reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam Cinema: HD ready

2.2.2010, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam Cinema: HD ready
Možnosti internetového připojení dávají příležitost komunikovat na dálku pomocí webkamery nejen v nízkých rozlišeních, ale už i v HD. Proto si představíme model LifeCam Cinema od Microsoftu, jenž takovou komunikaci umožní, pokud již tedy nejste vybaveni jinak.

Instalace a software


Software Microsoft LifeCam je k dispozici i pro stažení na stránkách firmy, kde jej seženete bez problémů i pro nejnovější OS Windows 7 32/64 bit (a byla by velká ostuda, kdyby tomu tak nebylo). Při instalaci si stejně ještě aplikace zkontroluje, že je opravdu tou aktuální verzí a po několika sekundách vám oznámí, že skončila.



Software nastartuje, modré světlo kamery se rozsvítí, přičemž jeho intenzita ani večer nijak neruší a hned napoprvé vás uvítá okno s informacemi, co všechno můžete s kamerou dělat. Nic převratného a nečekaného to není, takže pojďme dále.



Hlavní okno aplikace zobrazuje snímané video a pod ním hned tři volby pro zachycování obrázků, zvuku, popřípadě celých videí. Žlutá záložka dole vlevo otevře okno se zachycenými obrázky, zvuky či videem a dole je ještě lišta zobrazující naposledy pořízené záznamy. Pokud najedete na jejich náhledy, můžete je pomocí zobrazených ikonek buď smazat, poslat e-mailem, otevřít pomocí Windows Live Photo Gallery či Windows Live Movie Maker. A již nyní mohu říci, že celé GUI Microsoft LifeCam je velmi pěkně a přehledně zpracované, takže se v něm nemáte šanci ztratit. Ovšem zapomeňte na to, že byste si mohli upravovat parametry videozáznamů, kvalitu komprese JPEG, apod.


- klikněte pro zvětšení -

Úzké modré tlačítko na pravé hraně hlavního okna slouží k otevření postranní nástrojové lišty se dvěma záložkami. První reprezentovaná ozubeným kolem nám dovolí zvolit si připojenou webkameru, pak upravit citlivost mikrofonu a samozřejmě také rozlišení. Zde mohl být Microsoft krapet vstřícnější a dovolit nám nastavit si rozlišení pro video a fotografie nezávisle na sobě. Takto máme na výběr následující nastavení: 160 x 120, 320 x 240, 424 x 240, 640 x 360, 800 x 448, 960 x 544, 1280 x 720 a 1280 x 720 pro video a 2880 x 1620 pro fotografie. To bude však vzhledem k rozlišení čipu 1,3 megapixel prokládané.

Další možností je nastavení ClearFrame - zapnuto, automatické, vypnuto. Dle informací výrobce má ClearFrame vylepšit obraz při nízkém osvětlení scény, avšak osobně jsem žádné změny nepozoroval. Nakonec to jsou klasická nastavení kamery (expozice, jas, kontrast, sytost, atp.) - ty je lepší nechat na automatice.



Druhá záložka nám dokáže zapnout efekty, jež umí buď různě deformovat obličej, nebo k němu přidat třeba klobouk, vlasty, brýle a podobné blbůstky. To funguje skutečně dobře a pohotově.


reklama