reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část

18.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část
Obstarali jsem pro test 19 malých DVB-T přijímačů (tzv. klíčenek) vhodných především na cesty k notebooku. Podíváme se na zástupce od výrobců ASUS, AVerMedia, Compro, Freecom, Genius, Hauppauge a Leadtek.
Prvním na řadě v našem megatestu je MyCinema U3000 od známé firmy ASUS, která se z výrobce základních desek rozšířila na téměř všechny komponenty k počítačům i k notebookům. TV tunerů má pak hned několik, my se však podíváme jen na tohoto jednoho zástupce.


MyCinema U3000 je dodáván v malé krabičce, jedné z nejmenších ze všech testovaných přijímačů.

Uvnitř pak najdeme kromě samotného přijímače, který je vidět skrz průhledné okénko, i malou cestovní anténu s magnetickým podstavcem, který umožňuje snadné postavení na jakoukoliv kovovou plochu, gumovou přísavku, která se po našroubování na podstavec zajistí upevnění na neželezné hladké povrchy, dále redukci na klasický anténní konektor, CD s ovladači a stručný návod na instalaci.



Přijímač bílé barvy má rozměry 87x24x11mm, USB konektor je opatřen krytkou černé barvy, která z počátku nejde téměř sundat, jak je na těsno, po nějakém čase se ale "ošoupe" a jde sundat jen s o něco větší námahou, než je obvyklé. Není totiž zacvakávací, a tak by se při větší volnosti mohlo stát, že by sama sklouzla.



Za pozornost také stojí zelená LED dioda, která svítí do zajímavého obrazce. Je to efektní, ale nejsem si jist praktičností, protože především za tmy to působí spíše rušivě. Je to ale problém naprosté většiny testovaných přijímačů.


Po hardwarové stránce se žádné překvapení nekoná. Na vrchní straně desky u USB konektoru je hlavní čip a směrem k anténnímu konektoru je tuner kvůli odrušení přikryt plechem.






Hlavní čip je typu DIB7700B od firmy DIBcom. Jde o kompletní řešení DVB-T přijímače včetně demodulátoru, který dostává jen mezifrekvenci od tuneru. Digitální data za demodulátorem jsou posílána rovnou jako transport stream přes USB do počítače, podporován je USB 1.0 i 2.0. Protože je plechový kryt připájen a nechtělo se mi ho "ničit", tak vám obrázek tuneru nenabídnu. Podařilo se mi ale zjistit, že jde o typ MT2266 od firmy Microtune, který je právě pro takové aplikace určen - DVB-T tuner s nízkou spotřebou pro přenosná zařízení. Dobrá volba.



Jako anténní konektor je použit zřejmě i z cenových důvodů malý napájecí konektor, což naopak není zrovna ideální volba, na druhou stranu se neviklá jako u jiných přijímačů.



Instalace probíhá standardně. Po vložení CD se objeví nabídka na instalaci ovladačů, aplikací nebo manuálu.



Ovladače jsou BDA, takže lze použít k ovládání i např. ProgDVB. Ve Správci ovladačů se přidá položka s názvem přijímače:



Ve DirectShow přibudou klasické položky do BDA:



Aplikace se jmenuje ASUS EzVCR a ke své funkci potřebuje nainstalovaný i DVD přehrávač ASUS DVD, z kterého zřejmě používá DirectShow filtry (např. dekodér MPEG-2). Se skenováním programů jsou problémy. Při volbě země ČR se progressbar nehýbe a aplikaci je nutné "sestřelit". Je třeba vybrat jinou zemi, neboť vložit přímo frekvenci vysílače nelze.

Aplikace nabízí základní funkce, zvládá nahrávání ve vysílaném formátu i timeshift, tlačítko pro přepnutí na rádio nefunguje, protože je zašedlé, zřejmě slouží pro klasické karty s FM přijímačem, zde u digitálního vysílání se vybere rovnou ze seznamu stanice bez změny vzhledu programu. Ukládat obrázky lze pouze do formátu BMP.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Program zvládá i příjem EPG a nabízí možnost zvolený pořad přidat do plánovače. Neumí ale diakritiku. Teletext není rovněž implementován a plánovač nezvládá uspání počítače.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Zmíněný ASUS DVD přehrávač je jen přejmenovaný PowerDVD 6 od CyberLinku a nabízí všechny jeho funkce, pouze se změněným vzhledem (skinem).



Suma sumárum, ASUS vytvořil průměrný přijímač, který je po hardwarové stránce (až na anténní konektor) udělán dobře, ale software má některé závažné nedostatky. Díky volbě součástek (především tuneru) má nejnižší spotřebu ze všech testovaných kusů, což je důležité v případě, pokud chcete provozovat tuner ve spojení s notebookem. Dodávaný ovládací software má ale bohužel některé závažné nedostatky. BDA ovladače naštěstí umožňují použití alternativního ovládacího programu (ProgDVB).



nízká spotřeba
anténní konektor
Ikona Odkaz na databázi
software s chybami
Ikona Odkaz na databázi
nemá teletext
Ikona Odkaz na databázi
čeština u EPG
Orientační cena: 2000 Kč s DPH

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě BGS LEVI Czech


reklama