reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech t400 a t620: dotykové myši pro W8

6.12.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech t400 a t620: dotykové myši pro W8
Společnost Logitech si pro Windows 8 připravila nové myši, u nichž samozřejmě v dnešní době nemůže chybět dotykové ovládání, s nímž se však u podobných produktů nesetkáme poprvé. Co jiného nám myši t400 a t620 nabízí, to se hned dozvíte...
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Myš t400 Zone Touch Mouse je dle mého názoru i přes nižší cenu lepším produktem. Lépe se drží v ruce díky gumovému pásu a lépe se také používá. Nemusí se tolik spoléhat na dotykovou plochu, protože má dvě fyzická tlačítka a ta mají navíc dostatečně tuhý stisk na to, abyste je zmáčkli nechtěně. Spíše naopak, jejich stisk je trošku tužší, než by bylo nutné, ale to je daleko lepší, než kdyby tomu bylo naopak.





Tvar této myši není moc ergonomický, ale zato je univerzální, čili vhodný pro praváky i leváky. To samé ostatně platí i pro model t620. Hrany by ale nemusely být tak ostré, jako spíše zakulacené, aby neřezaly do prstů. Nečekejte také, že by vám tato myš vyplnila celou dlaň, na to je příliš malá a nízká, takže ji budete ovládat spíše tak, že si zápěstí položíte na stůl a s myší budete hýbat jen mezi prsty. Na to se pak vyplatí mít nastavenou vyšší citlivost a k tomu by se ovšem hodily lépe provedené teflony s větší plochou. Namísto toho tu jsou jen čtyři malinké podložky, což by rozhodně mohlo být u myši s cenou přes 1000 Kč lepší.

Funkce dotykové plošky na místě kolečka jsou omezeny především kvůli její velikosti. Dokáže také detekovat jen jeden prst, takže ji lze využít pro rolování vertikálně a horizontálně (namísto toho jde horizontální pohyb nahradit funkcí pro přechod mezi stránkami). Zde se také dozvíme, kvůli čemu je její plocha opticky rozdělena na větší horní část a menší spodní. Klepnutím na horní totiž vyvoláte ve Windows 8 obrazovku Start (to je také jediná speciální funkce pro tento OS) a menší spodní funguje jako prostřední tlačítko. Pak je jasná i potenciální potíž - když chcete použít konkrétní funkci, musíte se zkrátka trefit na to pravé místo, což ale s trochou cviku nebude velký problém.

V případě t620 Touch Mouse je situace poněkud složitější. Tato myš jednak doplácí na to, že nabízí velkou jednolitou dotykovou plochu a potom je na vině i její zpracování. Má naprosto stejný problém jako starší model Microsoft Touch Mouse určený pro Windows 7, a sice to, že stisk "pravého tlačítka" nebude fungovat, pokud nezvednete prst z pozice levého tlačítka, což snad nikdo u normální myši nedělá. Co se týče zpracování, měl jsem na mysli především tlačítko (myš je vybavena pouze jedním) a jeho příliš lehký stisk.





Stisk tlačítka vyvoláte i prostým položením ruky na myš, což považuji u takovéhoto produktu za zásadní problém vzniklý pravděpodobně tím, že jako tlačítko funguje celá vrchní bílá část, která se zasouvá do černé základny. Ta tak musí nést váhu celé ruky a ne pouze prstů. Pak není zrovna příjemné, když tlačítko tu a tam pod tíhou ruky sepne a vykoná něco, co jste neměli v plánu a už vůbec to není vhodné u myši, jejíž povrch má fungovat jako velká multidotyková plocha.

Ta nám umožní jednak využívat základní funkce, jaké nabízí jakákoliv jiná myš s kolečkem plus rolování do stran (prostřední tlačítko simulujete klepnutím dvou prstů na plochu myši), přechod mezi stránkami (dvěma prsty doleva či doprava) a pak tu jsou speciální funkce pro Windows 8 (či Windows 7). V novém OS můžete dvojitým poklepáním prstu na spodní 2/3 plochy myši zobrazit obrazovku Start, stejná akce dvěma prsty ukáže či schová desktop, přejetím prstem od levého okraje přepínáte mezi aplikacemi a od pravého zobrazíte nabídku Windows Charms. Zrovna toto poslední gesto je asi nejvíce problematické, protože na rozdíl od palce, kterému pohyb do stran nečiní potíže, to samé neplatí pro ostatní prsty.

Pak snadno nastane situace, kdy namísto provedení gesta stisknete tlačítko a provedete něco úplně jiného, než jste chtěli. A dle mého názoru takové potíže nevyváží sebelepší dotyková plocha.

Nakonec ještě pár slov k dotazovací frekvenci a senzoru. V případě t400 to bylo dle očekávání běžných 125 Hz, ovšem model t620 komunikoval pohotověji, a to s frekvencí až 175 Hz. Senzory v obou případech pracují spolehlivě i na problematickém povrchu, takže dobře zvládnou koberec i lesklejší materiály. Už si ale neporadí na skle, natož pak na zrcadle, kde se samozřejmě nechytí.


Závěr


Dnes jsme se podívali na dvě nové myši Logitech, které jsou věnovány novému operačnímu systému Windows 8, nabízí bezdrátové rozhraní využívající miniaturní rádiové transmittery Unifying a vybaveny jsou dotykovými ovladači. Zatímco levnější model t400 Zone Touch Mouse má pouze malou dotykovou plošku na místě kolečka s omezenou funkčností, dražší t620 Touch Mouse má dotykový celý svůj povrch a dokáže rozpoznat i dva prsty najednou, díky čemuž jsou její funkce v tomto ohledu bohatější.


Logitech t400


Obě myši pracují bez potíží, čímž mám na mysli komunikaci s počítačem, instalaci a nastavení. Nicméně pak už musíme velmi rozlišovat, zda mluvíme o modelu t400 nebo t620. Myš t400 je v podstatě normální bezdrátová myš vhodná na cesty, která nabídne univerzální tvar pro praváky i leváky, gumové okraje pro lepší úchop, jejichž hrany by tedy mohly být více zaoblené. S dotykovou plochou se pracuje dobře, přičemž její speciální funkce se v podstatě omezují pouze na otevření obrazovky Start. Vertikální i horizontální rolování nabídne kdejaké kolečko.


Plusy


+ pevné tělo s gumovými okraji
+ dotykový ovladač
+ univerzální pro leváky i praváky
 
 

Minusy


- cena
- trochu tužší tlačítka a ostřejší okraje
 
 
Cena v době testování: cca 1.100 Kč s DPH, záruka na hardware 3 roky (limitovaná)


Logitech t620


A pokud mi u t400 trošku vadila tužší tlačítka, pak u t620 jsem se setkal s opačným problémem a daleko závažnějším. Tato myš je vybavena jen jedním fyzickým tlačítkem a ostatní supluje dotyková plocha. Jako tlačítko zde však funguje celá vrchní bílá část, na niž seshora tlačíte celou rukou. Kvůli tomu opravdu není nouze o nechtěné stisky, což se při intenzivnějším použití dotykové plochy ještě znásobí. Dále mi vadilo, že pro stisk pravého tlačítka je třeba zvednout prst z levého, jinak se kýžené akce nedočkáme (tím trpěla také Microsoft Touch Mouse).

Funkce dotykové vrstvy nám mohou usnadnit ovládání nových Windows 8, pokud si na ně tedy zvyknete, ovšem negativa u této myši dle mého názoru jasně převažují nad pozitivy. Pokud tedy nechcete být za každou cenu styloví a potřebujete především funkční periferii, t620 není pro vás.


Plusy


+ Elegantní provedení
+ Velká dotyková plocha
+ Univerzální pro leváky i praváky
 
 

Minusy


- Cena
- Příliš snadný stisk tlačítka
- Špatná detekce stisku pravého tlačítka
 
 
Cena v době testování: cca 1.650 Kč s DPH, záruka na hardware 3 roky (limitovaná)
 
 
Za zapůjčení myší T400 a T620 děkujeme Logitechu.

Jak hodnotíte dotykové myši Logitech t400 a t620?
V anketě šlo hlasovat od 6.12.2012 do 1.12.2013. Počet hlasujících: 6
Výborné33 %
Průměrné17 %
Špatné50 %
reklama