlé, lze procházet složky hudby, videa, obrázků nebo vybrat už konkrétní playlist. Položky s videem a obrázky jsem však moc dobře nepochopil, protože přístroj samozřejmě na daném displeji není schopen nic zobrazit. Zůstaňme ale u přehrávání hudby. Výběr skladeb můžete zvolit pomocí několika položek, které je třídí podle žánru, interpreta, alba, skladatele a hodnocení, případně přímo procházet složky a playlisty nebo jednoduše vybrat všechny dostupné skladby. Při přehrávání máte k dispozici všechny informace o skladbě, můžete je také přidávat mezi oblíbené. Rychlost načtení skladby je velmi dobrá, prakticky nemusíte vůbec čekat. Přístroj umožňuje nastavit několik efektivních grafických ekvalizérů a to jak přímo v režimu přehrávání, tak jako spořiče displeje. Nechybí ani možnost výběru způsobu přehrávání (opakované, náhodné).



Přehrávání přes SqueezeNetwork je stejně snadné, jako přes počítač. Stačí se připojit (v mém případě otázka cca 3 sekund) a pak už máte přístup k vlastním skladbám na serveru. Možnosti přehrávání jsou pak prakticky stejné, výhodou je, že ne musíte vůbec zapínat počítač a lze si vychutnávat hudbu v lepší kvalitě a hlavně prakticky okamžitě, aniž by bylo nutné čekat na najetí počítače. I skladby se (záleží ale na kvalitě připojení k internetu) načítaly velmi rychle a nebylo prakticky poznat, že se jedná o internetovou databázi.



Internetová rádia jsou samozřejmě vázána na Squeezenetwork, který umožňuje připojení přes několik služeb. Na výběr máte buď zahraniční služby, kde české rádio prakticky nenajdete (Live365, radioio, Shoutcast, Slim Picks a Pandora), nebo možnost vyhledání dostupných rádií podle kontinentu a konkrétní země. K dispozici je něco přes dvacet českých rádií, takže budete omezeni trošku slabým výběrem, kde zrovna svoji oblíbenou stanici nemusíte nalézt. Jinak je poslech stejně kvalitní a načítání rychlé, jako u přehrávání hudby.



Co se týká zahraničních rádií, tam je výběr vynikající. Lze si vybírat podle lokality a třeba i podle žánru. Na fotografii níže je vidět slabší podpora češtiny v přehrávači. Nejde ani tak o chybějící diakritiku, ale spíše o vzhled - některé texty jsou totiž mixem češtiny bez a s diakritikou a angličtiny.



Zajímavá funkce je poslech tzv. podcastů, což jsou krátké zvukové nahrávky, které se většinou týkají aktuálních informací z různých oblastí a jejich komentářů. Bohužel je zase problém angličtina, která nemusí všem českým uživatelům vyhovovat.



Co jsem na přístroji opravdu ocenil, bylo čtení RSS kanálů. Na internetové stránce Squeezenetworku nebo v aplikaci SlimServer je možné zadat vlastní RSS kanály, takže pak můžete sledovat aktuální informace přímo na displeji přístroje a nemusíte přitom zapínat počítač. Displej je sice na čtení delších textů dost malý, ovšem na krátké RSS zprávy vystačí. V tomto případě je výhodou, že přístroj podporuje češtinu a u čtení RSS mu nedělají problém žádné české znaky.



V nastavení Squeezeboxu je nepřeberné množství možných úprav, z nichž bych vyzdvihl například možnost výběru spořiče displeje. Asi nejvíce mě zaujal grafický ekvalizér, který vypadá velmi pěkně. Z dalších služeb je dostupný například budík, který lze nastavit na jednotlivé dny v různých časech a přiřadit lze daný zvuk nebo dokonce internetové rádio. Dále jsou k dispozici časové funkce (čas je automaticky seřizován podle internetu), možnost nastavení přechodu mezi skladbami, volba jazyka a regulace hlasitosti. Zvláštní je, že Logitech zařadil i jednu hru. Jedná se o klasický tetris.



Velkou výhodou je také možnost volby velikosti textu hned v několika úrovních. Velká písmena pomohou čitelnosti uživatelům se slabší zrakem, naopak při čtení delších zpráv RSS se více vyplatí menší písmo.

reklama