reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Belinea 101915

9.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Belinea 101915
Třetím v pořadí je monitor Belinea 101915 s technologií Prem.MVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 170 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 8 900 Kč s DPH.

Odezva



Belinea si s odezvou u tohoto Prem.MVA panelu poradila vcelku slušně. Sice nejhorší celková odezva je 20ms, ale v různých změnách klesne až k 15,6ms a to je již výborný výsledek. Navíc díky tomu, že zde není prakticky žádný překmit, nedochází v tmavých oblastí k viditelnému šumu.


Odezva v závislosti na změně

Minimální celková odezva je pěkných 15,6ms. To je hodnota, která spíše náleží nějakému 6ms panelu. Na druhou stranu pokud si spočítáme průměrnou odezvu, dojdeme k číslu 17,2ms a to je již hodnota typická pro 8ms panel.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Odezva 0-175-0 prozrazuje jeden neduh. Podsvícení i při maximální hodnotě poblikává a tím je měření trochu stíženo. Naštěstí pomocí druhé sondy není až tak velký problém tento neduh odfiltrovat. Poté je již měření přesné. Odezva rise=7,6ms a fall=8ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

I odezva typu šedá-šedá má podobný průběh. Žádný překmit, který by způsobil šum. Rise=4ms a fall=15,6ms.


Sledování videa





U videa s vysokým rozlišením je opět problém s rozmazáváním, u DivX a DVD filmů je však kvalita naprosto perfektní. Rozlišení tmavých scén je sice trochu nižší, než bych si přál, ale stále je to obstojný výsledek. Jak se zdá, video není pro dnešní LCD prakticky žádný problém, odezva je dostatečná, kvalita barev také a v poslední době se čím dál častěji zvyšuje jas. Právě jas je u filmů celkem důležitý. Pokud často sledujete za přímého slunčního svitu, dejte si pozor na to, aby měl monitor alespoň 400cd/m2, jinak se může stát, že slunce zahalí obraz do šedého hávu a nic neuvidíte.


Hraní her





U takzvaných "doomovek" neboli FPS her je celkem dobře znatelná odezva. Hrany se občas rozdvojují a typický problém se ztrátou detailnosti v texturách je také přítomen. Naopak strategické hry jsou na tom poměrně slušně. Například námi testovaný Earth 2160 se choval opravdu dobře. Terén byl stále dostatečně detailní a jednotky se v něm neztrácely. Need for Speed Most Wanted a Unreal Tournament 2004 jsou hratelné na tomto monitoru opravdu výtečně, samozřejmě s nějakým tím rozmazáváním se musíme smířit.


Stabilita kontrastu



Kontrast je i přes velký rozsah jasu pěkně stabilní a neklesá pod hodnotu 75% maximálního kontrastu.


reklama