reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LYNX MS PowerMedia GAME: Core i5 v akci

21.10.2009, Jan Vítek, recenze
LYNX MS PowerMedia GAME: Core i5 v akci
Dnes se podíváme na herní sestavu značky LYNX s označením PowerMedia GAME extrem VHP, jež využívá procesoru Intel Core i5, dvou grafických karet NVIDIA GeForce GTS 250 a GeForce 9600 GT. Nejedná se tedy o hi-end, ale zajímavé toto řešení rozhodně je.

Sestava zvenčí


Výrobce použil černě zbarvenou počítačovou skříň Cooler Master Elite 330, což je model zařaditelný do nižší střední třídy v tzv. Lite verzi. Jedná se o klasický Middle Tower s rozměry 413 x 203 x 486 mm a hmotností 6 kg vyrobený z materiálu SECC o nepříliš honosné tloušťce 0,6 mm. K dispozici jsou čtyři 5,25" pozice pro mechaniky, z nichž jsou volné tři a pak dvě externí 3,5" pozice, ovšem z nich není volná ani jedna, tedy ne, že by to bylo na škodu.



Chlazení je řešeno obvykle dvěma ventilátory - 120mm vepředu i vzadu a pak je tu možnost přidat další i do bočnice, ovšem my uvidíme sami, pro co se výrobce počítače LYNX nakonec rozhodl. Podívejme se nyní na přední část skříně, respektive její čelo.

To se skládá z plastu a perforovaných plechů tvořících většinu jeho povrchu. Ve zcela horní pozici máme mechaniku Samsung DVD±R/±RW 22x Drive, DL±8.5GB s rozhraním SATA, pod ní tři volné pozice a pak čtečku karet Eurocase 33 v 1, z níž se můžeme dočíst o podpoře formátů MS/CF/MD/SD/MMC/xD/SM a také jednoho portu USB 2.0. Další dva porty USB 2.0 přidává samotná skříň ve svém panelu zabírajícím zbylou externí 3,5" pozici a k tomu ještě můžeme využít dva audio konektory pro 3,5mm jacky sluchátek a mikrofonu. Záslepka portu FireWire je bohužel prázdná, ale o toto rozhraní nakonec nepřijdeme.



Tlačítka Power a Reset jsou zde umístěna až v dolní částí skříně i s příslušnými kontrolkami, takže se budeme muset ke skříni ohýbat, pokud ji tedy neumístíme na stůl, nebo si neaktivujeme zapínání třeba přes klávesnici. Pak už zbývají jen dvě loga - NVIDIA na jedné z mechanikových záslepek a LYNX zcela vespod (to mimochodem na počítači nedrží, protože je v prohnuté části a odchlipuje se, což malinko kazí dojem z celé "značkovosti" sestavy).

Bočnice skříně jsou zcela standardní, jaké jsme mohli vidět už nesčetněkrát. Levá má v sobě v horní části pozici pro montáž větrného tunelu, či ventilátoru a pod ní zase otvory určené k zajištění lepšího chlazení grafických karet. To bude vzhledem ke dvěma nainstalovaným kusům asi celkem zapotřebí. Pravá bočnice je již zcela holá, takže není důvod, proč se u ní více zdržovat.



Podívejme se raději na zadní část skříně, kde si zcela nahoře našel místo napájecí zdroj Seasonic s výkonem 500 W a pod ním 120mm ventilátor Cooler Master. Jde o široce využívaný typ se základními otáčkami 1200 RPM a v této sestavě rozhodně má své opodstatnění, jinak by se o chlazení celé sestavy v podstatě staral pouze chudák zdroj, což by mu neprospělo.



Záslepka u základní desky pak ukáže nabídku portů a piktogramy na ní upřesní jejich typ. Zcela nahoře to jsou dva PS/2 pro klávesnici a myš, pod nimi optický i koaxiální výstup S/PDIF a pak přichází čas pro sedm portů USB 2.0 prokládaných jedním IEEE1394 FireWire, rovněž jedním eSATA a dokonce dvěma gigabitovými Ethernetovými připojkami RJ-45. Výpis zakončí šest konektorů zvukového řešení na základní desce.

Pak už si můžeme všimnout jen grafických karet, z nichž si horní pozici usurpovala výkonnější MSI NVIDIA N250GTS TWIN FROZR 1G OC a spodní zbyla na MSI NVIDIA N9600GT- MD512. Obě karty jsou dvouslotové, což ukazují svou záslepkou výfuku chlazení, jež by mohla být pro vzduch méně omezující, ale to bychom si zase nemohli přečíst ona tři písmenka MSI. Ale co, důležitější je přece vzhled než funkčnost, že?

Nabídka obrazových výstupů zde zahrnuje tři porty DVI, jeden analogový D-Sub a nakonec také jeden HDMI. Ten by mohl být ovšem posunutý blíže ke středu záslepky, protože je trošku zakryt přepážkou mezi pozicemi karet.


Pohled dovnitř sestavy


Značkový počítač (zanechme polemik, co se tak dá a nedá označovat) by měl obsahovat nejen kvalitní a sladěné komponenty, ale měl by být také kvalitně sestaven s ohledem na přepravu i záruku. Znamená to především dobře připojené a zajištěné kabely, což třeba takové datové konektory SATA samy o sobě zrovna nesplňují. Řeší se to buď speciálním tvrdnoucím materiálem, jímž se zalepí, nebo (dle mě v lepším případě) jako zde využitím kvalitnějších kabelů se zámky.


- klikněte pro zvětšení -

Sestava byla dána dohromady slušným způsobem a i když to mohlo být provedeno ještě lépe, není důvod si příliš stěžovat, tedy až na jeden detail. Toto zapojení karet nepodporuje režim SLI, a tak je zde propojovací můstek zbytečný.

Kabely jsou pevně svázané k sobě, aby nikde neplandaly a nedělaly neplechu, i když je vidět, že se s tím nikdo nepiplal. Důležité je, že i po převozu zásilkovou službou bylo vše na svém místě, a to i pevný disk držící za plastové zámky, jimž osobně vůbec nevěřím. Disk bych také posunul o jednu pozici nahoru, kde by si možná trošinku vadil s grafickou kartou, ale byl by lépe vystaven vzduchu proudícímu od předního 92milimetrového ventilátoru.



Zadní část skříně ukáže především již několikrát zmíněnou dvojici grafických karet spojenou SLI můstkem pro skloubení výkonu a pak také 120mm ventilátor starající se o odvod teplého vzduchu ven ze skříně. O chlazení procesoru se pak postará moderní, ale ne hi-endový chladič Cooler Master Hyper TX3 kompatibilní se sockety 1156/775/AM2/AM3/939/754 a produkující hluk 22 dBA.



A nyní se ještě jednou a lépe můžeme podívat na pozici pevného disku Samsung s kapacitou 640 GB.
reklama