reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Hyundai L19T

15.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Hyundai L19T
Šestým v pořadí je monitor Hyundai L19T s technologií B-TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 700:1, jas 300 cd/m^2 a pozorovací úhly 170 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 9 300 Kč s DPH.

Odezva



Monitor je určen pro uživatele, kteří chtějí na počítači často sledovat video nebo televizi a nechtějí kupovat interní kartu do počítače. Z těchto důvodů by měl mít monitor dobré předpoklady pro sledování videa a potažmo i alespoň přijatelnou odezvu. Právě odezva je při sledování akčních snímků velmi důležitá a pokud u ní monitor zcela propadne, obírá mu to velmi cenné bodíky v celkovém hodnocení. Hyundai L19T má vzhledem k technologii průměrnou odezvu 8ms ve středních tónech (šedá-šedá), což z něj dělá pouze další panel na trhu. Zkrátka ničím až tolik nepřekvapí (samozřejmě je zde TV tuner, který je celkem vítaný).


Odezva v závislosti na změně

Z grafu je patrné, že odezva dosahuje i hodnot 26ms, naopak minimální je celkem slušných 19ms. Toto rozmezí není nikterak velké a díky tomu nevznikne nepříjemná situace, kdy je jedna odezva extrémně rychlá a ostatní jsou i 5x delší. Průměrná odezva činí pouze průměrných 24ms. To je na 8ms panel celkem mnoho a je vidět, že například na S-PVA panely nemá. Odezva je srovnatelná s Prem.MVA panely o stejné výrobcem udávané odezvě.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Z průběhu odezvy 0-175-0 lze vyčíst několik základnch faktů. Prvním je absence jakéhokoli překmitu a to je prostě paráda. Jsem rád, že se výrobce nenechal zlákat trendem OverDrive a nezkazil tak kvalitu obrazu nepříjemným šumem. Odezva rise=13,2ms a fall=5,8ms dává dohromady pěkných 19ms. Náběh je sice pozvolný, ale to je dáno tím, že technologie TN propouští světlo při nulovém napětí, a tak lze jen těžko snížit napětí pod hodnotu 0V, aby se urychlila odezva rise. Naopak fall je již znatelně lepší a to díky OverDrive.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

Prakticky stejný průběh má i odezva typu šedá-šedá, pozvolný náběh a o něco rychlejší uzavírání pixelu. V tomto případě se však obě odezvy prodloužily na rise=19,4ms a fall=10ms a to je již vcelku dlouhá doba.


Sledování videa





A je to tu, sledování videa by mělo být u tohoto LCD panelu to nejlepší. Jeho TV tuner a množství vstupů jej k tomu předurčují. Je však panel opravdu adekvátní k tomuto použití? Ano i ne, podání barev není až tak špatné, sice je lehce pastelové, ale pro filmy je dostatečné. Bohužel jas a kontrast tak dobré nejsou, jas je nízký a to je při sledování hororu za světla zabiják všech detailů. LCD TV mají obvykle velký jas, aby doslova přebily okolní osvětlení a divák neviděl nic jiného než film. Pro tyto účely jsou vhodné LCD panely s jasem kolem 400 až 600cd/m2 (u LCD televizí o velké úhlopříčce je to ještě daleko více). Kontrast je navíc také celkem slabý, a tak i obvykle pěkné filmy jsou "placaté", tzn. že postrádají jakoukoli hloubku.

Je to opravdu zvláštní, že výrobce neobdařil monitor výkonnějšími podsvětlovacími trubicemi a dvěma režimy, jeden pro TV a video a druhý pro klasickou práci. První by mohl mít jas klidně 500cd/m2 a maximální možný kontrast a druhý pro PC jas kolem 250 až 200cd/m2 a lehce snížený kontrast. Potom by to byl opravdu monitor, ke kterému se onen TV tuner hodí. Nesmíme však zapomínat na cenu panelu, která je opravdu přijatelná, a tak toto neberte jako velké zápory. Je to zkrátka klasický kancelářšký monitor pro běžné použití s extra funkcí TV. Všechno toto chrlení ohně bylo pouze z důvodu, že monitor se prezentuje jako multimediální a aby toto splňoval, potřeboval by některé parametry vylepšit.


Hraní her





Ten, kdo si koupít tento monitor, jistě neočekává nikterak oslnivou odezvu, to i potvrzují testy měření odezvy na osciloskopu. U hry Half-Life 2 jsem zaznamenal celkem výrazné rozdvojování hran a ztrátu detailnosti textur. Stejně se chovají i ostatní hry, rozdvojování hran a hardwarový motion blur u hry Need for Speed Most Wanted není zrovna to pravé ořechové.


Stabilita kontrastu



Monitor umí pouze softwarově snižovat jas a to pouze v opravdu malém rozmezí. Díky tomu i kontrast prakticky lineárně klesá, což je dáno tím, že monitor ořezává počet barev a místo toho, aby při zobrazení bílé byl pixel zcela otevřen, dojde k jeho postupnému zavírání. Naprosto stejně se chová i regulace jasu v ovladačích grafické karty či jiné utilitce pro monitory.

reklama