reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam Studio: Full HD v hliníku

31.1.2011, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam Studio: Full HD v hliníku
Na začátku tohoto roku Microsoft ohlásil příchod své první webkamery poskytující rozlišení Full HD, tedy 1080p a zde ji máme. LifeCam Studio slibuje kromě vysokého rozlišení také kvalitní zpracování, automatické ostření a technologie pro vylepšení obrazu.

Instalace a software


Na disku dodávaném v příslušenství byl software LifeCam ve verzi 3.5 a stejnou verzi v době psaní recenze ohlašovaly i webové stránky. Jenomže stahovat se začal LifeCam 3.6, z čehož vyplývá jedno - nevěřte a stahujte.



Po spuštění instalace nás software několika kroky provede volbami, vyzve nás k zapojení webkamery, kterou jsme do té doby měli nechat být, pak nabídne instalaci Windows Live Essentials ...



A nakonec instlaci dokončí s nabídkou informování o nových verzích LifeCam, což snad bude fungovat lépe než informační servis přímo na stránkách a pak se můžeme nechat dobrovolně šmírovat odesíláním informací o systému a způsobu využití tohoto software.




Microsoft LifeCam 3.6


Softwarové prostředí obslužné aplikace je naprosto stejné jako u starší verze, takže máme možnost vidět hlavní okno, pod nímž je možnost záznamu fotografií, zvuku a videa v právě zvoleném rozlišení. Malá žlutá ikonka nalevo otevře příslušnou složku s pořízenými záznamy, které se ještě jako náhledy ukazují ve spodní liště. Poslední možností je kliknutí na modrou ikonku s otazníkem, pokud je nám cokoliv nejasné a pro další nabídku už musíme zvolit šipku v pravém okraji okna.


- klikněte pro zvětšení -

To otevře pravý panel s veškerým nastavením, takže se dočkáme volby webkamery a úpravou citlivosti mikrofonu, pak je tu nastavení rozlišení, které bohužel opět bude přiřazeno videu i fotografiím najednou. Jde o režimy 160 x 120, 320 x 240, 424 x 240, 640 x 360, 800 x 448, 960 x 544, 1280 x 720, 1920 x 1080 a 8 Mpix. Jenomže poslední dvě rozlišení jsou využitelná pouze pro záznam fotografií a ne videa, takže v tomto se nová LifeCam Studio příliš neliší od starší LifeCam Cinema, i když dle pohledu do specifikací bychom očekávali, že Full HD bude i pro video. Novinkou zde tedy je pouze to, že můžeme zachytávat fotografie ve Full HD a 8 megapixelech (prokládaně), zatímco předtím to bylo 1280 x 720 a cca 4,7 megapixelů prokládaně.


- klikněte pro zvětšení -

Další možností je vypnutí režimu TrueColor společně s úpravou jasu a pak tu máme obvyklé nastavení (Properties), které nabízí i jiné webkamery. Tam patří softwarový zoom s posunem obrazu a pak sytost, vyvážení bílé a nastavení frekvence proti blikání světel (50 a 60 Hz). Nakonec nám Microsoft dá ještě možnost si rozmyslet, zda nás má aplikace informovat o nových aktualizacích a zda se přeci jen nerozhodneme o zasílání údajů o používání softwaru LifeCam výrobci.



Druhá záložka nám dokáže zapnout efekty, jež umí buď různě deformovat obličej, nebo k němu přidat třeba klobouk, vlasy, masky, brýle a podobné blbůstky. To funguje stejně jako minule skutečně dobře a pohotově.


reklama