reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část

2.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část
Minulý týden jsme nakousli téma porovnání 18 různých výrobků od celkem šesti výrobců. Dnešní článek srovná výkony prvních devíti kamer v praxi. Podíváme se, jak jsou kamerky schopny zachytávat obraz za nepříznivých světelných podmínek, jak zachytí přechody barev, nebo i jak si poradí s venkovní scénou osvětlenou sluncem. Zítra přijdou na řadu zbylé kamerky od firem Logitech a MSi, stejně jako vyhodnocení celkového testu.
Druhou Genius je Videocam GE111, jeden ze zástupců toho nejnižšího segmentu trhu se senzorem CIF CMOS o rozlišení pouhých 352 x 288, které musí pro větší obraz interpolovat.


Senzor
CIF CMOS
Nejvyšší rozlišení - statické640 x 480 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa352 x 288 až 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 1.1
TWAINano
Zoomn/a


Kamerka má příjemný kulatý design hlavy a trojnohého podstavce, který mi připadal poměrně povedený. Nepříjemné však bylo ostření stříbrným plastovým kroužkem, jenž se nedal příliš pohodlně chytit.



Pomineme-li pochopitelnou neostrost, vyznačuje se GE111 tmavými, nejásavými barvami, kde se jasně zelená opět ztrácí. Detaily na fotkách se sice ztrácí, ale jinak jde o uspokojivý výsledek, jen poněkud tmavší.



Zde se potvrzuje doměnka z prvního obrázku - tmavší barvy a vytrativší se zelená. Co jsem zde ale taky zaznamenal, jsou jisté náznaky horizontálních čar, které jsou tvořeny shluky zrnění. Nejspíše jde o vlastnost snímacího čipu.



S umělým světlem se obraz zprůměroval a objevilo se silnejší zrno, ovšem to hlavní - barvy - zůstaly jasně rozpoznatelné.



Avšak přínost low-light filtru zde zůstal jen v tom, že se předchozí obraz jen o něco málo zesvětlil. Zajímavé je, že přes zrno zde prosvítá zelenější barva, než jakou kamera zachytí při dobrém osvětlení.




Zachycení jemných přechodů do jisté míry koresponduje s předchozí notebookovou Slim 321C. Zlepšilo se ale podání modré, která již tak nedominuje a barvy, i když tmavší a ploché, tvoří jasn znatelné přechody.



I zde se projevilo tmavší podání obrazu, kdy pravá část obrázku končí spíše šedý než bílý. Na druhou stranu je toto dobrý příklad plynulého přechodu, i když byl zvětšený ze základního rozlišení.



Zachycení tenkých linek muselo nevyhnutelně vyústit v katastrofu, avšak dal by se čekat i horší výsledek. Z obrázku je vidět téměř nulová soudkovitost a náznaky silnějších z linek na papíře. Zde prostě od G111 nemůžeme čekat zázraky.



Obraz z ulice v podstatě zopakoval problém předešlé kamerky Genius, a sice přesvícení. Kamerka k tomu však přidala i vlastní vysoký kontrast, kde si můžete všimnout, že ač je bílých míst stejně, tak například stromy jsou výrazně tmavší než u Slim 321C.
reklama