reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Jako první si představíme modelovou řadu společnosti Creative. Pro tento test jsme získali několik kusů a jako první na řadu přišla WebCam Live! Pro. Ta se vyznačuje především zrychlenou sběrnicí, která dokáže pracovat ve standardu USB 2.0, což ve výsledku přináší rychlejší odezvu a vyšší datovou propustnost. O záznam se stará CMOS čip pracující s rozlišením VGA (640 x 480), který je ukryt pod pohyblivou čočkou, jež nám umožňuje manuální ostření.




Pohled na kameru Creative WebCam Live! Pro. (Pro zvětšení klikněte)

Tato kamera je vybavena zajímavou základnou. Horní část je pomocí kloubu spojena s tělem kamery a umožňuje její pohyb vpřed, vzad a otáčení kolem své osy. Na zadní straně základny je pomocí dalšího kloubu připevněna druhá část podstavce, která po odklopení umožňuje snadné uchycení kamery například na LCD panel či víko notebooku. I přes promyšlené řešení není tato základna příliš praktická. Spodní strana podstavce je sice opatřena malou gumovou podložkou, avšak ta nedokáže na hladkém povrchu udržet kameru v jedné pozici - stačí lehce zavadit o přívodní kabel a kamera se zcela posune. Při použití na víku notebooku ale nemohu cokoliv vytknout. Určitě by nebylo na škodu, kdyby celý podstavec byl vyroben z mohutnějšího a těžšího materiálu - kamera by pak dozajista získala potřebnou stabilitu.




Všimněte si jak je řešen podstavec. Maximální předklon kamery. (Pro zvětšení klikněte)




Pohled z pravé strany v maximálním záklonu.

Kamera a veškeré příslušenství je zabalena v líbivé krabici. Hned na víku je uživatel informován o největších kladech, mezi které patří USB 2.0 rozhraní, face tracking a nebo rozlišení 640x480. Jakmile tuto krabici rozbalíte, najdete dvě CD, z nichž jedno obsahuje ovladače a základní software a druhé pak bonusové programy sloužící pro úpravu fotek a videa. Dále pak v balení najdete samotnou kameru, externí mikrofon a vícejazyčný manuál. Bohužel manuál je opravdu pouze základní a nepomáhá při řešení technických potíží, které mohou při používání nastat.




Zmíněné balení.

Nyní se podíváme na dodaný software. U verze Pro je dodávka opravdu široká a uživatel získá velmi silné nástroje pro úpravu svých fotek či pro úpravu nahraného videa. Prvně se ale zaměřím na program Creative WebCam Center, který je primárně dodáván s každou kamerou a plní základní funkce obsluhy kamery. Tento software dokáže nahrávat video, ukládat fotografie a měnit vlastnosti kamery. Pro ovládání je opravdu velmi příjemný a všechny potřebné funkce jsou schovány pod zobrazenými tlačítky. Díky tomu nemusí uživatel složitě hledat, kde najde ovládací panel pro úpravu jasu, světlosti apod.







Základní okno pro ovládání vstupních dat.

Velice je třeba ocenit možnosti, které tento software přináší. Už ve standardní instalaci získá uživatel možnost posílat získané snímky na zvolený FTP server, může si vytvořit vlastní webový server pro prezentaci zaznamenávaných snímků a dokonce může volit, jakým způsobem budou nahrávaná videa komprimována.




Volba míry komprese JPEG snímků.




Zde je zmíněná volba komprimovacího kodeku.




Můžete automaticky posílat získané snímky na FTP server.




Nejzajímavější je možnost tvorby HTML stránky se získanými snímky.

Pro mnoho uživatelů bude jistě k užitku i software dodaný na druhém instalačním CD. Obsahuje především programy ArcSoft VideoImpression, ArcSoft PhotoImpression a ArcSoft CollageCreator. Tato sada nástrojů umožní každému uživateli vytvářet a editovat zaznamenané fotografie či videa a vytvářet tak opravdu kreativní díla. Pomocí programu ArcSfot PhotoImpression se dají provádět základní úpravy od změny barevné palety, doostřování či dokreslování až po vyřezávání jednotlivých částí snímku a nebo tvorbu rámečků. Veškeré ovládání je provedeno velice intuitivně a tudíž i opravdu měně zdatný uživatel se dokáže dopracovat ke kýženému cíli.




Základní okno programu PhotoImpression.




Editace fotografie v prostředí programu PhotoImpression.

Druhým a velice mocným programem je ArcSoft VideoImpression. Jak vás již možná napadlo, tak slouží k editaci a střihu videa. Je jasné, že se nemůže rovnat kvalitám programů jako Adobe Premiere, ale pro základní editaci bohatě postačuje. Umožňuje velice snadno vytvářet přechody mezi jednotlivými snímky, dále je možné do videa přidávat titulky, vlastní ozvučení a nebo vystřihovat nechtěné záběry. Vše se provádí velice snadno a rychle pomocí funkce drag-and-drop, kdy pouze zvolenou úpravu přetáhneme na místo, kam ji chceme aplikovat. Jsem si jist, že mnoho uživatelů si pro své základní potřeby tento program oblíbí.




Zde sestavujeme jednotlivé snímky za sebe do zvoleného pořadí.




Vybereme prolínací efekt pro přechod mezi dvěma snímky.

Jakmile jsme se svou prací hotovi, stačí pouze kliknout na tlačítko Project a z menu si vybereme, zda chceme daný snímek uložit do .avi souboru s kompresí v DivX, zda jej chceme nahrát na DVD a nebo zda si jej pomocí televizního výstupu nahrajeme do videa. Vše je opět velice intuitivně řešeno a není problém s kteroukoliv volbou napoprvé uspět.

Ještě jsem se zmínil o programu ArcSoft CollageCreator. Ten slouží pro tvorbu kreativních koláží a to buď ze snímků získaných kamerou a nebo z kterýchkoliv jiných. Můžete si snímky libovolně skládat dle potřeby, vytvářet výřezy apod.




Okno programu ArcSoft CollageCreator.

K čemu by ale byla samotná kamera, kdyby nebyla schopna spolupracovat s programy pro instantní doručování (Instant Messaging). Tyto programy zaručují okamžitou on-line komunikaci mezi dvěma uživateli a to buď ve formě textu, hlasu či obrazu. Právě obraz je pro nás to podstatné a aby bylo tyto přenosy možné uskutečnit, je potřeba, aby výrobce přidal ke své kameře kompatibilní ovladače. Tato kamera dokáže spolupracovat se všemi nejběžnějšími programy - Yahoo! Messenger, AIM, MSN Messenger, Windows Messenger a další.

Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)1,2 mpix
FPSaž 30 fps
SběrniceUSB 2.0
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotano
Zabudovaný mikrofonne
Dodatečné sluchátka / mikrofonne / ano
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH1590,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor700MHz
Operační paměť128MB RAM
Místo na pevném disku100MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1 nebo 2.0
Barevná hloubka16-bit
reklama