reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mikrotik RB751G-2HnD: bezkonkurenční router?

24.5.2012, Jakub Doležal, recenze
Mikrotik RB751G-2HnD: bezkonkurenční router?
Doménou společnosti Mikrotik byly vždy venkovní bezdrátové spoje. S modelem RB751G se však přesouvá i do vnitřních prostor. Připravte se na 5 gigabitových portů, interní Wi-Fi s 802.11n, PoE a hlavně bezkonkurenční správu.
Možnosti konfigurace jsou u modelů společnosti Mikrotik velmi rozsáhlé a v tomto směru dává tento „domácí“ router své konkurenci doslova na frak. Dalším tahákem je hned několik způsobů zadávání hodnot pro nastavení přístroje. Je libo webové rozhraní, příkazová řádka či vlastní software s okenním správcem?


Webový management


Pokud držíte Mikrotik v ruce poprvé, tak vás asi jako první napadne naťukat do webového prohlížeče IP adresu přístroje a pokusit se nastavit patřičné hodnoty skrze toto rozhraní. Proto se jako první podíváme na nabídku, kterou zde Mikrotik připravil. Nicméně žádné strachy, dojde i na další možnosti.



V továrním nastavení je webový management připravený pod adresou 192.168.88.1, což není úplně šikovné řešení a mnohem logičtější se mi zdá umístění adresy na kraje adresního prostoru. Už se totiž vidím za rok či dva, kdy bude prodejní balení s nápovědou kdesi ve sběrném dvoře, a vy si budete o půlnoci (to totiž zásadně nastává čas pro konfiguraci) drbat hlavu hádáním, která adresa to tak asi může být.

Každopádně pojďme se posunout již k samotnému rozhraní. Hned po zadání adresy do prohlížeče se načte stránka, na které lze vybrat z několika ikonek. Pro webové rozhraní je třeba vybrat příznačně označený „Webfig“. Po zadání přihlašovací jména se objeví šedivě-bílé a poněkud ponuré menu přístroje. Čekal jsem trochu současnější design, ale je vidět, že Mikrotik směřuje své snahy trochu jiným směrem.




- klikněte pro zvětšení -


Nabídka tohoto routeru je takřka nekonečná a popisem všech funkcí bych mohl zaplnit několik článků. Důležitým faktem však zůstává celkem přehledné členění a podpora nejnovějších standardů včetně IPv6. První položky v horní části menu jsou určené ke správě fyzických komponent systému. Na mysli mám samozřejmě LAN porty a bezdrátovou část. Novinkou je QuickSet, který ocení zejména méně zkušení uživatelé.




- klikněte pro zvětšení -


Další položky jsou pak již spíše ve znamení softwarových hodnot. Tedy konfigurace bridge mezi rozhraními, nastavení IP a to jak ve smyslu klienta, tak případné spuštění DHCP serveru. Tím však nabídka ani náhodou nekončí a z relativně nenápadné krabičky můžete v mžiku udělat plnohodnotný router s využitím protokolů jako BGP, OSPF či RIP.




- klikněte pro zvětšení -


Na své si přijdou i ostražití uživatelé, kterým je určen Firewall a znovu na poměry běžných routerů nevídaná nabídka parametrů. Osobně pak například využívám vestavěný test rychlosti, který velmi názorně ukáže, jakých hodnot může daná linka dosáhnout. Pro tento test je však nutné mít kompatibilní i druhou stranu linky, tedy další Mikrotik.




- klikněte pro zvětšení -
reklama