reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Druhým zástupcem společnosti Creative je kamera WebCam Live!. Jedná se prakticky o lehce "ořezanou" verzi WebCam Live! Pro, kdy nejzásadnějším rozdílem je absence podpory USB 2.0 a nižší počet FPS při rozlišení 640x480. Stejně jako u předchozího modelu se o záznam obrazu stará CMOS čip s rozlišením 640x480 a ostření probíhá pomocí otočného kolečka před optickou čočkou. Od předešlého modelu se lehce liší i vzhled - tato kamera je provedena v černo-stříbrné kombinaci narozdíl od předchozí, která je spíše černo-šedá.




WebCam Live! v celé své kráse. (Pro zvětšení klikněte)

Podstavec je opět proveden poněkud nešikovně. Jeho horní část je spojena s kamerou pohyblivým kloubem, který umožňuje pohyb vpřed i vzad a je možné přes něj kameru otočit o 360°. Ze zadní strany tohoto podstavce vychází druhá pohyblivá část, která slouží jako držák v případě, že chceme kameru umístit na vrchní hranu LCD monitoru nebo na víko notebooku. Při tomto použití je kamera opravdu stabilní, avšak pokud ji chceme mít pouze volně položenou na stole, budeme se muset smířit s tím, že není nikterak stabilní a pohne s ní i lehké zavadění o přívodní kablík. Doufejme, že v další verzi této kamery již výrobci vymyslí podstavec lepší a stabilnější.




Kamera nakloněná do krajní pozice. Pohled z levé strany. (Pro zvětšení klikněte)




Kamera v krajní přední pozici. Opět pohled z levé strany.

Obsah balení je zde prakticky shodný jako u verze Pro až na CD s bonusovým softwarem. I zde totiž naleznete samotnou kameru, externí mikrofon, CD s ovladači a základním ovládacím programem, externí mikrofon a také vícejazyčný manuál. Tento manuál je ale opravdu základní a poradí vám pouze se základním zapojením samotné kamery a s tím, jakým způsobem nainstalovat dodaný software. Jakékoliv technické potíže neřeší a jste tedy odkázáni na webové stránky výrobce.




Balení kamery WebCam Live!. I zde jsou na krabici sepsány nejzajímavější funkce.

Základní software se zcela shoduje s předchozí kamerou. Opět se jedná o program Creative WebCam Center díky němuž je možné ovládat všechny funkce kamery, měnit její parametry, nahrávat video v celé škále rozlišení a nebo ukládat snímky. Ani zde nechybí výborné funkce jako jsou přímé nahrávání obrázků na FTP server, tvorba HTML stránek se zobrazením záznamu z kamery a nebo motion-detection pro sledování nějaké lokace. Je potřeba dodat, že tento obslužný software zdaleka překonává všechny konkurenční programy a primárně v sobě obsahuje funkce, které je v ostatních případech většinou potřeba řešit pomocí programů cizích firem.




Základní okno programu.

V základním okně vidíte všechny potřebné informace a samotná obsluha je velice snadná. Pro změnu nastavení a nebo ovládání pokročilých funkcí stačí kliknout na jedno z tlačítek a okamžitě jste přepnuti do potřebného okna, kde kýžené změny provedete.




Zde se nastavuje posílání snímků na FTP server.




Velice snadná je i tvorba stránek pro zobrazení záznamu z kamery.




Základní nastavení parametrů kamery.

Velice také oceňuji možnosti nastavení komprimace videa do zvoleného kodeku. Pokud by kamera nahrávala svůj záznam nekomprimovaně, pak video v rozlišení 640x480, 30 snímcích za sekundu a délce kolem 2 minut by mělo přibližně 500 MB, což je jistě pro většinu uživatelů nepřijatelné. Právě k tomu používá většina kamer kompresi pomocí nějakého kodeku, avšak ne vždy je možné si jej přímo zvolit. Zde je přímo vidět výběr všech dostupných pro danou pracovní stanici a je také možná jejich následná úprava - není tedy problém si zvolit komprimaci do DivX 5.1.1 s bit-rate 150kBps.




Vyberte si komprimaci, která vám nejvíce vyhovuje.

Bohužel u této verze kamery není dodáván bohatý dodatečný software, a tak je uživatel odkázán na produkty jiné strany. Pevně ale věřím, že kdo má zájem si svá zaznamenaná videa a fotografie upravovat, najde si software, který mu bude vyhovovat a zastane všechny žádané funkce.

Stejně jako předchozí model i tato kamera vyžaduje podporu ze strany programů pro instantní doručování, aby bylo možné uskutečňovat video přenosy mezi vzdálenými uživateli. Výrobce však na toto velmi dobře myslel, a proto je kamera schopna spolupracovat s Yahoo! Messenger, AIM, MSN Messenger, Windows Messenger a dalšími službami instantních doručovatelů


Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)1024 x 768
FPS640 x 480 15fps
jinak 30fps
SběrniceUSB 1.1
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotano
Zabudovaný mikrofonne
Dodatečná sluchátka / mikrofonne / ano
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH1120,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor266MHz
Operační paměť64MB RAM
Místo na pevném disku100MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1
Barevná hloubka16-bit
reklama