reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Sculpt Comfort: na Windows 8 ergonomicky

4.1.2013, Jan Vítek, recenze
Microsoft Sculpt Comfort: na Windows 8 ergonomicky
Nedávno Microsoft ohlásil příchod nové klávesnice Sculpt Comfort Keyboard, která se pyšní jednou velkou novinkou. Jde o rozdělený mezerník, který svůj prostor uvolnil pro backspace. Microsoft tak chce usnadnit psaní uživatelům, kteří při psaní často chybují.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Sculpt Comfort: na Windows 8 ergonomicky
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Pokud jste zvyklí na klasiku, pak na klávesnici Microsoft Sculpt Comfort si budete muset zvyknout. Oproti tomu, co bychom označili za běžnou desktopovou klávesnici, je tu mnoho odlišností: nízký zdvih kláves, nulový či rovnou negativní sklon daný nožkami pod přední částí, zahnuté pole hlavních kláves s vypouleným středem, rozdělený mezerník s funkcí backspace a pak taky funkce vyhrazené speciálně pro Windows 8.




- klikněte pro zvětšení -


Zvykat si tedy bude muset i uživatel, který už má své zkušenosti s ergonomickými klávesnicemi Microsoft. Co se týče samotných kláves, pak jak už tomu u hybridních membránových klávesnic bývá, jejich odpor při stisku není všude stejný a k tomu se přidávají také různě velké klávesy. Například Esc je vyloženě tuhý a přitom malý, stejně jako všechny ostatní klávesy v jeho řadě. To jsem ostatně stále nepochopil, proč je vůbec Microsoft začal dělat v takové podobě. Dále tu máme již dříve zmíněný kontrast mezi přesunutou klávesou Insert, na jejímž místě se roztáhl Delete, zatímco funkci pro spuštění kalkulačky byla vyhrazena vlastní klávesa.

Co se týče jednoho z hlavních lákadel - rozděleného mezerníku s funkcí backspace, pak to jsem osobně nemohl dobře využít, neboť oproti představám Microsoftu využívám pro stisk mezerníku levý palec. Namísto vytvoření mezery jsem si tak neustále mazal poslední znak napsaného slova a zrovna zvyk psaní mezery levým palcem je v mém případě přímo pancéřová košile. Pokud je ale váš levý palec při psaní obvykle nevytížen, pak by tato funkce měla být užitečná. Mě jen zklamalo, že když už můžeme funkci klávesy backspace deaktivovat (stačí obě části mezerníku na chvíli podržet), tak nejde stejně snadno ji přesunout na pravou část mezerníku.

Nakonec tu máme speciální klávesy pro ovládání uživatelského prostředí ve Windows 8. Je jich celkem osm (viz předchozí kapitola) a všechny jistě budou užitečné. Otázkou je spíše to, zda uživatelské prostředí, k jehož ovládání Microsoft vyrábí klávesnice s osmi speciálními klávesami a myši s vícedotykovým povrchem pro zadávání gest, je tím pravým, co nám má zajistit pohodlnější, přehlednější a pohotovější ovládání počítače.


Závěr


Microsoft Sculpt Comfort Keyboard je nová klávesnice připravená pro aktuální operační systém Windows 8. Její tělo je sice snadno ohebné, ale má rovnou spodní část, takže se v podstatě nemá jak prohýbat. Pochvalu si zaslouží také pevně přidělaná, ale snadno odpojitelná podložka pod zápěstí vybavená měkkým polstrováním.




- klikněte pro zvětšení -


Firma Microsoft také již má své zkušenosti s výrobou ergonomických klávesnic, které zde zúročila. Ruce tedy při psaní díky zakřivení spočinou v daleko lepší poloze než u běžné klávesnice. Jednak je nemusíme mít zalomeny v zápěstí a také jsou dlaně otočeny více k sobě, což je také přirozenější poloha, než když je máme otočeny směrem ke stolu. Uživatel zvyklý na klasiku si ale bude muset chvíli zvykat.

To platí i pro rozdělený mezerník, jenž může z poloviny fungovat jako backspace, což ovšem funguje pouze pro jeho levou část. Pokud tedy do mezerníku mlátíte jako já levým palcem, bez přeučení vám tato funkce bude naprosto k ničemu. S čím jsem vyloženě nebyl spokojen, je přesunutý Insert, jehož místo zabral Delete a zpracování vrchních funkčních kláves. Právě ty nesou celkem osm funkcí vyhrazených pro OS Windows 8 plus tu je klávesa pro spuštění kalkulačky.

Sculpt Comfort Keyboard je pro uživatele, kteří se nebojí novot a zároveň si potřebují šetřit svá zápěstí.


Plusy


+ ergonomický tvar, polstrovaná podložka pod zápěstí
+ bezdrátové rozhraní
+ speciální funkce pro Windows 8
+ mezerník kombinovaný s backspace (ne pro každého)
 
 

Minusy


- malé funkční klávesy
- nelze přehodit backspace na pravou stranu mezerníku
- velký Delete na úkor přesunutého Insert
 
 
Cena v době testování: cca 1.100 Kč s DPH, záruka 3 roky
 
 
Za zapůjčení klávesnice Sculpt Comfort Keyboard děkujeme Microsoftu.


Jak hodnotíte klávesnici Sculpt Comfort Keyboard?
V anketě šlo hlasovat od 4.1.2013 do 10.1.2014. Počet hlasujících: 17
Výborná6 %
Průměrná29 %
Špatná65 %
reklama