reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita

13.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita
Ožehavým tématem u chladičů na grafiky je jejich kompatibilita s různými modely od ATi a nVidie, proto se dnes budu zabývat právě tím. Kromě fotek můžete v článku najít i naměřené vzdálenosti potřebné pro instalaci na jiné grafické karty, než jsou v testu.

Instalace



Instalace chladiče Thermaltake Schooner je velmi podobná staršímu modelu od téže firmy nebo alespoň využívá stejné principy. Proto si připravte hodně šroubků, teplovodivé pasty a trpělivosti.


Jako první je opět třeba umístit hliníkové bloky. Tentokrát jsou ale otočeny o 90° oproti Fanless VGA tak, aby drážky pro heatpipes byly rovnoběžné s kratšími stranami grafické karty. Proto je třeba vždy použít kovové svorky, ať už se jedná o ATi nebo nVidii. Přišroubování je stejné jako u předchozího chladiče a obě poloviny se skrz PCB spojí. Jen je třeba, aby byly opravdu precizně usazeny.




V další fázi je třeba umístit dvě kratší heatpipes - jen nanesete silikonovou pastu do drážek a z boku měděný blok nasunete. Zde se projeví, jestli jsou protilehlé bloky opravdu přesně na stejných místech. Poté je nutné zajistit každou stranu čtyřmi malými šroubky.



Dále je třeba přišroubovat oba černé pasivní heatsinky. Otvory na nich přesně sedí, takže je jedinou "komplikací" nanesení pasty a dále už stačí jen pevně utáhnout všechny čtyři šroubky na každé straně.


Poslední část instalace tvoří externí měděný heatsink. Heatpipes je třeba umístit tak, aby pasiv přečníval "tak akorát", tedy byl celý venku, ale zároveň ponechal obě trubičky uvnitř. Na kontaktní plochu je opět nutné nanést trochu pasty a heatpipes nakonec upevnit pomocí dvou kovových svorek a šroubků. Velmi snadné.

Rozměry pro instalaci



Na instalaci škuneru je ještě více místa než u pasivního Fanless VGA, takže by s kompatibilitou týkajících se výšky komponentů na kartě neměl být problém.



Přední strana je od PCB vzdálena 20mm, v místech, kde vedou heatpipes, pak 15mm. Zadní heatsink je samozřejmě blíže - komponenty mohou být vysoké nejvýše 15 mm, pod heatpipes pak 10mm. Velikost černých pasivů máte naznačenou na schématech.



Ještě jedna poznámka se týká externího pasivu. Aby byl kompletně venku ze skříně, musí být grafický čip 10cm od zadního bracketu nebo blíže. U delších karet zůstává Schooner částečně uvnitř a ztrácí tak účinnost.

Testy kompatibility



Grafické karty ATi

Opět stejně jako u Thermaltaku Fanless VGA nenastal u Radeonů žádný problém a Schooner šel nainstalovat na všechny. Sem tam se vyskytla nějaká nepatrná potíž, ale ne takového rozsahu, aby chladič nebylo možné použít.


První detail je, že rámeček ke spodnímu hliníkovému bloku musí být přišroubován jen dvěma šroubky, protože montážní svorky se otáčejí na tolik "dovnitř", že by vystupující hlavičky překážely (viz foto). Druhá nesrovnalost nastala u Radeonu X800XL pro AGP, který je velmi dlouhý, a tak nebylo možné nainstalovat externí heatsink tak, aby byl celý venku.

Grafické karty nVidia

Komplikace opět nastala u karet nVidia. Bez problémů šlo Schooner nainstalovat na GeForce 6600GT na PCI Express a 6800 AGP, pomocí úzkých šroubků pak i na GeForce 6800GT PCIe (a tedy i 7800GT/GTX). Ovšem GeForce 6600GT AGP měla smůlu, protože kvůli pootočenému hliníkovému bloku nedosáhly kovové svorky na montážní otvory, a tak není možné Schooner na tuto kartu použít! Nenapadá mě ani způsob, jak tento problém mechanicky obejít.

Thermaltake Schooner
Grafická karta
otvory
rozměry
Radeon 9800Pro
Radeon X700(Pro)
Radeon X800(XL)
Radeon X850XT(PE)
GeForce 6600(GT) AGP
Ikona Odkaz na databázi
GeForce 6600(GT) PCIe
GeForce 6800
GeForce 6800GT/Ultra
GeForce 7800GTX
* - externí heatsink nedosáhne mimo skříň
reklama