reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 v1.0

8.11.2006, Jan Vítek, recenze
Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 v1.0
U této klávesnice se od bezdrátového provozu přesuneme k ergonomii u stolních počítačů a konektoru USB. Pokud tedy už máte své zkušenosti s karpálním tunelem, nebo nechcete, abyste podobné získali, můžete zauvažovat právě o Natural Ergonomic Keyboard 4000.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 v1.0
  2. Praktické zkušenosti a závěr
Natural Ergonomic Keyboard 4000 není pro každého. První a nejdůležitější předpoklad je, aby uživatel ovládal psaní všema deseti prsty, jinak psaní na této klávesnici bude spíše noční můrou než příjemným zážitkem. Uživatelé, kteří takové psaní neovládají, nepotřebují ani tolik psát, tudíž by v podstatě stejně ergonomické přednosti této klávesnice ani nevyužili. Pokud uvažujete o koupi nějaké podobné ergonomické klávesnice a dosud s žádnou nemáte zkušenosti, pak si budete nějaký čas zvykat, avšak z vlastní zkušenosti vím, že to vypadá hůř než tomu ve skutečnosti je. K osvojení klávesnice vám pomůže právě přirozené držení rukou, díky němuž si pozici hlavních kláves poměrně rychle osvojíte.



Co se týče ostatních kláves a funkcí, pak jejich polohu se budete muset samozřejmě naučit. Avšak i tak se jejich rozmístění dobře pamatuje, protože je promyšlené a dobře dosažitelné. Zvláště se mi líbilo umístění kolíbky Zoom a dolních stříbrných tlačítek Back a Forward (funkce skok dopředu a dozadu). Na ty lze velmi snadno dosáhnout ukázováky popřípadě palci aniž byste museli vůbec sejmout prsty z výchozí psací polohy. Co se týče kláves, pak zvláště z předního pohledu můžete vidět, že zdvih není ani tak velký a v podstatě se jedná o kompromis mezi stolní a notebookovou klávesnicí. Osobně mi takový kompromis celkem vyhovoval, avšak co se týče zvukové odezvy, která je pro řadu uživatelů píšících 'poslepu' důležitá, pak ta by mohla být výraznější. Na samotných klávesách by někomu mohla vadit velikost Enteru.


Závěr


Celkový pocit z tohoto výrobku je však velmi dobrý, na čemž se podepisuje především komfortní polstrování, rozmístění kláves a dobře zvolený profil klávesnice. Stejně tak zde máme velmi dobré možnosti náklonu, což přispívá k tomu, aby naše zápěstí netrpěla dlouhodobým ohýbáním.



Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 v1.0
Poctivé a robustní zpracování
Menší klávesa Enter
Ergonomie + polstrování pod zápěstí
Ikona Odkaz na databázi
Multimediální tlačítka a prvky
Ikona Odkaz na databázi
Široké možnosti sklonu
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Microsoft 4000 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení klávesnice děkujeme firmě BGS LEVI


reklama