reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 2. část

3.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 2. část
Dnes zakončíme téma posledních dní - test 18 USB kamerek od výrobců Creative, Genius, Hercules, Labtec, Logitech a MSI. I dnes to bude 9 výrobků, mezi nimiž patří 7 k portfoliu Logitechu a zbývající dvě k MSI. Která tedy nakonec předvedla ten nejlepší výkon?
Logitech Quickcam Express Plus je třetí z portfolia Logitechu. Jedná se o zástupce low-endu schopného obraz zachytit ve fyzickém rozlišení pouhých 352 x 288, což ji v obrazových testech musí nutně handicapovat. Na druhou stranu má ale možnost ukázat, že i s tak nízkým rozlišením dokáže dobře naložit.



Senzor
Cif CMOS senzor
Nejvyšší rozlišení - statické640 x 480 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa352 x 288 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
ZoomN/A


Tato kamerka je v lecčemž podobná předchozí QuickCam Connect. Míním tím samozřejmě její fyzické zpracování, typ podstavce a také způsob ostření pomocí hladkého plastového kroužku, jenž se moc dobře neuchopuje.


Nehledě na neostrost způsobenou malým rozlišením a zvětšením obrázku je vidět, že tato kamerka má podání žluté barvy již podstatně lepší. Na druhou stranu se zde na jistých místech objevují barvy, které tam nemají co dělat, čehož si můžeme všimnout vpravo dole na hraně listu.



Duhový přechod byl zachycen poněkud světleji, než by bylo zdrávo, ale barvy samotné jsou celkem v pořádku a vyvážené. Je také jasně vidět zlepšená schopnost zachytit žlutou a zelenou barvu - takhle je nezachytila ani Communicate STX Plus.



Nedostatek světla kamerce viditelně na barevnosti ubral, ale zde je výsledek, i když silně zrnitý, daleko lepší než u předchozích dvou výrobků.



Z prodloužení expozice toho kamerka moc nevytěžila. Barvy jsou nevýrazné, zašuměné a vůbec bych zde čekal daleko lepší výsledek. Alespoň jsou ale vyvážené, což u předchozího snímku rozhodně neplatí.



Jemné přechody také ukazují na vyšší světlost zabraných scén. I zde je patrné pronikání barev tam, kam nepatří - do černých dělících pruhů, kde se jasně objevuje barevný šum.



Také zde se objevuje nežádoucí přibarvení scény. Vytisklý obrázek je sice nepatrně nahnědlý, ale kamerka zde zobrazuje až oranžovou barvu. Pokud však tento obrázek desaturujeme, zobrazí se v rámci rozlišení výborný přechod mezi černou a bílou.



Od zabrání milimetrového papíru zde nemůžeme čekat zázraky a už jen to, že se zobrazily linky, je úspěch. Čeho si také můžeme všimnout, je téměř nulová soudkovitost.



Fotografie venkovního prostředí je velmi dobrá. Obraz v originálním rozlišení zůstal relativně ostrý, objevuje se zde modrá obloha a celkově je to vyvážená scéna, možná malinko přesvětlená. V rámci možností kamerky je to ale dobré.
reklama