reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část

19.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část
Dnes si představíme druhou polovinu testovaných DVB-T tunerů a tentokrát budou figurovat výrobci Animation Technologies (LifeView), MSI, Pinnacle, Terratec, Yakumo a Yamada. Celkem se od těchto firem představí 9 produktů v podobě malých klíčenek. Zítra tento test zakončíme porovnáním jednotlivých tunerů podle naměřených hodnot. Pojďme tedy na to.
Firma Yakumo vyrábí snad vše, na čem lze ve spotřební elektronice vydělat. Její portfolio sahá od DVD přehrávačů, MP3 přehrávačů a digitálních fotoaparátů až po příslušenství k počítačům. Není tedy divu, že začala dělat i levné tunery k počítači. Do našeho testu se dostala dvě zařízení, které si jsou vzhledem i názvem hodně podobné. První z nich se jmenuje QuickStick Basic DVB-T a druhý QuickStick TV Easy, ten ale zvládá i příjem analogového vysílání.

Oba dva jsou zabaleny v téměř stejných krabicích velikosti A5 se stejným designem.


Začneme tedy u prvně jmenovaného QuickStick Basic DVB-T, uvnitř najdeme i dálkový ovladač, přenosnou anténu, na kterou lze namontovat přísavku, redukci k anténě, krátký USB kablík, návod k instalaci a instalační CD.



Přijímač je z šedého plastu, který byl postříbřen. Vzhled je decentní, přesto ale pěkný. Krytka USB konektoru se zacvakává a nasadit i sundat ji lze snadno. Jeho rozměry jsou 83x27x15mm.



Anténní konektor je vysokofrekvenční malý, kvalitnější typ, který je použit i na mnoha jiných přijímačích. Redukce v něm sedí dobře a vzhledem k provedení i pevně.


Pohled do vnitřku nám vyjeví zajímavou věc - je úplně stejný jako u přijímače Freecom DVB-T USB Stick. Deska plošných spojů nemá žádný stínící plechový kryt, shora máme tuner a demodulátor.



Zespodu je pouze USB rozhraní.



Jen zopakujme, že zde byl použit tuner Microtune MT2060, demodulátor Realtek RTL2830 a o USB spojení se stará obvod CY7C68013A-56LFXC od Cypress Semiconductor.






Za provozu svítí LED dioda, která má pro změnu žlutou barvu. Svit je decentní a ne moc rušivý. Druhá díra, které jste si určitě všimli, je pro čidlo dálkového ovládání. Jeho citlivost je ale vzhledem k umístění horší.



Dálkový ovladač je také stejný, pouze je na něm nápis jiné firmy. Má jen numerická tlačítka a tlačítka pro změnu programu a hlasitosti.



Instalace je standardní, nainstalované ovladače se ohlásí ve Správci zařízení jako Digital-TV Loader a Digital-TV Receiver. Bohužel jsem si u něj zapomněl uložit jeho obrázek, stejně tak u DirectShow z GraphEditu, to ale nic nemění na tom, že ovladače nejsou typu BDA, takže nefungují s ProgDVB ani jinou aplikací pro příjem digitální televize. Zajímavostí je také instalace "volného" DirectShow filtru AC3Filter, který slouží pro dekódování AC3 zvuku. Ten se u nás nevysílá, takže ho ani dodávaná aplikace nepoužije.



Dodávaná aplikace se tváří jako by ji vyvinulo přímo Yakumo. To ale není podstatné. Na první pohled vypadá slušně, opět jde o rozdělení do dvou oken.



Ovládací panel má zaoblené rohy a je přehledný. Uživatel se s ním po krátkém seznámení jistě naučí rychle pracovat. Nastavování se provádí v osmi záložkách, i když by se nastavení vešlo tak do tří. První je pro nastavení "Vždy na vrchu", povolení OSD, obnovování informace o signálu a "splash screen". Hned druhá záložka je pro vyhledávání stanic, což lze jak podle přednastavené země (ČR je přítomná), tak i podle rozsahu frekvencí nebo přesné frekvence. TV a rádia se vkládají do vlastních seznamů.



Další záložka nastavuje adresář pro nahrávání a také naplánované úlohy k nahrání.



Třetí ovládá jas a barvy a také zapíná hardwarovou akceleraci přehrávání. Kvalita obrazu je tak výborná, pokud ji vypnete, tak má velmi špatný deinterlace (blend), takže je lepší ji nevypínat.



Záložka Capture nastavuje ukládání snímků do schránky nebo do souboru, v Timeshift je jen nastavení délky, Information zobrazí informace o videu (formát, rozměry a poměr stran), zvuku, vysílači a procesoru, Audio nastavuje mód zvuku a zvládá i duální vysílání v levém nebo pravém kanálu, také zde lze nastavit dekodér AC3 (nabízí AC3Filter).

Program umožní i náhled devíti stanic najednou.



EPG je v samostatném okně a zobrazuje se po dnech v týdnu, stanice se vybírá z drop-down menu. Česká diakritika ale není podporována.



U Teletextu, který také používá samostatné okno, je situace ještě horší. Nejde nejen diakritika, ale všechna písmena jsou z úplně špatné znakové sady (Webdings?).



Obrázky jsou zachycovány ve formátu BMP, je u nich ale problém v tom, že ve spodní části je zvětšenina jiné části obrazu, viz obrázek.


Software má tedy opět chyby a nelze ho tedy označit za dokonalý. Horší je, že nelze použít jiný program, protože ovladače nejsou BDA.


Ikona Odkaz na databázi
nemá BDA ovladače
Ikona Odkaz na databázi
nepraktický dálkový ovladač
Orientační cena: 1250,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme obchodu Alza.cz


reklama