reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část

2.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část
Minulý týden jsme nakousli téma porovnání 18 různých výrobků od celkem šesti výrobců. Dnešní článek srovná výkony prvních devíti kamer v praxi. Podíváme se, jak jsou kamerky schopny zachytávat obraz za nepříznivých světelných podmínek, jak zachytí přechody barev, nebo i jak si poradí s venkovní scénou osvětlenou sluncem. Zítra přijdou na řadu zbylé kamerky od firem Logitech a MSi, stejně jako vyhodnocení celkového testu.
Následující dvě kamerky od Hercules opět uvedu na jedné stránce, protože se v podstatě jedná o dva stejné výrobky, které jsou pouze v jiných pouzdrech. Teď tedy půjde o Hercules Classic Webcam a Deluxe Webcam

Senzor
CCD
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 až 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Zoomn/a


Hercules Classic Webcam


Hercules Deluxe Webcam


Na těchto kamerkách se mi líbilo bytelné zpracování a také jejich podstavec, díky němuž je možné kamery pohodlně provozovat na stole, tak zachytit za notebookový displej. Hercules nezapomněl ani na krytky pro objektivy, jako jeden ze dvou výrobců v testu (druhý je Logitech).


Foto prvního obrázku - koláže - dopadlo velmi dobře, zhruba na úrovni Creative Live! Ultra. Barvy jsou jasné, dobře prokreslené a v ostrosti také nevidím žádný problém. Podívejme se na ostatní testy.



Obrázek duhového přechodu potvrzuje jasné barvy, ale i zde je problém se zelenou a červená s modrou lehce tak viditelně dominují. Jinak je ale přechod plynulý bez znatelnějšího šumu.



Za zhoršených světelných podmínek kamerky přeply na low-light mód a vylezl z nich tmavší a více saturovaný obraz, kde modrá až přecházela v černou a zelená konečně získala trošku na barvitosti. Škoda, že červená se zprůměrovala na téměř jednolitou plochu.



Jemné přechody patří jistě mezi to lepší, co jsme měli možnost dnes zatím vidět. Jako téměř všude u jasně červených a fialových barev zde vzniká šum, kdy kamerka jako by neznala žádné přechodové barvy mezi modrou, červenou a fialovou. Snímal jsem ale jasné a křiklavé barvy, což je extrémní situace.



Přechod mezi černou a bílou zaznamenal zvýšený šum, ale v ostatních ohledech se kamerám povedl. Je plynulý, začíná v černé a končí (relativně) v bílé, jak to má také být.




Zde se ukázala soudkovitost obrazu, ale také velmi dobrá ostrost, mírně okořeněná o šum. Linky jsou ale všude jasně ostré a dobře viditelné včetně těch nejtenčích. Dobrá práce.



- klikněte pro zvětšení -

Tento pohled poukazuje na jisté kvality kamerek Hercules. Obraz je ostrý po celé ploše, barvy jsou pěkně prokreslené a přirozené. Jediné, co se dá obrázku vytknout, je příliš přesvětlená obloha, ale rozhodně ne tolik, jako jsme mohli vidět u kamerek Genius. Celkově jde o velmi pěkný výkon.
reklama