reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část

19.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část
Dnes si představíme druhou polovinu testovaných DVB-T tunerů a tentokrát budou figurovat výrobci Animation Technologies (LifeView), MSI, Pinnacle, Terratec, Yakumo a Yamada. Celkem se od těchto firem představí 9 produktů v podobě malých klíčenek. Zítra tento test zakončíme porovnáním jednotlivých tunerů podle naměřených hodnot. Pojďme tedy na to.
Firma Terratec patří mezi firmy, které se na multimédia specializují, takže od nich má člověk větší očekávání. Mezi její hlavní domény patří hlavně kvalitní zvukové karty, to ale neznamená, že video stojí stranou. Její zástupce v testu je CinergyT USB XS, ale když se podíváte do její nabídky, najdete tam i hybridní verzi tohoto přijímače, která vypadá úplně stejně.

CinergyT USB XS je zabalená v krabici, která má velikost něco mezi A5 a A4, má ale jiný poměr stran.



Uvnitř se skrývá kromě přijímače i malá přenosná anténa, redukce anténního konektoru, krátký USB kablík, návod na instalaci a dvě CD, jedno s ovladači a software, druhé s programem Ulead DVD MovieFactory 3 TV.



Vzhled 82x33x14mm velikého přijímače je příjemný, v kombinaci bílé a oranžové.



Oranžový je kryt USB konektoru a hrana přijímače, která zakrývá osm šroubů, jež drží celé tělo přístroje pohromadě. Krytku lze snadno sejmout a díky tvaru a výraznému posunutí USB konektoru z osy není problém s její orientací.



Zvolený konektor určitě nelze nazvat anténním, protože jde o normální 3.5mm široký jack, používaný ke sluchátkům. Pro připojení je tedy nutná dodávaná redukce. Jednu výhodu tento konektor má - při zasunutí se neviklá.


Desky plošných spojů jsou dvě a jsou spojené napevno dvěma řadovými pinovými konektory. Vrchní strana je zakrytá plechem kvůli odstínění tuneru.


Spodní strana nese demodulátor.



Použité obvody již známe - tuner je Xceive XC3028, demodulátor Zarlink ZL10353 a USB bridge Empia EM2870.


Po vložení CD se spustí instalátor, který nabídne instalaci software a DirectX.



V Device manageru se zařízení hlásí svým jménem.



Stejně tak i v DirectShow.



Výrobce používá svůj vlastní software Cinergy Digital 3, který je jako obvykle rozdělen do dvou oken s jedním ovládacím panelem. Jeho vzhled je decentní, ale líbivý a hlavně přehledný. Výhodou je také obdélníkový tvar, takže lze umístit na obrazovce do rohu. Tlačítko MODE přepíná mezi módy TV-Radio-Recordings, tlačítko vedle zobrazí nastavení programu a ostatní tlačítka jistě není třeba popisovat.



Okno videa má klasický obdélníkový tvar, ale při nečinnosti jeho okraj zmizí a roky se zaoblují. Aplikace je napůl typu "mediacenter", protože většinu ovládání lze dělat v tomto okně a nabízí se tak použití dálkového ovladače. Ten ale bohužel dodáván není. Jak teletext, tak i EPG lze zobrazit v tomto okně, navíc lze zobrazit i informace o vysílači, jak vidíte na obrázku.



Pojďme se podívat na nastavení. To je poměrně podrobné, opět rozdělené do záložek. Na první je nastavení za řízení a povolení VMR-9 rendereru.


Klepněte pro větší obrázek

Druhá záložka je pro nahrávání. To funguje do MPEG Program Stream (.mpg), Transport Stream (.ts) nebo Transport stream s uložením také teletextu. Obrázky lze ukládat do JPG a BMP, teletext jako BMP, JPEG nebo TXT (třetí záložka).


Klepněte pro větší obrázek

Vyhledávání stanic má samostatnou záložku. Funguje podle přednastavených kanálů pro danou zemi (Česká republika chybí, ale možnost All funguje dobře), podle rozsahu frekvencí nebo je zde možnost vložit přímo frekvenci transpondéru. Objevené stanice se přidávají do seznamu jak na této záložce, tak i na další, která slouží pro jejich uspořádání a vkládání do seznamu oblíbených..


Klepněte pro větší obrázek

Zatím jsme pořád chválili. Software je celkovou koncepcí opravdu výborný a kdybychom žili někde jinde, neměli bychom žádné výhrady. Ale to nejsme, takže se kritika nevyhne ani tomuto programu. Zapneme teletext (je možné jak ve video okně, tak i v samostatném okně) a jak jistě tušíte, teletext opět nepodporuje češtinu, místo toho používá německou znakovou sadu.



Ani EPG není výjimkou a česká diakritika opět nefunguje. Práce s EPG je ale jinak příjemná, vše se zobrazuje v původním okně.


Po výběru pořadu lze zobrazit podrobné informace. Všimněte si ve spodní části čtyř barevných políček s popisem, které slouží u jiných karet výrobce pro ovládání barevnými tlačítky na dálkovém ovladači.



Do plánovače lze přidat právě zeleným tlačítkem z EPG vybraný pořad, nebo je možné zadat stanici a čas nahrávky ručně. Opět se vše děje v původním video okně.



Nebýt češtiny, mohli bychom softwaru vytknout jen to, že nedokáže uspat a probudit počítač. Jinak je to jeden z nejlepších programů, co zde máme v testu, i díky propracovanému ovládání přes OSD menu.


provedení přijímače
anténní konektor
příjemný software
čeština u EPG a teletextu
Orientační cena: cca 45 EUR

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě Abacus


reklama