reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Samsung 970P

24.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Samsung 970P
Posledním (čtrnáctým) v pořadí je monitor Samsung 970P s technologií S-PVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 6 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 12 200 Kč s DPH.

Odezva



Máme tu podle specifikací nejrychlejší VA panel v našem testu. Udávaná odezva 6ms je opravdu perfektní. Uvidíme jak si povede při měření optickou sondou.


Odezva v závislosti na změně

Hned na první pohled je znát, že odezva v tmavých tónech je celkem dlouhá. Celková odezva u změny 0-75-0 je 40,4ms a to je na 6ms panel opravdu mnoho. Daleko lepší to je však u světlejších tónů (0-100-0 a více), kde odezva atakuje hranici 20ms. I to je však celkem dost, Odezva rise je ale perfektně krátká a to je dobré znamení. Odezva rise je totiž obvykle vidět více než odezva fall. Samozřejmě záleží i na aplikaci.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

U odezvy 0-175-0 je znatelné to, že OverDrive je velice dobře zvládnutý a není zde přítomen překmit (overshoot). Odezva rise je příjemně 6ms dlouhá a koresponduje tím s udávanou odezvou. Právě udávaná odezva vyjadřuje vždy pouze rise či fall (obvykle rise), celkovou odezvu již delší dobu výrobci neudávají. Odezva fall je však již znatelně horší a to 15,2ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

U odezvy typu šedá-šedá je již znatelný překmit, naštěstí nikde nepřesahuje 5% hranici, a tak není do odezvy započítán (u fall to bylo opravdu těsně). Odezva rise je perfektní a je téměř poloviční odezvy 0-175-0, konkrétně 3,2ms. Opět odezva fall je znatelně delší (14,4ms).


Sledování videa






Díky S-PVA obrazovce je hloubka obrazu perfektní a téměř dosahuje S-IPS panelů. Je to naprosto něco jiného než obyčejné TN panely. Navíc odezva je opravdu dobrá a prakticky ji nepozorujete. V některých situacích je sice lehce znatelný šum způsobený technologií OverDrive, ale je vidět, že se Samsung snažil tuto špatnou vlastnost zminimalizovat. Barevné podání je také dobré, avšak v některých situacích je znatelný dithering a to převážně v tmavých oblastech. Podání černé barvy je výtečné a díky velkému kontrastu (1000:1) je obraz opravdu pohledný. Pokud někdo hledá monitor s klasickým poměrem stran, je pro něj možná právě tento ten pravý.


Hraní her






U her je rychlá odezva velmi důležitá, a tak jistě všechny zajímá, jak na tom tento 6ms panel je. U hry Half-Life 2 sice lehce spozorujete rozmazání textur a při extrémně rychlých pohybech je sem tam znatelné i rozdvojování hran, ale není to nic tragického. U ostatních her nebudete mít žádný problém. 6ms je na tomto monitoru velmi znát a dobrý je i fakt, že odezva rise je výrazně kratší než fall. Šum v obraze je opět v některých případech znatelný, ale je to spíše výjimka.


Stabilita kontrastu



Kontrast klesá lineárně a je to dáno hlavně tím, že je jas regulován softwarově. Maximální změřený kontrast byl 266:1.

reklama