reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 2. část

3.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 2. část
Dnes zakončíme téma posledních dní - test 18 USB kamerek od výrobců Creative, Genius, Hercules, Labtec, Logitech a MSI. I dnes to bude 9 výrobků, mezi nimiž patří 7 k portfoliu Logitechu a zbývající dvě k MSI. Která tedy nakonec předvedla ten nejlepší výkon?

cena: 515 Kč s DPH
Kamerka Creative Live! Vista IM vyniká pohodlným ostřením a možnostmi nastavení - příjemně se s ní pracuje. Barevné podání má dobré a vyvážené, je také schopna zachytávat obraz v přítmí. Taktéž přechody mezi jednotlivými barvami jsou jemné a odpovídají.Obraz kazí neostrost objektivu. Ten je ostrý pouze ve svém středu a kvůli tomu jsou i pořízené fotografie rozmazané.


cena: 3681 Kč s DPH
Pohyblivá kamerka Creative Live! Motion, která se dokáže sama rozhlížet v širokých úhlech. Vyniká velmi dobrým zachytáváním barev i venkovního prostředí a dobře vidí i ve tmě. Creative dodává mocný software s možností vzdálené správy, jež nabízí zajímavé využití.Za svou cenu by jistě mohla nabídnout více, jako třeba 1,3MPix snímací čip, jenž by její kvality jistě posílil. Také otáčení by nemuselo být udělané po tak velkých skocích a ke cti jí neslouží ani modré světlo ze stran, které proniká do obrazu. Poslední výtku mám ke špatnému zaostřování nablízko.


cena: 2118 Kč s DPH
Creative Live! Ultra nadchne svým podáním barev za dne a jemnými přechody mezi nimi, což platí i v černobílém spektru. Také ostrost a množství zachycených detailů je její ctnost. A pokud máte rádi široký úhel, pak zde jistě máte zajímavou možnost.Ultra hůře zachytává barvy v přítmí a mezi detailní záběry se semtam vmísí barva, která tam nemá co dělat. Taktéž cena této kamerky by mohla leckoho odradit.


ccena: 2236 Kč s DPH
Creative Live! Ultra for Notebooks se mi líbila svým dílenským zpracováním a způsobem uchycení. Její schopnosti zachytávat barvy jsou jako u ostatních Creative velmi dobré a stejně tak venkovní scéna se zachytila věrně a vyváženě.
Zde si samozřejmě také postěžuji na cenu, ale vedle ní i na rovněž horší schopnosti zachytávání barev v slabším osvětlení a u milimetrového papíru se objevivší moaré spojené s nepříliš dokonalou ostrostí obrazu.


cena: 643 Kč s DPH
Genius Slim 321C vyniká širokými možnostmi natáčení objektivu. Kamerka dobře zachytává (kromě zelené) jasné barvy, což platí i v přítmí. Taktéž ostrost obrazu je velmi dobrá a přechody mezi barvami jemné. Pro tuto kameru mluví i její příznivá cenaTento Genius by mohl být jako notebooková webkamerka poněkud menší a její ostření by měl výrobce stvořit pohodlnější - hladký kovový kroužek není příliš vhodný. Problémy zde byly i s barvami, přesněji s jejich kalibrací, kde se objevovala modrá barva na úkor ostatních. Nelíbilo se mi ani zachycení venkovní scény, která byla dost přesvícená. Slim 321C se nevyhnul ani problém s ovladači kde má jisté problémy s nForce3 čipsetem, kde náhodně zachytává fotografie, což je dosti otravné.


cena: 303 Kč s DPH
Nejlevnější kamerka v testu, Genius GE111, se mi zalíbila svým tvarem a přesto, že je vybavena pouze čipem s rozlišením 352 x 288, dokázala i s ním zachytit barvy, až na zelenou, docela dobře, včetně jejich přechodů. Senzor s nízkým rozlišením s sebou musí nutně přinést i problémy v podobě malé ostrosti, ke které se zde přidalo přesvícení venkovní scény, kde se detaily dále vytrácejí. Obraz uvnitř místnosti byl ale naopak tmavší, než by bylo vhodné.


cena: 703 Kč Deluxe, 590Kč classic
Hercules Webcam Deluxe a Classic do testu přisly s pevnou konstrukcí a dobře zvládnutým úchytem. Deluxe se mohla pochlubit i regulovatelným přisvícením pomocí čtyřech vysokosvítivých bílých LED. Jejich barevné podání je velmi dobré s jasnými barvami a to samé v podstatě platí i o ostrosti a zachycení venkovní scény.Kamerky měly mírné problémy s barvami, u kterých se objevila tendence přesvětlovat až v jednolitou plochu. Přechody samotné však vyšly dobře. Malinkou výhradu mám také u zachycení venkovní scény, kde se z oblohy vytratila modř.


orientační cena: 800 Kč s DPH
Labtec notebook webcam se blýsknul miniaturním zpracováním, poměrně slušným přechodem mezi černou a bílou a dobře zachycenou venkovní scénou, jinak se moc chlubit nemůže.Problémy této webkamerce dělají barvy, jejich ploché a bledé zaznamanávání a zoufalý výkon při umělém osvětlení, kde obraz byl extrémně zrnitý. Také jemné přechody barev za denního světla se neobešly bez šumu a detaily se zde vytrácí.


orientační cena: 1480 Kč s DPH
První zástupce Logitechu - Quickcam Communicate STX Plus se mi zalíbila spustitelným štítkem objektivu a vůbec dílenským zpracováním. Zde však výčet dobrých vlastností v podstatě končí. Kamerka měla problémy s barvami, speciálně zelenou, jejich přesvětlením, velmi nedostatečnou ostrostí obrazu a také špatným černo-bílým přechodem. Toto všechno se v důsledku podepsalo i na venkovní scéně. Výbavu má tato kamerka sice hezkou, ale v první řadě tu jde o ni samotnou.


orientační cena: 950 Kč s DPH
Logitech Quickcam Connect je levnější bráška STX Plus a dle toho i vypadá. To mu však nebrání zachytávat obraz o chlup lépe. Vyniká ostrostí obrazu, což se také projevilo na venkovní scéně a především při záběru milimetrového papíru.Podání barev je sice krapínek lepší, ale pořád to není ono. Jsou zde zopakovány problémy se zelenou barvou, celkovou vybledlostí a zachytáváním barev v přítmí. Venkovní scéna je tedy také přesvícená a ztrácí tedy detaily, i když je poměrně ostrá.


orientační cena: 580 Kč s DPH
Logitech Quickcam Express Plus je na tom s výkonem podobně jako konkurenční Genius GE111 a vyniká především v zobrazení venkovní scény. Podání barev jako takových je vzhledem k použitému 352 x 288 čipu dobré.
Cena asi nejvíce hovoří proti tomuto výrobku. Za ni bychom si mohli koupit dvě GE111 a ty mají navíc lepší podání barev při umělém osvětlení a o chlup i lepší ostrost. No a pokud si uvědomíme, že za stejnou cenu se prodává Hercules Webcam Classic, není co řešit.


orientační cena: 960 Kč s DPH
Logitech Quickcam for Notebooks z průměru vykoukla výjimečným podáním venkovní scény a výtečnou ostrostí obrazu s množstvím detailů. Je to také velice drobná kamerka, vhodná na cesty.
Problémy této kamerce činily testy barevnosti záznamu. Jí podané barvy byly ploché a nevýrazné, což se ještě zhoršilo v umělém osvětlení. Dalším problémem jsou přechody, kde se objevuje zrnění a pruhy.


orientační cena: 2250 Kč s DPH
Logitech Quickcam for Notebooks Pro využívá svého 1,3MPix senzoru především ve venkovní scéně, kterou zachytla opravdu velmi dobře. Zlepšila se i celková barevnost (i v přítmí), ale to už s výhradami.Mezi tyto výhrady patří nerozhodnost kamery při vyvažování bílé, kdy jemné přechody byly zachyceny přímo katastrofálně. V praxi to kamerce ale vzhledem k poslednímu obrázku nevadí. Vlivem automatického zaostřování je zde i špatná ostrost na blízko.


orientační cena: 1750 Kč s DPH
Logitech Quickcam Pro 5000 vynikl zářivými barvami a ostrostí záběru milimetrového papíru. Jinak mě ale tato dílensky dobře zpracovaná kamerka s hledím nepřesvědčila.Kamerka vyloženě šikanuje zelenou barvu a nahrazuje ji odstíny modré. Avšak to se děje pouze při denním světle. Osvětlení místnosti žárovkou přinese zvrat a kamerka najednou podá i u barev velmi solidní výkon. Velký problém je růžová skvrna u venkovního záběru.


orientační cena: 2830 Kč s DPH
Druhý zástupce otočných kamer, Logitech Quickcam Sphere MP, předvedl velmi pěkný výkon založený na 1,3MPix senzoru. Prakticky ve všech aspektech kamerka vynikla. Napravila Logitechu reputaci co se týče zachytáváním barev, ostrosti i věrnosti u venkovní scény. Celkově byl tak její výkon velmi dobrý a vyrovnaný.Pokud mám kamerce něco vytknout, pak by to bylo zachycení milimetrového papíru, kde by mohlo být více detailů a také fotografie s oblohou, která je mírně přesvícená.

cena: 642 Kč s DPH
MSI Starcam 370i přichází s neobvyklým detailem a unikátní schopností zachytávat snímky i v absolutní tmě - díky infra LED. Zde jsou i bílé vysokosvítivé LED sloužící coby lampička. Kamerka jinak vyniká velmi dobrými a čistými přechody mezi barvami, což se týká i černo-bílého přechodu.Přechody samotné jsou sice dobré, ale barvy v podání MSI byly vybledlé, což se při nedostatku světla projevilo téměř jejich zmizením. Kamerka by také mohla poskytovat více detailů a lepší ostrost obrazu i v rozích.


cena: 678 Kč s DPH
MSI - Starcam Clip pro notebooky je v podstatě 370i převlečená do jiného hábitu. Také obsahuje trojici infra LED, ale již nemá bílé LED. Její obraz se mi také zdál o něco málo lepší - barvy byly sytější a to se také projevilo při umělém osvětlení místnosti, kde se konečně daly pořádně rozeznat.
Neduhy jsou stejné jaku u 370i, pouze i něco málo méně bolestivé. Objevila se zde ale u venkovní fotografie chromatická aberace a ta výslednému dojmu moc nepřidá.


Rozhodl jsem se dnes udělit dvě ceny, a to Best of Test a Trefa Světa hardware. První ocenění za svůj vyvážený výkon a nabízené možnosti obdrží kamera Logitech Quickcam Sphere MP.




Ocenění Trefa pak získává kamerka Hercules Classic Webcam, která nabízí velmi dobrý výkon za příznivou cenu.




Za zapůjčení kamer MSI a Creative děkujeme firmě BGS Levi





Za zapůjčení kamer Hercules děkujeme obchodu Alza.cz.





Za zapůjčení kamer Genius děkujeme firmě 100Mega





Za zapůjčení kamer Logitech - QuickCam Connect, QuickCam Express Plus,
QuickCam for Notebook a QuickCam Pro 5000 děkujeme firmě Czech Computer





A nakonec, za zapůjčení zbylých kamer Logitech a Labtec děkujeme jejich českému zastoupení.
reklama