reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam Studio: Full HD v hliníku

31.1.2011, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam Studio: Full HD v hliníku
Na začátku tohoto roku Microsoft ohlásil příchod své první webkamery poskytující rozlišení Full HD, tedy 1080p a zde ji máme. LifeCam Studio slibuje kromě vysokého rozlišení také kvalitní zpracování, automatické ostření a technologie pro vylepšení obrazu.
Kapitoly článku:
Hlavním tahákem nové webkamery Microsoft LifeCam Studio tedy je rozlišení 1920 x 1080p při snímkovací frekvenci až 30 FPS. To z ní činí tu nejvyspělejší webkameru z nabídky Microsoftu, ovšem využití takového rozlišení u prosté webkamery je diskutabilní. S přáteli povedeme videochat spíše v rozlišení VGA, a tak je třeba pro Full HD najít uplatnění jinde, například čistě pro záznam videa (zde může posloužit i závit pro připevnění na stativ). A pak je zase otázkou, jakou kvalitu obrazu vůbec LifeCam Studio nabídne a jaké nároky bude mít na výkon počítače.


- klikněte pro zvětšení -


LifeCam Studio přichází v klasickém balení - velmi komplikované krabici, jejíž opětovné složení je tak trochu hlavolam, ale na druhou stranu se v ní kamera dobře vyjímá a za průhledným plastem je dostatečně chráněna. Ale i ona sama by se měla dokázat o sebe postarat, neboť její nejchoulostivější část těla je kryta hliníkem.



Podívejme se nyní na specifikace, jimiž Microsoft až neobvykle šetří:

Model
Microsoft LifeCam Studio
Rozměry
40 x 113 x 60 mm (Š x V x H)
Hmotnost
126 gramů
Senzor
? Mpix
Rozlišení obrazu
1920 x 1080p, až 30 FPS
Rozlišení při záznamu fotografií
až 8 Mpix JPEG
Ostření
automatické
Rozhraní
USB 2.0
Mikrofon
ano, digitální

On Microsoft obyčejně moc technických podrobností ohledně svého hardware nezveřejňuje, ale zde je to extrém, neboť se ze specifikací dozvíme pouze dva rozměry (šířku a výšku), pak maximální rozlišení videa a informaci o automatickém ostření a digitálním mikrofonu s funkcí potlačení okolního hluku. Typ a fyzické rozlišení senzoru, maximální rozlišení fotografií, datový tok videa či jeho kódování, natož pak minimální osvětlení, nebo podrobnosti o objektivu, na to vše můžeme zapomenout.

Namísto toho nám jsou naservírovány informace o vysoce přesném skleněném objektivu a dvou technologiích - TrueColor pro produkci videa s jasnými barvami i při nepříznivých světelných podmínkách a ClearFrame pro plynulé a detailní video. Co se za tím skrývá a zda jde vůbec o něco, co by si zasloužilo označení technologie, o tom se můžeme pouze dohadovat.

Co se týče požadavků na váš počítač, pak kamera chce OS Windows 7, Windows Vista či Windows XP SP2, aspoň dvoujádrový procesor Intel na 1,6 GHz nebo ekvivalent a 1 GB RAM. Pro záznam v rozlišení 720p potřebuje 3GHz dvoujádrový procesor a 2 GB RAM. Toť oficiální informace a zde už mě trošku zarazilo, proč Microsoft mluví o záznamu videa v 720p a ne v 1080p.


Kamera a její zpracování


Tento model je velmi podobný předchozí Microsoft LifeCam Cinema, ovšem osobně mi přijde daleko elegantnější a čistší. Základem je ale také také hliníková trubka, tedy v tomto případě dvě - jedna jen broušená a druhá černě zbarvená. Ty mají za úkol jednak chránit optiku a elektroniku webkamery, ale také se postarají o chlazení kamery, která se dokáže pod dlouhém provozu poměrně silně zahřát.



Na vrchu hlavní části LifeCam Studio máme jednak tlačítko, jehož součástí je také tenká modrá LED kontrolka. To poslouží pro zahájení videohovoru prostřednictvím Windows Live Call, popřípadě mu lze přiřadit jinou funkci. Hned za ním je pak za jemnými otvory skryt již zmíněný digitální mikrofon s funkcí pro potlačení okolního ruchu.



Objektiv je zde chráněn náznaky sluneční clony, což je zde pouze designový prvek a pak čirým sklem. V příslušenství najdeme ale také jednoduchou plastovou krytku, která jednak kameru dále ochrání před poškozením a pak máme jistotu, že nás nikdo nebude šmírovat. A abychom krytku neztratili, je možné ji připnout za kabel.



Jednoduché zakončení webkamery z druhé strany zajistí kousek černého plastu a pak už si můžeme všímat ohebného pogumovaného podstavce, který se od toho u LifeCam Cinema téměř nezměnil, pouze vypadá na to, že jeho ohebná část malinko zmohutněla. Webkameru lze díky němu buď posadit na rovnou plochu, tedy třeba na stůl, nebo ji můžeme zaklesnout za horní hranu LCD monitoru. Její asi 180cm kabel s konektorem USB 2.0 byl vylepšen v tom, že už neústí do hlavního těla kamery, ale do podstavce, takže už nemůže tak snadno ovlivňovat směr jejího pohledu a neomezuje nás tolik. To vypadá jako detail, ale ve skutečnosti jde o podstatné funkční vylepšení.



Úhel pohledu kamery můžeme v horizontálním směru nastavovat o plných 360° (a právě zde přijde vhod kabel zapojený do podstavce) a pak lze ještě objektiv naklánět ve vertikálním směru v rozsahu cca 30 °. To je pro pohodlné používání naprosto dostačující.


Příslušenství


V bílé obálce nám Microsoft naservíroval jednak průvodce svými produkty, pak velmi jednoduchý vícejazyčný návod popisující základní prvky kamery, optický disk s příslušným softwarem LifeCam 3.5 a nakonec zmíněnou krytku objektivu.


reklama