reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Wireless Touchpad: myší alternativa

29.12.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech Wireless Touchpad: myší alternativa
Společnost Logitech jako známý výrobce periferií občas přijde s netradičním produktem, což bude platit i v našem dnešním případě, kdy se představí Logitech Wireless Touchpad - velký bezdrátový touchpad určený pro domácí využití.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Zprovoznění touchpadu Logitech Wireless Touchpad nemůže být jednodušší. Jednoduše stačí, když do volného portu zasuneme transmitter Unifying, od baterií v touchpadu odstraníme izolační pásek a zapneme jej pomocí přepínače ve spodní části. V našem případě začal v OS Windows 7 (64bit) ihned fungovat i se svými multidotykovými funkcemi, takže ani nebylo nutné instalovat software SetPoint.

Na konci minulé kapitoly jsou podrobně popsány zmíněné funkce pro více prstů, takže nyní se již nebudeme opakovat. U takovéhoto produktu bych ale očekával lepší možnosti nastavení, než jen prostou deaktivaci již přednastaveného gesta. Chtělo by to alespoň mít možnost přiřazení jiné funkce onomu gestu, pokud bychom tedy rovnou už nemohli tvořit gesta zcela nová.

Co se týče samotné dotykové plošky a jejích tlačítek, pak zrovna tlačítka se mi zalíbila, protože měla lehký, ale přesto jistý stisk, který byl navíc stejný, ať jsme mačkali střed nebo samotný okraj velké plochy tlačítek. Dotyková plocha má na dotyk příjemný povrch, po němž by ale prsty mohly o něco lépe klouzat. Největší problém ale dle mého názoru je, že dotyková plocha není dostatečně hmatově ohraničena. Nahoře sice máme počátek zkosené hrany a dole opodál tlačítka, ale z pravé a levé strany není vůbec nic - pouze dvoucentimetrové okraje neaktivní plochy. Ony rohy ohraničující dotykovou plochu nejsou téměř vidět, ale především jde o to, že bych velmi uvítal nějakou hmatatelnou bariéru.

Ta by se velmi hodila především při použití gest s 3 a 4 prsty, kterými se vůbec nemusíme poslepu trefit na dotykovou plochu, takže nakonec ze zamýšleného gesta vyjde něco úplně jiného - třeba namísto přechodu o stránku vpřed si jen v té aktuální odrolujeme doprava. Při dobrém hmatovém oddělení dotykové a neaktivní plochy by sice nebyl design tak čistý, ale aspoň by byl dle mého názoru celý produkt více funkční.




v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence kolem 110 Hz


Nakonec si už jen povíme o dotazovací frekvenci, která dle předpokladů odpovídala běžným kancelářským myším, tedy 125 Hz v ideálním případě. Dosah bezdrátového rozhraní pak činí obvyklých cca 10 metrů při přímé viditelnosti.


Závěr


Logitech Wireless Touchpad je produkt, který to bude mít ve světě klasických myší těžké, i když sám o sobě je kvalitně zpracovaný a bezproblémový. Jde především o základní podstatu ovládání s využitím takovéhoto zařízení. Zatímco myš bude většina uživatelů s ohledem na pohodlí a komfort preferovat, touchpad je naopak brán jako víceméně nouzové řešení hodící se pro práci s přenosným počítačem. Proč bychom jej tedy měli dobrovolně používat s desktopovým PC?





Vedle bezdrátového rozhraní to je velká dotyková plocha s úhlopříčkou 114 mm, kterou nabídne jen opravdu málokterý notebook a také možnost využití až 4 prstů pro různé funkce moderního OS Windows 7. Jinak tu není opravdu nic, čím by nás mohl takový produkt přesvědčit k výdaji kolem 1000 Kč, za které si mimochodem můžeme pořídit kvalitní myš vybavenou více tlačítky i bezdrátovým připojením, což výhody tohoto tabletu v podstatě smaže a trumfne.

Pokud zapomeneme na souboj s myší, pak vidím problém tohoto touchpadu především ve zpracování dotykové plochy (tlačítka jsou bezchybná). Ta totiž není nijak hmatově oddělena od okrajů, což je velmi problematické především při vícedotykových gestech, kde není žádný problém se všemi prsty netrefit na správné místo. Při využití všech čtyř jde o pouhý centimetr vůle po obou stranách a když pak na žádném prstu neucítíte, že jím už přesahujete za dotykovou plochu, problém je na světě.

Wireless Touchpad tak vidím vyloženě jako zařízení, kterého by si měli všímat jen ti, kteří z nějakého důvodu nemají rádi počítačové myši a upřednostňují dotykové plochy. Uživateli odkojenému na myších nemá co nabídnout.


Pěkné zpracování
Žádné hmatové ohraničení dotykové plochy
Bezdrátové rozhraní
Žádná možnost tvorby vlastních gest
Vícedotyková gesta
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1 000 Kč s DPH, záruka 3 roky


Za zapůjčení Logitech Wireless Touchpad děkujeme Logitechu


reklama