reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LYNX MS PowerMedia GAME: Core i5 v akci

21.10.2009, Jan Vítek, recenze
LYNX MS PowerMedia GAME: Core i5 v akci
Dnes se podíváme na herní sestavu značky LYNX s označením PowerMedia GAME extrem VHP, jež využívá procesoru Intel Core i5, dvou grafických karet NVIDIA GeForce GTS 250 a GeForce 9600 GT. Nejedná se tedy o hi-end, ale zajímavé toto řešení rozhodně je.
Nedávno se v naší recenzi předvedla sestava LYNX MS PowerMedia Workstation coby sestava pro profesionály využívající procesor Core i7 od Intelu a grafickou kartu NVIDIA Quadro FX 1800, jež sice není ve své třídě nejvýkonnější, ale zato je to (či v době recenze byla) horká novinka.



Dnes testovaná sestava je stejné značky, ale zato není určena pro vážnou práci jako spíše pro herní účely. Tomu ostatně odpovídá především kombinace karet využitelných pro rendering a PhysX a pak se dočkáme nových procesorů Intel Core i5 a 4 GB paměti DDR3 na 1600 MHz.



Sestava byla zabalena ve firemní krabici, kde byla navíc umístěna v originálním balení skříně Cooler Master Elite 330. Vedle ní pak byly úzké krabice sloužící jako útočiště pro příslušenství, nebo prostě jako výplň prázdného místa. A nyní specifikace testované sestavy LYNX PowerMedia GAME extrem VHP:

Model
LYNX PowerMedia GAME extrem VHP
Procesor
IntelCore i5-750
Frekvence apod.
2,66 GHz (2,5 GT/sec) 8MB L2 LGA1156 BOX
Základní deska
MSI P55-GD65
Čipová sada
Intel P55
RAM
DDR3 2x 2GB, 1600MHz, CL9, KINGSTON HyperX
Pevný disk
Samsung HD642JJ - 640 GB, SATA 3 Gbps, 7200 RPM, 16 MB cache
Grafické karty
MSI NVIDIA N250GTS TWIN FROZR 1G OC
MSI NVIDIA N9600GT- MD512
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
Mechanika
Samsung DVD±R/±RW 22x Drive, DL±8.5GB, SATA
Zvukové vstupy/výstupy
optický i koaxiální S/PDIF
8x 3,5mm jack vzadu
2x 3,5mm jack vepředu
Periferie
Logitech Deluxe Keyboard 250 Black CZ, USB
Logitech RX1500 Hyper Scroll Mouse
PS/2
ano (myš i klávesnice)
USB/eSATA
7x USB 2.0 vzadu, 3x USB 2.0 vepředu
1x eSATA vzadu
Výstupy na monitor
3x DVI, 1x D-Sub, 1x HDMI
LAN
2x Gb Ethernet
FireWire (IEEE 1394)
1x FireWire
Čtečka karet
Eurocase MS/CF/MD/SD/MMC/xD/SM a 1x USB 2.0
Bezdrátová rozhraní
ne
Modem
ne
Speciální výbava
plná hra Flat Out 2
Skříň
Cooler Master Elite 330 černá
Napájecí zdroj
Seasonic SS500ET 80+ 500 W
Záruční lhůta a cena
2 roky (v servisních střediscích nebo v místě nákupu)
oprava typicky do 5 pracovních dnů
20 990 Kč vč. DPH
Operační systém
OEM Windows Vista Home Premium Czech
od 22.10. bude k dispozici s OS Windows 7 Home

Takže co tu všechno máme? Začneme procesorem Core i5-750, což je zatím jediná dostupná verze pracující na udávané frekvenci 2,66 GHz, ovšem je tu také režim Turbo pro přetaktování na až 3,33 GHz v závislosti na počtu zatížených jader (čím více, tím nižší frekvence). To je velmi rozumný a logický přístup ze strany Intelu. Jako základní deska se využil samozřejmě model s čipovou sadou Intel P55, konkrétně model MSI P55-GD65.

Od MSI jsou zde také grafické karty, ovšem zde mi připadá výber výrobce počítače trošku podivný, protože jsou využity nestejné typy - jeden s čipem NVIDIA GeForce GTS 250 a druhý s GeForce 9600 GT. Ty se svými specifikacemi podstatně liší v počtu shaderů i frekvenci, a tak v žádném případě nemohou být využity pro zapojení v režimu SLI, ale dle informací NVIDIE pouze pro PhysX.

Data si budeme ukládat na 640GB pevný disk od společnosti Samsung, jenž má standardní specifikace hovořící o otáčkách 7200 RPM, 16 MB cache a rozhraní SATA 3 Gbps a od stejné firmy je také DVD vypalovací mechanika. Nešetřilo se zde na počítačové skříni ani na napájecím zdroji, a tak se dočkáme modelu Cooler Master Elite 330 a energeticky efektivního Seasonic SS500ET s certifikací 80 Plus a výkonem 500 W.

Logitech zde stejně jako MSI a Samsung dodal dva kusy hardware, konkrétně periferie - klávesnici Deluxe Keyboard 250 a RX1500 Hyper Scroll Mouse. Na ně se podíváme ještě v této kapitole. A nakonec tu je nezbytný operační systém - Microsoft Windows Vista Home Premium v české OEM verzi, ovšem ten bude v prodávaných počítačích LYNX od 22.10. vyměněn za Windows 7 Home.


Příslušenství


V jedné z úzkých krabic je ukryto veškeré příslušenství k tomuto počítači, pokud tedy nebereme v úvahu černou USB klávesnici Logitech Deluxe 250. To je naprosto základní model, avšak kvalitní, protože osobně jej také používám.



Základní model ale již není myš Logitech RX1500 Hyper Scroll Mouse, což je laserový model s rozlišením 1000 dpi a s kolečkem pro rychlé scrollování. To má k dispozici přepínač pro zcela volné otáčení, ale protáčet jej do jisté míry jde i v druhé módu, protože kolečko je těžké a lze je donutit ke krátkodobému setrvačnému otáčení.



Přepnutí na zcela volné otáčení je realizováno jako stisk kolečka, takže to nefunguje jako třetí tlačítko, ovšem je naklápěcí. Vhodné je pro leváky i praváky, má kvalitní tělo vyrobené z černého a tmavě šedého plastu, čtyři teflony vespod pro lehké klouzání a co se týče tlačítek, tak krom kolečka tu jsou pouze dvě hlavní tlačítka a pak mezi nimi malá náhrada právě za třetí tlačítko.



Následně nám zde výrobce počítače LYNX nabízí (doufám) veškeré příslušenství dodávané k použitým komponentám, tedy z hardwarového hlediska to jsou především kabely a jiné věci k základní desce, pak jeden zbylý SLI můstek se dvěma VGA-DVI redukcemi pro grafické karty a pak tu máme tunu tištěných materiálů, formulář s nabídkou OS Windows 7, DVD pro zotavení systému Windows Vista Home Premium s SP1, zmíněná plná verze hry Flat Out 2 a zbylé optické disky s ovladači. Nakonec to je také montážní kit firmy Cooler Master s nepoužitými sponami.
reklama