reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 2. část

3.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 2. část
Dnes zakončíme téma posledních dní - test 18 USB kamerek od výrobců Creative, Genius, Hercules, Labtec, Logitech a MSI. I dnes to bude 9 výrobků, mezi nimiž patří 7 k portfoliu Logitechu a zbývající dvě k MSI. Která tedy nakonec předvedla ten nejlepší výkon?
Následuje dvojice notebookových kamerek, z nichž si jako první představíme Logitech Quickcam for Notebooks.



Senzor
VGA CMOS senzor
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 15FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
ZoomN/A


Kamerka je velice malá, čehož si můžete všimnout i na jejím tvaru, kde její tělo je v oblasti snímacího čipu nutně zešířeno, ale jinak není nic větší, než je nezbytně nutné. Tato kamerka také zaostřuje manuálně, ovšem černé kolečko se již ovládá lépe.



Obrázek koláže je zde zachycen v duchu prvních dvou kamerek Logitech, ale o poznání ostřeji než u Communicate STX Plus. Ovšem oproti ní jsou také barvy o poznání vybledlejší, ale to podrobně ukáží až další fotografie.



Vybledlost zachycených barev potvrzuje obrázek duhového přechodu, kde je v pořádku zobrazení pouze u modrého odstínu. Všechny ostatní barvy, tedy i včetně červené, jsou znatelně pobledlé.



Problémy s barvami se projevily i u další fotografie, kdy jsem obraz zachytával při umělém nepřímém osvětlení místnosti. Obraz byl sice světlý, ale se znatelným bílým šumem. a přechodem světlých odstínů žluté a modré do bílé.



Snížení FPS překvapivě nepřineslo téměř žádné zlepšení, pouze nepatrné zesvětlení obrazu, to je ale zcela zbytečné a nijak nepřispělo ke zvýšení kvality. Toto rozhodně není dobrý výsledek.



I u jemných přechodů se projevoval šum a pobledlost barev, avšak na druhou stranu jsou přechody plynulé a dobře odstupňované.



Zde se opakuje dosavadní problém kamerek Logitech, a sice špatné přechody u tmavějších odstínů, čehož si můžeme všimnout zde v levé části obrázku.



Bezchybný je však výstup záběru milimetrového papíru, kde jsou dobře vidět detaily, nezobrazuje se ani náznak moaré ani parazitujícíh barev. Pro milovníky rovného obrazu tato kamera také nabízí téměř nulovou soudkovitost.


- klikněte pro zvětšení -

Obraz ulice je vybledlý, ale to je také jeho jediný problém. V ostatních aspektech je vyvážený, dobře zachycuje detaily a dobře využívá předností této kamerky. Škoda že barevné podání je tak mizerné a celkově kazí dojem z tohoto výrobku.
reklama