reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Touch Lapdesk: ergonomicky i na gauči

7.9.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech Touch Lapdesk: ergonomicky i na gauči
Pro dnešní krátkou recenzi jsme si vybrali zajímavý doplněk od firmy Logitech, a sice podložku pod notebooky s označením Touch Lapdesk N600. Její výhodou je vysunovací modul s touchpadem a také speciálními tlačítky, tak se podívejme na to, o čem je řeč.
Kapitoly článku:
  1. Logitech Touch Lapdesk: ergonomicky i na gauči
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Pro instalaci podložky Touch Lapdesk je třeba pouze zasunout do volného USB portu dodávaný transmitter Unifying, počkat pár sekund na automatickou instalaci ovladačů a pak už můžeme podložku zapnout a začít používat. Ihned již začnou fungovat i tlačítka pro ovládání zvuku / otevření domovské stránky a touchpad včetně vícedotykových gest.





Pak si můžeme stáhnout a nainstalovat také software SetPoint 6.30, kde lze nastavit vše ohledně myši, za niž je zde označován touchpad. Jednak si zde můžeme v první záložce upravit nastavení tlačítka My Home, přičemž k dispozici jsou desítky funkcí.





V další záložce si můžeme nastavit samotnou dotykovou plošku, která je v základním nastavení málo citlivá, nechybí ani akcelerace, nastavení rychlosti pro rolování včetně jeho vyhlazení a nakonec tu jsou obvyklé záležitosti - Smart Move pro automatický přesun kurzoru na tlačítka dialogových oken a stopa za kurzorem. Třetí záložka pouze ukazuje stav baterií, takže se přesuneme ke čtvrté.





Ta se týká her a nastavení touchpadu pro dané účely, což je však u takovéhoto zařízení zbytečné. Osobně alespoň neznám masochistu, který by chtěl hrát hry na takovém zařízení. Předposlední záložka se stará o transmitter a připojená zařízení i jejich správu.





Nakonec sem Logitech přidal záložku pro nastavení dotykových gest - simulaci levého tlačítka pomocí klepnutí jedním prstem (to je klasická funkce touchpadů) a pak již zmiňované funkce rolování dvěma prsty a přecházení mezi stránkami pomocí třech prstů. Poslední obrázek ukáže nástroje.





Zde se nenastavuje nic důležitého. Jde v podstatě pouze o OSD upozornění ohledně změn v nastavení hlasitosti a také nás může obrazovka počítače u spodního okraje informovat o slabých bateriích.


- klikněte pro zvětšení -

A jak se tedy s tímto produktem pracuje? Díky přilnavému gumovému povrchu na něm notebooky drží skutečně jak přibité a pokud si samotnou podložku nebudete pokládat na holá stehna, nebudete si stěžovat ani na ni. A rozhodně bude pohodlnější než teplý povrch samotného notebooku, i když to by se v nadcházejících studených měsících mohlo leckomu hodit.

Nás ale zajímá především to, jak se pracuje s touchpadem a tlačítky. Integrovaný touchpad má nespornou výhodu v tom, že je velmi velký a tak velkou dotykovou plochu jen těžko najdete i u moderních notebooků. Další výhodou je podpora vícedotykových gest, která fungují spolehlivě a jsou skutečným přínosem, protože především při surfování po Internetu používáme rolování stránkami a přechod mezi nimi neustále. Pokud touchpad po odlepení ochranné samolepky očistíte, tak bude také příjemný na dotek a prsty po něm budou snadno klouzat, takže až sem je vše v pořádku.

Po vyzkoušení na dvou počítačích se však na jednom z nich objevil problém se zpožděním, neboli lagováním. To nebylo zrovna katastrofické, ale citelné a celkem otravné, ovšem na druhém počítači se neobjevilo vůbec. To napovídá, že to není tak úplně problém Logitechu a my z toho nemůžeme vyvozovat jednoznačné závěry.

Co se týče tlačítek u touchpadu, pak ta mají i přes svou velikost stejný stisk po celé své ploše, ovšem to pravé je celkově poněkud tužší. Logitech zde mohl využít své bohaté zkušenosti z výroby počítačových myší, takže tato tlačítka nám je budou připomínat svým jistým stiskem s dobrou hmatovou odezvou, ke které přispěje cvaknutí mikrospínače. Jistý stisk mají i vedlejší tlačítka pro ovládání hlasitosti a otevření domovské stránky.


Závěr


Logitech Touch Lapdesk N600 přichází na trh jako podložka pro notebook, jejíž úkolem není zajistit lepší chlazení, ale pohodlí. K tomu je vybavena vysouvacím tácem, na němž nalezneme velký vícedotykový touchpad s rovněž velkými tlačítky a hned nalevo od dotykové plochy jsou čtyři tlačítka pro nastavení hlasitosti a otevření výchozího webového prohlížeče s domovskou stránkou. To je také jediné tlačítko, jehož funkci můžeme pomocí aplikace SetPoint změnit.


- klikněte pro zvětšení -

Tělo celé podložky N600 není zrovna pevné jako skála, a to zvláště vrchní strana s gumovým potahem, což ale nevadí. Spodní černá "vanička" jí zajistí dobrou oporu a důležité je také to, že vytahovací tác bezpečně drží v obou pozicích a pokud do něj nebudete zlostí bušit, rozhodně by měl poskytnout pevnou oporu pro ruku.

V odstavcích nahoře se můžete dočíst o zkušenostech z používání celé podložky, které jsou veskrze dobré. Logitech potvrdil, že umí vyrábět kvalitní počítačové periferie, takže práce s touchpadem je v tomto případě pohodlná a dle mého názoru předčí použití touchpadů, které obvykle najdeme ve svém notebooku. Zcela objektivní výhodou je ale to, že při použití touchpadu v této podložce budete mít narovnané zápěstí, které tak nebudete zbytečně přetěžovat. To ovšem zcela očividně platí pouze pro praváky.

Jediný potenciální problém, na nějž jsem narazil, je zpoždění kurzoru. Na to můžete, ale také vůbec nemusíte narazit, neboť v našem případě se u jednoho počítače projevilo, zatímco u druhého vůbec ne. Nyní se již zbývá pouze rozhodnout, zda Touch Lapdesk stojí za 1400 Kč. Logitech není znám, že by prodával levné periferie, ovšem taková částka za bezdrátovou podložku s touchpadem je možná už příliš.


Užitečná podložka na gauč/do postele
Pouze pro praváky
Bezdrátová konektivita
Můžete, ale nemusíte zaznamenat lag kurzoru
Kvalitní ovládací prvky + ergonomie
Vyšší cena
Cena v době testování: 1 400 Kč s DPH, záruka 3 roky


Za zapůjčení Logitech Touch Lapdesk N600 děkujeme Logitechu


reklama