reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část II. - Athlon 64

24.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část II. - Athlon 64
Po včerejším úvodu v podobě chladičů pro Pentium 4 se dnes podíváme na další platformu - Socket 754. Možná bych měl spíše říkat Athlon 64, protože chladiče této patice jsou kompatibilní i s novým Socketem 939. V této části Vám představíme celkem 8 chladičů, které se společně se zítřejší pěticí "univerzálů" utkají o titul vítěze megatestu.
V druhé části megatestu chladičů si představíme další platformu - Athlon 64/Opteron, tedy patice Socket 754, 939 a 940. Jak jste si mohli všimnout již včera, neuvádíme v těchto popisech úplně všechny chladiče. Důvod je ten, že v zítřejší části se objeví všechny chladiče univerzální, tedy pro obě platformy. Tyto modely bývají většinou dražší a jejich popis také zabere více místa, proto samostatný díl. Ve čtvrtek pak samozřejmě přijde vyhodnocení recenzí se všemi potřebnými testy a vyhlášením vítězů.

Pozn.: První část testu s popisem chladičů pro Pentium 4 naleznete ZDE.

Socket 754/939 - budoucnost AMD

Patice Socket 754 přišla na svět při zpožděném uvedení Athlonu 64, což se projevilo na jejím zaměření. Protože procesory pro ní určené nepodporují dvoukanálové uspořádání pamětí ani SMP, stává se ze Socketu 754 pomalu ale jistě low-end. To potvrzuje i migrace Athlonů 64 z této platformy na Socket 939.

Přesto není 754-pinová patice úplně ztracená. Spousta lidí, kteří si koupili Athlon 64 krátce po uvedení nebo ještě před vypuštěním nové 939-pinové platformy má doma výkonný procesor, který je třeba chladit. Navíc bude Socket 754 ještě využíván pro procesory AMD Sempron, jejichž výkon je momentálně velmi slibný. Výhodou Socketu 754 je, že se pro něj neplánují žádné procesory s extrémním ztrátovým teplem. Athlon 64 2800+ až 3200+ mají 89W, Sempron 3100+ jen 62W.


Obr. 1 - Díky Cool'n'Quiet je chlazení Athlonu 64 snadné
Klikněte pro zvětšení

Naproti tomu Socket 939 je velice perspektivní platforma, ke které nyní přechází veškerý hi-end AMD. V současnosti jsou pro tuto patici k dispozici procesory Athlon 64 3500+, 3800+ a FX-53 a až jejich cena klesne, nebudou mít u Intelu konkurenci. Důvodem je i jejich TDP, které je díky třídění stále pouhých 89W. Chlazení takovéhoto ztrátového tepla není nic složitého a zvládnou to i slabší chladiče.

Asi největší výhodou Athlonů 64 je technologie Cool'n'Quiet, která dovoluje za chodu podle vytížení procesoru snižovat taktovací frekvenci a napětí a tak velice omezovat jejich spotřebu. Ve spojení s regulací otáček chladiče je to ideální možnost, jak velmi tiše chladit nové procesory. Intel nejen že má u konkurenčních modelů spotřebu115-150W, ale navíc nemá zatím aktivovaný Enhanced SpeedStep (Thermal Monitor 2), který by dynamicky snižoval frekvenci jako u AMD.



Obr. 2 - Překvapení pod heatspreaderem

Posledním bodem, který se chlazení AMD K8 týká, je použití integrovaného heatspreaderu, nebo-li rozptylovače tepla. Ten je u osmé generace procesorů AMD přítomen stejně jako u Pentia 4, takže příznivci Intelu ztratili jeden z argumentů.

Retenční modul pro Athlon 64

K uchycení chladiče na procesor používá platforma Socket 754/939 podobného retenčního rámečku jako Socket 478. Výhodou je, že je poměrně snadno odnímatelný a nahraditelný. Zatímco u Pentia 4 je tento rámeček nepříjemně připevněn, u Athlonu 64 ho drží dva šroubky. Navíc není modul připevněn k desce, ale ke kovové destičce, která slouží nejen jako ukotvení, ale navíc brání prohýbání desky.



Obr. 3 - Retenční modul Athlonu 64
Klikněte pro zvětšení

Výhodou tedy je, že chladič sedí přesně na procesoru a retenční systém s páčkou zajišťuje snadnou instalaci chladiče. Nevýhodu má ovšem také, protože modul používá háčky, podobně jako na patici Socket A (akorát jsou nyní přesunuty na rámeček), může být někdy sundání chladiče poměrně obtížné. Záleží ovšem na konkrétním modelu. Maximální hmotnost chladiče dle specifikace je stejně jako u Pentia 4 450 gramů.

Chladiče v této části testu jsou:
  • Arctic Cooling Silencer 64 Ultra
  • Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TC
  • Cooler Master KK8-7I52A-A2
  • Nexus AOP-6400 SkiveTek
  • Spire SP708B3 KestrelKing II
  • Thermaltake Silent Boost K8
  • Thermaltake Venus 12
  • Originální chladič AMD (BOX)

Tyto chladiče budou v závěrečné části srovnávány ještě s pěti dalšími, které si představíme zítra. Jedná se o Cooler Master, Gigabyte, Primecooler a Zalman, které jsou určené pro obě testované patice.
reklama