reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 2. část

3.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 2. část
Dnes zakončíme téma posledních dní - test 18 USB kamerek od výrobců Creative, Genius, Hercules, Labtec, Logitech a MSI. I dnes to bude 9 výrobků, mezi nimiž patří 7 k portfoliu Logitechu a zbývající dvě k MSI. Která tedy nakonec předvedla ten nejlepší výkon?
Poslední kamerka od Logitechu je Quickcam Sphere MP. Jedná se o verzi s vlastním pohonem pro otáčení kolem své osy a nastavování objektivu ve vertikálním směru. Automatické zaostřování je zde samozřejmostí.



Senzor
CMOS senzor
Nejvyšší rozlišení - statické4Mpix (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa1,3Mpix (až 30FPS)
OstřeníAutomatické
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Zoomano


Kamera se vzhledem zakulaceného kosmonauta mi subjektivně připadala lépe zpracovaná, než její obdoba od Creative - Live! Motion a jsem tedy zvědavý, zda i její obraz bude stát zato. Každopádně má navrch už jen díky svému 1,3MPix snímacímu čipu.



Začneme s fotografií koláže, o které nemohu říci nic jiného, než že je velmi dobrá. Není ani tak křiklavě znázorněná jako u předchozí QuickCam Pro 5000, ale také na ní barvy nejsou příliš vybledlé. Zobrazení fotografie v levé části obrázku je také naprosto v pořádku a obraz je i oproti Creative Live! Motion pěkně ostrý.



Vyváženost barev dokazuje tato fotografie duhového přechodu, na níž má své místo i často opomíjená zelená a to v dostatečné sytosti. Také ostatní barvy i jejich přechody jsou zachyceny velmi pěkně.



Nízké osvětlení této kamerce evidentně příliš nevadí. Barvy jsou sice silně zrnité, ale jinak jejich sytost téměř nic neohrozilo. Velmi dobrý výsledek.



Prodloužení expozice přineslo zesvětlení barev, z čehož se začala poněkud ztrácet zelená složka a také přechody se více zazrnily. Live! Motion zde sice předvedl hladší přechody ale jinak byly jeho barvy o dost vybledlejší.



Jemné přechody ukázaly kvality kamerky také v dobrém světle. Nechybí zde žádná barva a každý z pruhů je pěkně prokreslený bez výrazného zrnění nebo svislých proužků.



Také přechod mezi černou a bílou je kvalitní. Nezasahuje do něj žádná nežádoucí barva (kromě trochu hnědé způsobené tiskem předlohy). Pouze bílá by mohla být o něco jasnější.



Zaostření na milimetrový papír má daleko k dokonalosti, ale rozhodně se jedná o to nejlepší, co jsme měli možnost mezi kamerkami s automatickým ostřením vidět. Obrázek také poukazuje na nízkou soudkovitost zachytávaného obrazu.


- klikněte pro zvětšení -

Zde je nutné obraz kvůli použitému 1,3MPix snímacímu čipu nutno porovnat spíše s kamerkou Quickcam for Notebooks Pro. Narozdíl od ní zde Sphere MP trošku ztrácí, především v podání barev, které jsou zde trošku zamlžené a také obloha byla zachycena bílá a ne modrá, jak by měla správně vypadat. V ostatních aspektech je ale tato fotografie velmi dobrá a kameře ostudu rozhodně nedělá.
reklama