reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Notebook Cooling Base

6.2.2012, Jan Vítek, recenze
Microsoft Notebook Cooling Base
Chladicí podložky pod notebooky jsou pro některé uživatele nepostradatelným pomocníkem nejen kvůli tomu, že lépe odvádějí teplo, ale také kvůli lepší ergonomii a pohodlí při práci. My se dnes podíváme na to, jak se s těmito úkoly vypořádal Microsoft.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Notebook Cooling Base
  2. Zkušenosti z provozu, testy a závěr

Zkušenosti z provozu


Zprovoznění tohoto zařízení zvládne snad i ten nejméně zkušený uživatel, který se již naučil pracovat s notebookem. Stačí jej na ni postavit a do volného portu USB zapojit napájecí kabel, který můžeme případně trošku zkrátit jeho zacvaknutím do připraveného poutka umístěného rovněž na kabelu. Microsoft nikde neudává, jak velké notebooky se pro jeho Notebook Cooling Base ještě hodí, ale podle toho, jak na něm vypadá Asus B80A lze říci, že jeho 14" je ještě v pořádku (i když pod sebou snadno schová téměř celou podložku), ale běžně rozšířené 15,6" už jsou spíše na hraně.

Záleží také na samotném notebooku a rozmístění jeho nožek. V našem případě notebook Asus seděl na této podložce díky jejím gumovým pruhům jak přibitý, takže jsem se nemusel bát, že by mi z klína sklouznul na zem.





Pro teplotní testy jsme využili stejný notebook,tedy Asus B80A vybavený procesorem Core 2 Duo na frekvenci 2,13 GHz a integrovaným grafickým jádrem, u nějž jsme se na dočkali jen mírného zlepšení. Pouze u procesoru se ukázalo cca 2°C snížení teploty přičemž pevný disk zůstával na stejné úrovni. Pevný disk ani při zátěži nevykázal žádný pokles teplot. Ale jako obvykle upozorňuji, že u každého typu notebooku můžeme dostat odlišné výsledky.

Hlučnost této podložky se liší v případech, když ji necháme ležet na stole se zaklopenou nohou a když ji máme umístěnu v prostoru. Stůl zde funguje jako efektivní tlumič hluku, protože klade odpor proudícímu vzduchu, a ventilátoru tak snižuje otáčky. Ventilátor tak moc nehlučí a spíš jen tlumeně vrčí, ale když nohu vyklopíte, nebo si podložku rovnou vezmete na klín, ventilátor se zrychlí a začne vyluzovat nepříjemný a vysoko položený zvuk. Pokud se vám tedy notebook vyloženě nepřehřívá, určitě bude ve vašem vlastním zájmu nechat ventilátorek vypnutý, ovšem tím podložku připravíte o jeden z mála důvodů její existence.


Závěr


Notebook Cooling Base je prvním počinem Microsoftu v oblasti chladicích podložek pro notebooky a dá se říci, že koncept této podložky je celkem podařený, ale zklamalo chlazení. Podložka jako taková je pevná včetně své výklopné nohy, takže dokáže poskytnout stabilní základnu pro notebooky s velikostí maximálně 15,6" (zde bych už doporučil si změřit, zda se opravdu vejdou). Díky velkým gumovým pruhům z ní také dobře usazený notebook nesklouzne a samotná podložka je také vybavena vlastními gumovými podstavci, aby seděla stabilně. A pokud ji budete chtít umístit na klín, stačí ji pootočit o 90° a ona si už na nohy díky svému prohnutému tvaru dobře sedne.




- klikněte pro zvětšení -


Její jednoduché možnosti zahrnují pouze jedno nastavení sklonu (pokud nepočítáme základní vodorovné postavení), stejně tak její ventilátor o velikosti 70 mm má pouze jedno nastavení otáček - 2000 RPM a věci jako vypínač nebo USB hub tu budeme hledat marně. To ale nelze brát jako nevýhodu, však také cena není zrovna vysoká, ovšem i za necelých 500 Kč bychom si zasloužili kvalitní ventilátor, jenž nás nebude otravovat svou vysokou fistulí. Namísto 70mm modelu by se tak velmi hodil třeba 120mm model pracující na nižší otáčky, jenž by se po menších úpravách určitě vešel. Takto provedené chlazení ale dle mého názoru není dobré.


Stabilní na stole i na klíně
Nepříliš účinné a přitom hlučné chlazení
Jednoduché a účelné provedení
Ikona Odkaz na databázi
Pevné materiály
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 450 Kč s DPH, záruka 3 roky


Za zapůjčení podložky Notebook Cooling Base děkujeme Microsoftu



reklama