reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část

2.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část
Minulý týden jsme nakousli téma porovnání 18 různých výrobků od celkem šesti výrobců. Dnešní článek srovná výkony prvních devíti kamer v praxi. Podíváme se, jak jsou kamerky schopny zachytávat obraz za nepříznivých světelných podmínek, jak zachytí přechody barev, nebo i jak si poradí s venkovní scénou osvětlenou sluncem. Zítra přijdou na řadu zbylé kamerky od firem Logitech a MSi, stejně jako vyhodnocení celkového testu.
Genius Slim 321C, to je jeden ze dvou výrobků této firmy a shodou okolností jde o další kamerku pro notebooky.


Senzor
CMOS
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 až 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
TWAINano
Zoomn/a


U jejího zpracování mě příliš nenadchlo zaostřování pomocí hladkého kovového kroužku, jenž velmi snadno prokluzuje mezi prsty. Na druhou stranu je zde výhoda širokého uchycení, možnost provozovat na stole a také velká pohyblivost hlavy kamerky.


Fotografie se zobrazila velmi slušně, i když se sytostí barev na tom kamerka není přiliš dobře, ale to je také otázka nastavení. Také se zdá, že barvy jsou zde posunuty spíše k modrému, uvidíme u specifických testů.



Barevný přechod stejně jako první tři kamery poněkud nereflektuje zelenou barvu a její sytost je tak daleko nižší než u červené a modré - tam především. Zde tedy až na zelenou barvu odvedla dobrou práci.



Při umělém osvětlení software ihned přepnul na pomalou expozici. Barvy se poté jen poněkud ztmavily, ale jinak se nezdá, že by jim to nějak zvlášť uškodilo. Je zde ale jasně vidět přesaturování modré, která zde přešla až v černou. V ostatních ohledech odvedla kamerka dobrou práci.


Genius Slim 321C

Jemnější přechody - to je oblast, která této Geniusce příliš nesvedčí. Již odzačátku pruhu je znát, že tu není něco v pořádku a poslední tři pruhy jsou už v podstatě jen o modré barvě. Pro přímé porovnání sem dám ještě obrázek z předchozí kamerky Creative, aby byl rozdíl zcela jasný.

Creative Live! Ultra for Notebooks



Přechod mezi černou a bílou je velmi plynulý, ale končí spíše ve světle modré barvě. Každopádně zde není téměř znatelný šum.



Za zachycení tenkých linek si tato webkamerka zaslouží téměř potlesk. Jasně jdou rozeznat i milimetrové odstupy a po stranách můžeme vidět jen lehké máznutí. Zde se také ukazuje, že záběr objektivu není příliš široky - linky jsou po stranách téměř rovné.


- klikněte pro zvětšení -

A na konec je tu záběr venkovního světa, abyste věděli, jak vypadá. Dle této kamerky však příliš světle, až tak, že obloha má místo modré barvy jasnou bílou. Také ať jsem se snažil jak chtěl, nemohl jsem zaostřit lépe. Jasně je také viditelný užší záběr kamery, což ale nelze nijak kritizovat - je to její vlastnost, ne chyba, stejně jako soudkovitost u kamer se širším záběrem.
reklama