reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: flash, část II.

2.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: flash, část II.
Včera jsme se podívali na prvních sedm MP3 přehrávačů s flash pamětí a dnes doplníme tyto levné modely další várkou, tentokrát s kapacitou 512MB nebo 1GB. V článku naleznete přehrávače od iAudio, MSI, iRiveru a dalších. Tak tedy hurá na ně!
Sign Si-300

Již v úvodním článku jsem mluvil o tom, že flashové některé MP3 přehrávače jsou dnes svým způsobem módní doplněk a toto platí o modelu od Sign dvojnásob. Tento přehrávač obdržel ocenění Industrie Forum Design Hannover a jedná se téměř až o šperk. A myslíte, že se dále někdo zajímá o funkce?

Balení a příslušenství

Už samotná krabička, ve které jsme Sign Si-300 dostali, je designově na velmi vysoké úrovni, ovšem po jejím otevření se dočkáte překvapení ještě většího (ano, mluvím o designu přehrávače). Příslušenství, které Sign dodává, zahrnuje instalační CD, sluchátka, redukci minijack->jack, poutko s přívěskem, přívěsek na krk, USB kabel, line-in kabel, USB nabíječku a manuál.


Obr. 30, 31 - Krabice a příslušenství přehrávače Sign
Klikněte pro zvětšení

Sluchátka jsou pecky poměrně slušné úrovně, ovšem s těmi např. od iAudio se nedají srovnávat. Není ovšem možné je použít v jiném přehrávači, protože obsahují minijack konektor. Dodávána je i redukce, která dovolí na přehrávači použít libovolná jiná sluchátka. USB nabíječka se zapojuje klasicky do elektrické sítě, jen se propojuje s přehrávačem pomocí USB kabelu.

Specifikace přehrávače Sign Si-300 jsou:

Sign Si-300
Podporované formáty
MP3/WMA
Interní paměť
512 MB
Slot pro paměťovou kartu
ne
FM tuner
ano, 20 stanic
Audio záznam
WAV - diktafon / rádio / line-in
Ekvalizér
ano, 9 předvoleb + vlastní
Displej
OLED, 4 řádky, 2 barvy
Další funkce
Program List
Ikona Odkaz na databázi
SRS WOW
Napájení
vestavěná Li-Pol
Rozhraní
USB 2.0
Operační systém
Windows 98SE+, Mac OS 10.2+
Rozměry
69 x 26 x 16 mm
Hmotnost
38 g


Vzhled přehrávače

Jak jsem již předeslal, Sign Si-300 je v podstatě šperk. Z fotek to možná tolik nevyplyne, ale jedná se o nádherný kousek, který se za svůj design rozhodně nemusí stydět. Pouzdro přístroje je celohliníkové a skládá se z jednoho odlitku, do kterého je transplantovaná elektronika. Z těla přístroje vystupují jen tlačítka, která jsou rovněž hliníková a na každém boku jich je pět a pak dva konektory - jeden specializovaný pro USB/nabíjení a druhý minijack na připojení sluchátek.


Obr. 32 - Krásný Sign Si-300
Klikněte pro zvětšení

Čelní strana přehrávače je zakryta leštěnou skleněnou destičkou, která se díky černému pozadí chová v podstatě jako zrcadlo. Zkosené okraje navíc způsobují různé lámání světla, což je vytváří opravdu pěkný dojem. Uprostřed přední strany se pod sklem nachází malý, dvoubarevný OLED displej, který splývá s okolím a jeho okraje nejsou vidět. To dává celému přehrávači glanc.

Funkce a ergonomie

Na designu získává Sign Si-300 to, co na ergonomii a funkcích ztrácí. Ovládání přístroje je poněkud komplikovanější, protože celkem obsahuje 9 tlačítek, které jsou naskládány jedno vedle druhého na obou stranách přehrávače. Objevit, jak se dostat do menu, do adresářové struktury, přepnout na rádio nebo diktafon, to vše je poněkud složitější, než se zdá. Navigace skrz menu probíhá pomocí dvou dvojic tlačítek na spodním boku (fungují jako nahoru/dolu/doleva/doprava) a dvou tlačítek na opačném boku což je trochu krkolomné.


Obr. 33, 34 - Ovládací prvky přehrávače Sign
Klikněte pro zvětšení

Funkce přehrávače jsou opravdu základní a žádná přidaná hodnota se nekoná. Samozřejmostí je přehrávání hudby a FM tuner, integrovaný je i diktafon a nahrávání přes line-in. Největším nadstandardem u Signu je ekvalizér, který obsahuje 9 předvoleb včetně efektů SRS WOW a navíc možnost vlastního nastavení. Dále máte možnost natavení vlastního playlistu.

Zbytek schopností můžete vyčíst z menu:
  • Program List – prohlížení a editace playlistu (skladby se přidávají v módu přehrávání)
  • Sound – Equalizer (výběr z 10 předvoleb), User EQ (5-pásmový -14 až +14 dB)
  • Language – File Name, Menu (nastavení jazyku ID3 tagů, resp. menu)
  • Autoplay – On/Off
  • Play Timer – Elapsed Time / Remaining Time
  • Rec Resolution – Microphone/FM, Line-in (nastavení kvality nahrávání, možnosti Low/Med/High)
  • Screen Saver – Off, 10 sec, 30 sec, 1 min
  • Sleep – Off, 15 min, 30 min, 60 min
  • Contrast – nastavené úrovně kontrastu

Menu je velmi chudé a nenaleznete tam prakticky žádné funkce. Nejvíce chybí možnost opakování či náhodného přehrávání skladeb, posílení basů či výšek, zobrazení textu písně, nastavení data a času a další.

Zkušenosti a praxe

První zkušenost s přehrávačem Sign je ta, že mi ho několik přátel závidělo. Není se čemu divit, protože se jedná o designový skvost, který se svým OLED displejem působí velmi drahým a luxusním dojmem. Ovšem z hlediska funkčnosti jsem byl spíše zklamán. Kromě již zmíněné absence několika důležitých voleb mi asi nejvíce vadila špatná kvalita nahrávání. Záznam byl sice k dispozici pro všechny tři zdroj (rádio, diktafon a line-in), ovšem jeho kvalita v 8kHz WAVu byla velmi špatná, zvuk diktafonu byl málo srozumitelný. Vcelku spokojen jsem byl s FM tunerem.


Obr. 35 - OLED displej skrytý pod sklem
Klikněte pro zvětšení

Konektory na přehrávači jsou nestandardizované, takže na nabíjení a propojení s počítačem potřebujete originální USB kabel, na připojení sluchátek pak redukci. Přehrávač má zabudovanou Li-Pol baterii, která se dobíjí přes USB port nebo cestovní nabíječku, a to poměrně krátkou dobu. OLED displej sice spotřebuje více energie, ale výdrž je dobrá.

Přehrávač Sign nepodporuje české znaky ani v ID3, ani v názvu souboru. Samotná reprodukce hudby je slušná, při vyšších hlasitostech se objevuje šum. Poslední poznámku bych měl k displeji - ten sice vypadá velmi elegantně, ovšem jen do doby, než se Vám na něm začnou vyskytovat otisky a škrábance (pouzdro chybí). Skleněný povrch navíc způsobuje, že při ostřejším venkovním světle je displej velmi špatně čitelný, což je škoda.

Rychlosti přenosu
Upload 100MB hudby
0:46
Rychlost uploadu
2200 kB/s
Rychlost downloadu
3030 kB/s


Klady a zápory

Elegantní, luxusní design
Špatná kvalita nahrávání
Hliníkové tělo
Velmi málo funkcí
Li-Pol baterie
Nestandardizované konektory
Možnosti ekvalizéru
Neumí češtinu
Ikona Odkaz na databázi
Náchylnost na otisky a škrábance

Jestli jsem u Sencoru a Enoxu říkal, že jsou vhodné pro slečny a dámy, pro Sign to platí dvojnásob, možná i trojnásob. Je to hrající šperk, který obsahuje všechny nezbytné funkce a s OLED displejem pod skleněným vrškem je ztělesněnou elegancí. Navíc je to jeden z nejlevnějších 512 MB přehrávačů v našem testu.

Cena: 5 290 Kč
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Bell Technology
Web: www.signstyles.com
reklama