reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Společnost Genius je na našem trhu velice známý dodavatel počítačových periferií (klávesnice, myši, scannery, herní ovladače, ozvučovací technika). Ani v oblasti digitálních webových kamer nezůstal opodál a my se tedy můžeme v tomto testu seznámit i s jeho produkty. Pro test jsme získali dvě různé kamery a nyní se podíváme na první z nich, která je primárně určena pro stolní použití v domácnostech při komunikaci přes instantní doručovatele.




Genius VideoCAM Look zepředu. (Pro zvětšení klikněte)

Kamera je vybavena CMOS senzorem s VGA rozlišením (640 x480) a poskytuje skutečnou 300k barevnou paletu. Podstatnou výhodou této kamery je ale provedení jejího podstavce, který je vyroben z pevného plastu a na spodních stranách nožiček jsou gumové podložky, které zajišťují dobrou stabilitu. K tomuto podstavci je kamera připevněna všesměrovým kloubem, který kromě pohybu vzad a vpřed umožňuje i naklápění do všech stran a také otáčení kamery kolem své osy o 360°. Kamera drží na stole opravdu dobře a ani pohyb s přívodním kablíkem s ní nepohne a neposune ji ze své pozice.




Toto je maximální záklon kamery - pohled z pravé strany. (Pro zvětšení klikněte)




Zde je prezentován maximální předklon.

Pohyblivost této kamery je opravdu na velmi vysoké úrovni a celkové provedení kloubu a podstavce je opravdu potřeba pochválit. Nyní se podíváme na to, jak je provedeno samotné balení a jaký je jeho obsah. Kamera je dodávána pouze s instalačním CD, které obsahuje základní software pro ovládání přístroje, a s instalačním manuálem, který ve více jazycích popisuje prvotní zapojení a zprovoznění kamery. V krabici se nenachází žádný bonusový software či externí mikrofon.




Takto vypadá balení s kamerou.

Na instalačním CD se kromě ovladačů a obslužného software nenachází prakticky nic. Po vložení CD do mechaniky proběhne snadná instalace a uživatel je okamžitě schopen kameru používat pro jakoukoli žádanou činnost. Samotné provedení ovládacího programu ale není příliš povedené a intuitivní. Ve srovnání s Creative zdaleka nedosahuje takových kvalit. Všechny ovládací funkce jsou řazeny do spodního levého rohu, kde se uživatel přepíná čtyřmi tlačítky mezi funkcemi fotografování, natáčení, detekce pohybu a nastavováním vlastností. Pokud tedy chceme udělat snímek, musíme se přepnout do režimu fotografování a pak teprve jsme schopni kliknout na tlačítko Snap. Stejně tak u videa, nejdříve vybereme záložku Video a teprve pak stiskneme tlačítko Record. Výhodou je ale možnost volby rozlišení a barevné palety přímo na hlavní stránce.



Hlavní okno programu.



Volba monitorování a sledování zvolené lokace - lze nastavovat citlivost na pohyb.

Co je ale potřeba na tomto programu pochválit, jsou možnosti ovládání vlastností kamery. Kromě klasické ostrosti, jasu, kontrastu a saturace obrazu, má uživatel možnost si nastavit i rychlost USB sběrnice, dobu expozice a nebo ručně vyvažovat bílou barvu. Tato škála nastavení je opravdu nadprůměrná. Díky tomu je možné si vlastnosti výsledného obrazu maximálně přizpůsobit ke své libosti.




Možností nastavení je opravdu velmi mnoho.

Malou zajímavostí tohoto programu je, že veškerá videa nahrává bez jakékoliv komprese a tudíž jejich velikost je opravdu ohromná. Při testech jsem nahrával video délky 2min a jeho velikost činila 460 MB. Je tedy jasné, že v případě nahrávání delších scén si budete muset připravit dostatek místa na vašem pevném disku. Jediné co přináší alespoň trochu světla do tohoto problému je možnost přímé komprese do MPEG formátu, bohužel ale až po samotném nahrání do AVI.

Výrobce neopomenul ani podporu pro Instant Messaging a tudíž je tato kamera přímo podporována v programech MSN Messenger, Yahoo Messenger a CUSeeMe. Bohužel výběr není natolik široký jako u kamer Creative.


Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)1,3 Mpix
FPS640 x 480 15 fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 1.1
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotano
Zabudovaný mikrofonano
Dodatečná sluchátka / mikrofonne / ne
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH435,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor400MHz
Operační paměť64MB RAM
Místo na pevném disku25MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1
Barevná hloubka16-bit
reklama