reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část

19.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část
Dnes si představíme druhou polovinu testovaných DVB-T tunerů a tentokrát budou figurovat výrobci Animation Technologies (LifeView), MSI, Pinnacle, Terratec, Yakumo a Yamada. Celkem se od těchto firem představí 9 produktů v podobě malých klíčenek. Zítra tento test zakončíme porovnáním jednotlivých tunerů podle naměřených hodnot. Pojďme tedy na to.
Dva zástupce v testu má rovněž firma MSI, pro níž jsou multimédia určitě okrajovým businessem, protože patří mezi největší výrobce základních desek a grafických karet. Oba její TV tunery jsou ale koncepčně odlišné, takže se perfektně hodí pro srovnání.

Digi VOX se liší od všech ostatních zařízení tím, že není ve formě klíčenky a minimálně objemově je daleko větší. Ale nepředbíhejme a podívejme se nejprve na balení. To je překvapivě malé, velikosti A5 a pouze pár centimetrů tlusté. Uprostřed je otvor, kterým na nás přijímač vykukuje.



Uvnitř najdeme přijímač, malou anténu, krátký USB kablík, plnohodnotný dálkový ovladač včetně baterií, jedno CD, návod k použití a informaci o záruce.



Přijímač má úplně jinou koncepci. Nezasouvá se přímo do USB konektoru u PC, ale přes prodlužovací kabel se umístí i s anténou na místo příjmu. Anténa se zasune přímo do jeho konektoru a pomocí kloubu ohne nahoru. Drží tam dobře díky použití plnohodnotného anténního konektoru. Velikost přijímače je 94x54x32mm.


Tělo přístroje sestává z třech plastových dílů. Prostřední tvoří jakousi nosnou konstrukci, na které je přišroubovaná deska a spodní krytka. Díky pevnému šroubovému spojení je celý přístroj tuhý, nic nevrže a vypadá bytelně, takže se člověk nemusí bát poškození. Jediný slabý článek možná představuje horní kryt, který je z tvrdého a zřejmě i křehkého průhledného plastu, takže bych s ním rozhodně nemlátil o zem. Na tlak je ale pevný.


Díky tomuto velkému průhlednému krytu vypadá v noci přijímač jako UFO, ale kvůli rozprostření světla není jas tak intenzivní, přesto na můj vkus stále rušivý. Modrá dioda svítí za provozu, zelená svítí stále při přítomnosti napájení z USB portu.


Dálkový ovladač má plnou velikost (155x49x20mm) se všemi klasickými tlačítky. Díky zaoblení tvaru se drží dobře v ruce, tlačítka jsou měkká a dobře se v nich orientuje.


Doménou plošného spoje je DVB-T tuner DNOS404ZH102A od Samsungu, který je postaven na nám již známém demodulátoru MT352 od Zarlinku/Intelu. Mixer pak není z jednoho obvodu, ale je postaven z diskrétních součástek. Celý tuner je zapouzdřen v plechové krabičce s odnímatelným víkem.



Z druhé strany desky máme obvod CY7C68013A-56PVXC. Ten už také známe, protože ho použil i Freecom a AVerMedia. Jde o 8051 jednočipový procesor s USB 2.0 rozhraním, pouze je zvoleno jiné provedení v jiném pouzdře.



Instalace je bez jakýchkoliv zbytečností, jako video nebo hudba, pouze se objeví jednoduchá nabídka.



Po instalaci se nastaví ovladač s univerzálním názvem DTV-DVB USB2 DVB-T BDA adapter.



V DirectShow se pak hlásí jako Twinhan USB2 DVB-T receiver, což značí, s kým MSI na tomto výrobku spolupracoval. Po krátkém nahlédnutí na stránky Twinhan sice žádné podobné zařízení nemá, dálkový ovladač ale dávají ke svým výrobkům úplně stejný.



Aplikace má jednoduchý název DVB-TV (verze 2.6) a není u ní jediný náznak, kdo je jejím autorem (tipuji opět Twinhan). Je ale docela vyvedená, opět rozdělena do dvou oken, z nichž jedno je ovládacím panelem. Ten má vlevo vysouvací lištu, která nese několik tlačítek pro vyvolání teletextu, EPG atd. Mezi její přednosti patří i podpora duálního vysílání včetně přepínání levý/pravý kanál.





Seznam stanic lze zobrazit v samostatném okně, přičemž lze zobrazit pouze TV nebo rádia nebo obojí.


Pro snadnější výběr je možné zobrazit více stanic "najednou po sobě". K tomuto účelu se nám otevře samostatné okno. K vyhledávání stanic slouží samostatné dialogové okno, které má poněkud zvláštní rozložení. Má dvě záložky, z nichž první je pro jednoduché vyhledávání stanic a obsahuje pouze dvě velká tlačítka.



Druhá záložka také příliš místem nešetří a lze v ní vyhledávat podle frekvencí.


Při vyhledávání se zobrazuje jeho průběh v dalším malém okně, všechny stanice se pak vloží do seznamu v nastavení programu. Zde je možné stanice třídit a přejmenovávat.


Druhá záložka slouží pro nastavení plánovače nahrávání. Nahrává se do nastaveného adresáře s automatickým generováním jmen jak u normálního, tak i časového nahrávání. Plánování je možné jak na určitý datum a čas, tak i pravidelně každý den nebo po dnech v týdnu.



Třetí záložka obsahuje podrobné nastavení chování programu. Najdeme zde např. zapnutí hardwarové akcelerace dekódování s hardwarovým deinterlace, poměr stran obrazu, na notebooku se 16:9 obrazovkou je možné oříznout obraz a roztáhnout ho tak přes celý displej.



Na čtvrté záložce již lze nastavit pouze adresář pro nahrávání a povolit přímé nahrávání na DVD.



Teletext se spouští v samostatném okně a jeho předností je možnost klikat rovnou na čísla uvnitř textu jako na odkazy. Čeština již tradičně není podporována, očividně je používána německá znaková sada.



A není podporována ani u EPG, která má opět samostatné okno. Pořady lze také rovněž rovnou přidat do plánovače k nahrání.


Klepněte pro větší obrázek

Abychom nezapomněli, program samozřejmě zvládá i ukládat jednotlivé snímky jako JPEG obrázky, zvládne i více snímků za sebou s nastavitelným počtem a prodlevou mezi snímky. Během nahrávání lze zobrazit statistické informace jako velikost zachycených dat, volné místo na pevném disku, předpokládaný zbývající čas, což platí i pro DVD.

Celkově lze říci, že jde o vydařený výrobek, který se vymyká svou koncepcí od ostatních přijímačů. Lze očekávat, že si díky tomu příliš zákazníků nenajde, protože je příliš velký a baculatý pro nošení v tašce na notebook. Na druhou stranu je výhodou možnost umístění antény přímo na přijímač a software také není špatný, i když opět nezvládá češtinu a také každá funkce si otevírá další okno.


dobré zpracování
čeština u teletextu a EPG
Orientační cena: 1190 Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě BGS LEVI Czech


reklama