reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část III. - testy a závěr

14.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část III. - testy a závěr
V posledním díle našeho testu chladičů na grafické karty se podíváme na jejich výkon a hlučnost. K celkovému počtu 9 chladičů jsme zahrnuli do počtu ještě referenční model MSI, takže si můžete udělat obrázek, jak si s chlazením polepšíte.

Primecooler PC-VGAHP2 HyperPipe



Kvůli tomu, že chladiče Primecooler kopírují modely od Zalmanu, jsem se rozhodl uvést oba chladiče na stejné straně. Nejdříve se podíváme na PC-VGAHP2 HyperPipe, který se skládá ze dvou pasivů spojených dvojicích kovových (nikoliv měděných) heatpipes. Heatsinky jsou hliníkové stejně jako malé pasivy na paměti, které jsou součástí balení. Ke chladiči je možné z boku přimontovat 80mm větrák, k čemuž nám posloužil Arctic Cooling Fan Pro TC. Přiložené šroubky jsou ale určené jen pro 15mm silné větráky.

Nejdříve se podíváme na výkon bez větráku:


Teplota 73 °C při plném zatížení je jen o stupeň horší než u Aerocoolu a Schooneru, bez zátěže je to asi o dva stupně vyšší. Se slušným průvanem ve skříni tedy Primecooler uchladí GPU poměrně slušně. Zde je ještě výsledek s větrákem AC Fan Pro TC s automatickou regulací otáček (velmi tichý):


Zde je vidět, že větrák s výkonem přeci jen něco udělá. Teploty na čipu spadly dolů asi o 5 °C, což je poměrně málo, ale to je hlavně kvůli tomu, kam fouká. Chlazení tohoto pasivu z boku je totiž poměrně neefektivní, a tak se to tolik neprojeví. Teploty na kartě jsou ale nižší podstatně - o 7-14 °C.

Zalman ZM80D-HP



A zde máte vzor, podle něhož byl Primecooler vytvořen. Na první pohled vypadá Zalman mnohem elegantněji. Skládá se ze dvou masivních hliníkových heatsinků, které jsou propojeny dvěma rafinovaně propojenými heatpipes. Celý chladič je poměrně těžký a jeho instalace také není nejjednodušší. Zalman prodává svůj vlastní větrák, který je vhodný k upevnění na tento chladič - ZM-OP1. My jsme ale použili opět Arctic Cooling.

Zde jsou teploty bez větráku:


Zajímavé je, že teploty jsou o 1-2 °C vyšší než v případě Primecooleru. Na druhou stranu je třeba říct, že křivka se při delším než 5-minutovém zatížení ustálí dříve, což svědčí o vyšší tepelné kapacitě Zalmanu. V konečném důsledku vyzní oba chladiče velmi podobně. Zde je ještě výsledek s větrákem AC Fan Pro TC:


Výsledek je opět stejný a opět svědčí o vyšší tepelné kapacitě - křivka se na konci vyrovnává a trvá déle, než celý chladič uvolní získané teplo. Proto bych řekl, že pro dlouhodobější zatížení je na tom Zalman o chlup lépe.
reklama