reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část III. - testy a závěr

14.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část III. - testy a závěr
V posledním díle našeho testu chladičů na grafické karty se podíváme na jejich výkon a hlučnost. K celkovému počtu 9 chladičů jsme zahrnuli do počtu ještě referenční model MSI, takže si můžete udělat obrázek, jak si s chlazením polepšíte.

Referenční chladič MSI



Pro srovnání s ostatními chladiči v testu jsem se rozhodl uvést i referenční chladič na grafické kartě MSI. Ten se od klasického nVidiáckého trochu odlišuje a obsahuje na svém boku regulaci, která by měla měnit otáčky od 2800 ot./min (30 dB) až po 4000 ot./min (39 dB). Tento chladič je samozřejmě předimenzován, aby odpovídal požadavkům GeForce 6800 i ve špatných podmínkách nevětrané skříně.

Zde jsou výsledky, nejdříve pro nízké otáčky:


V dobře větraném AOpenu dosáhl chladič maximální teploty 60 °C a v klidu pracoval grafický čip na klidných 46 °C. Ovšem hluk vydává chladič slušný, už jen avizovaných 30 dB není zrovna málo. Na stupnici od 0 do 5 bych mu dal číslo 3 (stupnice je upravena pro tiché chladiče, takže vyložené "hučáky" by dostaly alespoň 6).

Pokud přidáte chladiči přes tisíc otáček na maximum regulace, dostanete následující výsledek:


Rozdíl 1-2 °C je v poměru ke zvýšení hluku opravdu velmi malý. Na údajných 39 dB bych chladiči přiřadil oněch maximálních 5 bodů, přestože znám chladiče hlasitější. V tomto testu byl ale MSI na vysoké otáčky určitě nejhlučnější.

Výhodou referenčních chladičů je to, že jsou zadarmo. Nevýhodou je všechno ostatní.

Arctic Cooling NV Silencer 5 Rev. 2



Ze série chladičů Arctic Cooling pasuje na testovanou GeForce 6800 verze NV Silencer 5 Rev. 2. Tento chladič obsahuje měděnou základnu, která kromě GPU chladí i paměťové čipy a vše je chlazenou pomocí hliníkových žeber, skrz něž je proháněn vzduch a vyfukován mimo skříň. Konstrukce je plastová a obsahuje větrák, který je i na vyšších otáčkách poměrně tichý.

Zde je výkon chladiče při 5-minutovém zatížení:


Arctic Cooling patří mezi nejlépe chladící modely v megatestu. Klidová teplota 44 °C nepřekročí po zatížení 58 °C, což je rozhodně kladná zpráva. Ani teplota okolí se rapidně nezvyšuje, protože je horký vzduch rovnou odváděn mimo grafickou kartu. Chlazení se ovšem bude u jednotlivých verzí a revizí AC lišit, takže výsledky NV Silenceru 5 nelze brát jako definitivní.

Ještě bych se krátce zmínil k hlučnosti. Ze stupnice 0-5, kterou zde používám (viz předposlední stránka), bych zařadil AC na úroveň 1,5-2,5 podle konkrétního modelu. Testovaný NV Silencer 5 Rev. 2 patří k nejhlasitějším (ale stále poměrně tichým), ale lze ho v případě potřeba zapojit na 5V (např. přes Zalman Multi-Connector).
reklama