reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LYNX Portable Desktop D1

18.4.2003, Štěpán Mrázek, recenze
LYNX Portable Desktop D1
Poslední notebook v našem Megatestu není klasický notebook, ale přenosný desktop. Neobsahuje totiž baterii...
Kapitoly článku:
  1. LYNX Portable Desktop D1
  2. Software, příslušenství a detaily
  3. Testy a závěrečné hodnocení

Software



Jako první se tradičně u notebooku díváme na dodávaný software, zde LYNX Portable Desktop D1 zrovna nezáří. Samozřejmostí je operační systém (mimochodem operační systém Windows XP byla jedna z podmínek účasti v tomto testu). LYNX používá operační systém Windows XP ve verzi Professional (včetně CD a stručného manuálu), která je mnohem vhodnější pro podnikové nasazení neboť umožňuje přihlášení do domény.

Z doplňkového programového vybavení si můžete vychutnat programy ASUS DVD, PowerDirector 2.1 a na posledním CD pak dostanete soubor utilit a ovladačů k notebooku. Škoda, že chybí takové drobnosti jako třeba Norton Antivirus 200x…

Příslušenství



Jako první vám přijde pod ruku napájecí adaptér, bez kterého se v tomto případě neobejdete. Notebook totiž nemá baterii a tak pokud si zapomenete adaptér doma nemusíte přemýšlet jestli pro něj zajdete domů. Prostě se rovnou vrátíte...


Obr. 3 - Napájecí adaptér
klikněte pro zvětšení

LYNX Portable Desktop používá opět méně rozšířený typ kabelu (shodou okolností jej v našem Megatestu využívají celkem tři notebooky), detaily si můžete prohlédnout na čtvrtém obrázku:


Obr. 4 - Kabel pro napájecí adaptér (vpravo kabel dodaný s LYNXEM)
klikněte pro zvětšení

Další součástí dodávaného příslušenství je kabel RJ-11, který slouží pro připojení k telefonní síti. O jeho důležitosti jsem se již mnohokráte zmiňoval


Obr. 5 - RJ-11 kabel
klikněte pro zvětšení


Poslední součástí dodávaného příslušenství je poměrně stručný anglický manuál a česká knížka První kroky s počítačem od společnosti Computer Press. Všechny dodaná CD jsem již popsal v části věnované softwaru a tak zbývá popsat poslední část příslušenství, kterou je nálepka "Powered by Asus".


Podrobnější pohled na notebook



Jako první se podíváme na přední panel notebooku, kde naleznete 3,5 mm audio konektory (2x audio-in a 1x audio-out) a tlačítka pro ovládání hudebního CD (při přehrávání a vypnutém počítači - ovšem bez zdroje energie máte smůlu). Detail si můžete prohlédnout na následující fotografii:


Obr. 6 - Přední panel notebooku
klikněte pro zvětšení

Na levé straně notebooku naleznete konektor pro připojení AC adaptéru a také SPDIF výstup (podotýkám, že jsem se musel podívat do manuálu, o co se jedná, neboť SPDIF bych zde nečekal). Každopádně se jedná o jediný notebook v Megatestu s tímto konektorem.


Obr. 7 - Levá strana notebooku
klikněte pro zvětšení


Na pravé straně notebooku naleznete čtečku paměťových karet (Memory Stisk, SD/MMC a Smart Media). Vedle čtečky paměťových karet se pak nachází dva porty FireWire 400 (IEEE1394a).


Obr. 8 - Čtečka paměťových karet a FireWire 400 konektory
klikněte pro zvětšení

Na zadní části pravého boku (bráno opět z pohledu při práci s notebookem) naleznete DVD mechaniku a jeden slot PCMCIA (1x Type II). Blíže vám opět napoví obrázek:


Obr. 9 - DVD mechanika a slot PCMCIA
klikněte pro zvětšení

Na zadním panelu notebooku se nachází komunikační konektory pro modem (RJ-11) a počítačovou síť (RJ-45). Vedle nich pak najdete čtyři porty USB 2.0. Opět bych rád podotknul, že zde LYNX jednoznačně vede a to jak co do počtu portů tak i co do jejich rychlosti.


Obr. 10 - RJ-11, RJ-45 a USB 2.0
klikněte pro zvětšení

Jako poslední detail jsem si nechal fotografii paralelního konektoru a VGA portu pro externí monitor. Myslím, že dalšího komentáře k nim není třeba...


Obr. 11 - LPT a VGA
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Na další stránce naleznete výsledky provedených testů a závěrečné hodnocení.
reklama