reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Samsung 970P

24.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Samsung 970P
Posledním (čtrnáctým) v pořadí je monitor Samsung 970P s technologií S-PVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 6 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 12 200 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



U S-PVA jsou pozorovací úhly téměř stejně dobré jako u S-IPS. Sice je zde stále lehce znatelná barevná degradace, ale jas a kontrast klesá opravdu minimálně. Je to dáno tím, že S-PVA používá osmidoménovou výrobní technologii (stejně jako S-IPS či AS-IPS).


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° jsou barvy naprosto perfektní. I jas a kontrast je stále natolik dobrý, že rozdíl prakticky nezpozorujete.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu zleva jsou některé přechody lehce degradovány, ale stále je to výborný výsledek. Téměř bych to srovnal s průměrným S-IPS panelem. Snad jen to žloutnutí obrazu by nemuselo být.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Stejně se chovají i vertikální úhly. Zde není třeba nic dodávat.


Barevné podání



Stejně jako panel Samsung 193P+ umí i tento zobrazit barvy pouze 6-bitově a ostatní dopočítává ditheringem bez FRC se vzorkem 2x2. To však nemusí být na překážku. A u tohoto panelu ani tolik není. Bílo-černý přechod je totiž zobrazen opravdu dobře, nikde není vidět žádné proužkování. Dithering je samozřejmě vidět a to převážně v tmavých oblastech, ale celkově je přechod z dostatečné vzdálenosti dobrý.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,9MB), malý výřez (0,7MB).

U barevného přechodu se S-PVA obrazovka projevila v tom nejlepším světle. Barvy jsou podány s vynikající přesností a je vidět, že Samsung ze svých továren vypouští v poslední době dobře zkalibrované monitory. U tohoto přechodu ani dithering není vidět, což je dáno hlavně tím, že potřebný počet odstínů od každé barvy není tak velký jako u jednoduchého bílo-černého přechodu.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,1MB), malý výřez (0,4MB).

Fotografie jsou na monitoru zobrazeny také na jedničku, růže je krásně červená a není přepálená. Stějně se chovají i žluté okvětní lístky, V tmavých oblastech je však vidět dithering. Je to škoda si takto pokazit jinak perfektní barevné podání. Stačilo by, aby Samsung použil o pár dolarů dražší čip pro zpracování obrazu a obraz jako takový by dostal o 10 až 13% více. Opravdu škoda. Pro běžné použití to dostačuje, pokud to však s úpravou digitální fotografie myslíte vážně, raději se poohlédněte po nějakém S-PVA 8-bit či ještě lépe po S-IPS panelu.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (2,9MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení tmavých odstínů je velmi dobré, což je dáno technologií S-PVA. Hodnota 1/0 je i nelepší dosažitelná. U světlých tónů je to lehce horší a je to dáno hlavně tím, že panel používá dithering, díky němuž je rozlišení degradováno na 253/255.


Podsvícení



Podsvícení je hned na první pohled opravdu dobré, jen v dolní části obrazovky je tmavší pruh. Ostatní kraje jsou také sice lehce tmavší, ale celkově je podsvícení výtečné.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.




Plocha s intenzitou 85-100% zabírá dobrých 71,4%. Ono tmavší podsvícení v dolní části obrazovky není až tolik na překážku.
reklama