reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malý velký pracant: OKI MC361

22.6.2011, René Pfeifer, recenze
Malý velký pracant: OKI MC361
Společnost OKI oznámila 3. generaci své LED technologie a hned uvedla několik tiskáren na trh včetně MC361. Jde o multifunkci A4 pro malé pracovní skupiny a jejími devizami má být rychlost a intuitivní ovládání. Tak se jí dnes „mrkneme na toner“.
Dnes testovaný model je součástí série OKI MC300, do které spadá také MC351, chudší o faxování. MC361 je tedy zařízení 4 v 1 – tiskárna, kopírka, skener a fax. Ve standardu, někde také s označením "dn", je dále vybavena duplexní jednotkou a základním zásobníkem na 250 listů. Oba modely lze dále vybavit i větším zásobníkem na 500 listů.

 

Třetí generace LED technologie


MC361, stejně jako valná většina tiskáren OKI, tiskne pomocí digitální LED technologie. Její princip a rozdíl proti laserovému tisku jsme již několikrát probírali (viz starší recenze), proto nebudeme zabíhat do detailů. OKI však v únoru svoji techniku inovovala a povýšila ji na třetí generaci.


OKI LED technologie - vývoj

Základním kamenem vylepšení technologie je nové uchycení svítivých diod na tiskových hlavách. Tím se podařilo zmenšit počet propojení v čipu a zredukovat velikost tiskové hlavy. Výsledkem jsou kompaktnější modely, které mohou z hlediska velikosti a výkonnosti konkurovat laserovým tiskárnám.

Kvalitu tisku zajišťuje u OKI víceúrovňová technologie tisku. To v podstatě znamená, že každý bod může být vybarven jednak základními barvami CMYK nebo jejich odstíny o různé intenzitě. Třetí generace LED technologie dokáže pracovat až s 32 odstíny barev CMYK v každém bodu při rozlišení 1200×600 dpi.


Tiskárna po vybalení


Model MC361 díky váze 29 kg a rozměrům 444 x 427 x 509 mm nepatří mezi skladné a snadno přenosné přístroje, to se ovšem od kancelářské tiskárny ani nečeká. Vzhled také není nejdůležitější faktor, přesto se OKI podařily vcelku praktické a kompaktní tvary. Z barev převládá světle šedá. Tmavší odstín odlišuje ovládací panel a kryt tonerů, tedy kombinace, která nikoho neurazí. Dojem oživují pouze barevná tlačítka ovládacího panelu.


OKI MC361

Zpracování a kvalita použitého plastu včetně výklopných částí je pro náročnější provoz dostatečná. Pouze v případě výměny tonerů musíme opatrně při odklápění skeneru i víka krytu. Skenerová část je poměrně těžká a vzniklou pákou se může díl nešťastnou manipulací uvolnit z nepříliš velkých pantů. Víko k tonerům nelícuje zcela přesně a při dorazu je třeba jej mírně poladit, případně použít více síly.


OKI MC361 - tonery

Celkově lze přístroj rozdělit do dvou funkčních částí. Spodní obsahuje v útrobách především tiskovou techniku včetně duplexu, zásobník médií na 250 listů a multifunkční podavač na 100 listů A4 80 g/m2. Výsledky automatických úloh tisku a kopírování vystupují otvorem vzadu na vrchní tmavé víko a jsou kryty horní částí multifunkce. Ta je vybavena skenerem se skleněnou deskou a tzv. automatickým oboustranným podavačem dokumentů, který umožňuje skenování i kopírování oboustranných dokumentů.


OKI MC361 - ovládací panel

Ovládání tiskárny zajišťuje přehledný a jednoduše zpracovaný panel s 3,5“ LCD displejem. V nabídce tak můžeme kontrolovat a nastavovat některé základní funkce pomocí oválného tlačítka uprostřed. V levé části se nachází tlačítka rychlé volby funkce tisku, kopírování, skenování nebo faxování. V pravé části snadno nalezneme barevně odlišené knoflíky pro zahájení a zrušení černobílých i barevných úloh.


OKI MC361 - zadní část

Co se týče hardwarového vybavení a konektivity, testovaný model MC361 disponuje poměrně rychlým procesorem a solidní vyrovnávací pamětí 256 MB s možností rozšíření na dvojnásobek. Konektory potřebné k činnosti nalezneme na zadní straně přístroje, kromě USB vstupu pro externí médium, který je nenápadný vpředu. Tisková rozhraní USB a LAN jsou ukryta estetickými dvířky s výřezem pro kabely.

OKI MC361
Funkce tisku / kopírování / skenování / fax
Ano / Ano / Ano / Ano
Rychlost tisku A4 (barva / čb)
22 / 24 str/min
Průměrné / maximální měsíční zatížení
3 / 40 tis. str
Rozlišení tisku
1200 x 600 dpi
Duplexní tisk
ano
Emulace
PCL 6 (XL3.0) a PCL5c, PostScript 3, SIDM
Gramáž papíru
64 - 176 g/m2 standardně
64 - 220 g/m2 při použití multifunkčního zásobníku
Kapacita - zásobník / víceúčelový podavač
250 / 100 listů
Datová rozhraní
USB 2.0 / LAN (10/100-TX)
Procesor / Paměť
533 MHz / 256 MB
Příkon (typický; max.; pohotovost; úsporný režim)
500 W; 1170 W; 100 W; < 20 W
Hluk (provoz / pohotovostní režim)
54 / 37 dB
Rozměry
444 x 427 x 509 mm
Hmotnost
29 kg
reklama