reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Arc Touch: skládací elegán

27.1.2011, Jan Vítek, recenze
Microsoft Arc Touch: skládací elegán
Pokud hledáte opravdovou myš na cesty, jejíž tloušťka pod 15 mm vám nebude nadouvat cestovní brašnu s notebookem, ale přesto vám tato myš slíbí díky skládacímu tělu komfortní použití, můžete číst dál. Předmětem tohoto článku je totiž Microsoft Arc Touch.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Arc Touch: skládací elegán
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Myš jako Arc Touch nelze srovnávat s klasickými stolními modely a v podstatě ani s mobilními verzemi to není zrovna férové. Srovnání snese spíše s modely jako Icon7 Twister Evolution, které kladou mobilitu výš než ergonomii. Twister Evolution má ale navíc také funkce pro prezentování, zatímco Arc Touch je čistě jen bezdrátová myš. Její dosah by měl činit až 9 metrů, přičemž osobně můžu potvrdit šest.

Instalace proběhla na systému Windows 7 64bit bez problémů. Stačí zapojit miniaturní USB Nano Transceiver, do myši vložit baterii a ohnutím těla ji zapnout. Poté se na moment zeleně rozzáří LED za dotykovou ploškou na znamení, že baterie jsou nabité a po chvíli už můžeme pracovat.



Myš jsem zkoušel také na podložce CM Storm Weapon of Choice M4 SSK (na fotografii), ale především mi šlo o to, jak dokáže pracovat jinde, třeba na dřevěné desce stolu, na koleni, na lesklém povrchu, na koberci, nebo třeba i na skle. Nečiní ji problém ani povrch pokrytý sklem, pouze sklo samotné již nebylo dostatečné, takže ukazatel se zasekával, na což nás Microsoft v popisu technologie BlueTrack upozorňuje. Pokud tedy nemáme přehnané nároky, musíme být s tímto spokojeni.

Arc Touch poskytuje stejné podmínky levákům i pravákům, takže je naprosto souměrná. Svým tvarem však nemůže nahradit ani normální myš, natož pak ergonomické modely. K tomu má příliš rovný hřbet a především budeme marně nahmatávat boky, na něž dnes výrobci běžně dávají velké gripy pro ovládání palcem a malíčkem. Ale opět zdůrazňuji, tohle je prostě daň, kterou musíme zaplatit za štíhlé tělo a vysokou mobilitu. Je třeba se také této myši přizpůsobit a osobně mohu říci, že už po chvíli se dá s Arc Touch dobře sžít.

Ovládací prvky zde čítají dvě hlavní tlačítka a dotykovou plošku s funkcí kolečka. Tlačítka mají kvůli tenkému profilu velmi nízký zdvih a tuhý stisk, což je jejich největší problém. Kvůli tomu není práce s nimi příjemná a tak trochu připomíná stisk membránových tlačítek. Chloubou je ale dotyková ploška simulující chod volnoběžného kolečka. To má totiž zvukovou i hmatovou odezvu, která se chová tak, jako kdybychom ovládali volnoběžné, ale přesto krokové kolečko. Pomalými pohyby prstu tak můžeme posouvat stránky po jednotlivých krocích, rychlým přejetím lze pomyslné kolečko roztočit, a text tak v okamžiku prolétnout, či kdykoliv dalším dotykem ihned zastavit. Lze také pouze klepnout na dolní či horní půlku, čímž se posuneme o stránku a dvojitým dotykem můžeme simulovat stisk kolečka. S tímto prvkem tedy můžeme být navýsost spokojeni.


v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence kolem 119 Hz

A nakonec si necháme dotazovací frekvenci, která u takovéto myši rozhodně není důležitým faktorem, pokud by tedy nebyla přehnaně nízká. A to není, protože činí v průměru standardních 125 Hz (v utilitě CM Storm Test o něco méně).


Závěrečné hodnocení


Jaká je tedy myš Microsoft Arc Touch, která slovy svého výrobce slibuje komfortní křivky a úsporný nízký profil? Na první pohled můžeme vidět pouze placku, s níž by se rozhodně nepracovalo dobře, jenomže tato placka si může své okamžiku ohnout jak kočka hřbet a uživatel ve výsledku dostane vhodně tvarované tělo. Tomu přesto k dokonalosti leccos schází (boky a zaoblený hřbet), ovšem s přihlédnutím k původnímu tvaru lze říci, že nic lepšího a přitom tak jednoduchého se asi vymyslet nedá. Tvar myši by nám tedy měl vyhovovat, což platí pro praváky i leváky.



Tlačítka by mohla být zpracována lépe, abychom nemuseli pro pohodlný stisk sahat až na jejich konec, ovšem dotyková ploška s funkcí kolečka funguje lépe, než kdejaké klasické kolečko a navíc nabídne zvukovou i hmatovou odezvu. Další chloubou je snímač BlueTrack, který funguje dobře na všemožných površích vyjma čistého skla a samozřejmě zrcadla. S dřevem, lesklými materiály, kovem či textiliemi ale nemá problémy. Musíme si ale uvědomit, že prohnutý tvar myši je jistým omezením sám o sobě, takže je lepší vyhledat rovnou a dostatečně velkou plochu.

USB Nano Transceiver je tak malý, že jej můžeme klidně nechat zapojený v počítači, ale není problém jej díky magnetu připnout na spodní ohebnou část Arc Touch. Dosah je více než dostatečný a výdrž Microsoft označil pouze za delší. Pokud tedy chcete být styloví a neradi s sebou nosíte tlusté myši, Arc Touch by vás neměla zklamat.

Originální a funkční zpracování
Provedení hlavních tlačítek
Bezdrátové připojení s malým transceiverem
Ergonomie přeci jen horší než u klasických myší
Výborná dotyková plocha
Ikona Odkaz na databázi
Kvalitní senzor
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1200 Kč s DPH, záruka 3 roky


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Microsoft Arc Touch Mouse poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Arc Touch děkujeme společnosti Microsoft




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama