reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: ViewSonic VX922

22.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: ViewSonic VX922
Jedenáctým v pořadí je monitor ViewSonic VX922 s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 2 ms, kontrast 650:1, jas 270 cd/m^2 a pozorovací úhly 160 stupňů horizontálně, 150 stupňů vertikálně. Jeho orientační cena je 9 700 Kč s DPH.

Odezva



Je tu další monitor s extrémně rychlou výrobcem udávanou odezvou 2ms, což je pro hráče to největší lákadlo. Z měření je patrné, že je odezva opravdu velmi dobrá, sice nedosahuje kvalit LG L1970HR, ale i tak je to panel s vynikajícími výsledky v tomto směru. Maximální celková odezva je skvělých 11,3ms, minimální je ještě o 4ms nižší (7,3ms). Průměrná odezva je pěkných 9,1ms. Tato odezva je o necelou jednu milisekundu horší než u zmiňovaného LG L1970HR.


Odezva v závislosti na změně

Máme tu průběh odezvy u změny 0-175-0. Z grafu je patrné, že náběh je doslova bleskově rychlý (odezva rise=3ms). Zhasnutí pixelu do černé barvy sice trvá trochu déle (fall=5,2ms), ale stále je to skvělá hodnota. Na vrchní hraně (barva RGB=[175,175,175]) je lehce patrné poblikávání, které je způsobeno technologií OverDrive. Pokud dojde k překmitu, snaží se panel při další obnově obrazu vrátit natočení pixelu (tekutého krystalu) do požadované polohy. K tomu je opět použit OverDrive a dojde k opačnému jevu a to k tomu, že je pixel naopak tmavší, než by měl být. V další obnově obrazu opět panel natáčí krystal, aby propouštěl více světla a opět dojde k překmitu. Takto to může pokračovat donekonečna a u tohoto panelu tomu tak i je. Svědčí to o jakési špatné "inteligenci" řídícího čipu. Naštěstí tyto změny jsou natolik malé, že je nelze lidským okem postřehnout. Neberte to tedy jako nějaký závažný nedostatek.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Naprosto stejně se chová i odezva typu šedá-šedá. Rise činí 2,4ms a fall=6,1ms. Je zde patrné, že k poblikávání pixelu dochází i v tmavých tónech (tato skutečnost je pěkně vidět na druhém grafu).


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)


K poblikávání dochází jak ve světlých tak i v tmavých tónech

Celkově je však odezva naprosto perfektní. Pokud se vám nezamlouval monitor LG L1970HR a záleží vám převážně na odezvě, je právě tento LCD panel přímým konkurentem. Uvidíme, jak si povede v dalších testech.


Sledování videa





Díky extrémně rychlé odezvě je video krásně ostré i při těch nejrychlejších pohybech. Dovolím si tvrdit, že nepoznáte téměř rozdíl oproti CRT obrazovce. Je to skutečně perfektní sledovat, co je možné z LCD technologie vymáčknout. Kdyby takové odezvy dosahovaly i panely S-IPS, byl by to totální konec pro CRT. Proč říkám právě S-IPS? Je to jednoduché, TN zkrátka nemá tak kvalitní barvy a obvykle navíc zobrazuje pouze 6-bitů na jednu barvu. To se projevuje i v kvalitě obrazu a to jak u editace fotek, tak i u sledování filmů. Právě u filmů je černá barva u tohoto monitoru podaná velmi dobře, avšak občas je jí příliš. Kvalitu také lehce snižuje nižší kontrast, ale pro běžné použití to naprosto dostačuje. Pastelové podání barev typické pro TN je u některých filmů celkem příjemné (převážně u DivX).


Hraní her





Při hraní hry Half-Life 2 jsem měl opravdu příjemný pocit, k rozdvojování hran nedochází a textury jsou perfektně prokresleny. Pokud se budete zběsile otáčet (například v Counter Strike: Source) stále budete vědet, kde vám hlava stojí a přesně spozorujete rozmístění ostatních hráčů. Opravdu to je podobné jako u CRT monitoru. Ostatní hry, Earth 2160, Unreal Tournament 2004 i závodní hra Need for Speed Most Wanted, jsou na to podobně, nikde nedochází k rozmazávání a hrát hry je na tomto LCD panelu zkrátka opravdovým zážitkem.


Stabilita kontrastu



Stabilita kontrastu je vcelku dobrá, je to způsobeno také tím, že nelze jas regulovat ve velkém rozmezí. Při nejnižším jasu dosahuje kontrast cca 72% maximálního kontrastu. Je zde však jeden zádrhel, o kterém se zmíním u testu regulace jasu.

reklama