reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel

8.3.2011, Jan Vítek, recenze
Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel
Platforma Mini-ITX zažívá v poslední době nebývalý rozmach. Na trhu již nejsou pouze předražené základní desky s procesory VIA, ani levné, ale nevýkonné modely s Atomy. Pořídit si můžeme i model s LGA 1155 a dnes se podíváme na to, co se s ním dá sestavit.

Základní deska Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67


Další důležitou komponentou v naší sestavě je základní deska DH67CF s označením Clear Folk, která je vybavena čipovou sadou Intel H67, a tedy i nejnovějším firemním socketem LGA 1155. Ten je určen (alespoň prozatím) výhradně pro novou generaci procesorů Core "Sandy Bridge", a ty se v našem testu ukázaly jako velmi povedené, a to jak z hlediska výkonu, tak z hlediska spotřeby. Výkonná sestava se Sandy Bridge a grafickou kartou Radeon HD 5870 si v klidu totiž vzala pouze kolem 68 W, a to včetně ztrát na zdroji a bez karty kolem 33 W. To už se v podstatě blíží hodnotám, které vykazují notebooky, i když jejich nová generace se Sandy Bridge na tom bude také lépe než starší.


- klikněte pro zvětšení -

V malé modré krabici dostaneme samotnou základní desku a vedle ní nezbytné příslušenství, z nějž stojí za zmínku panel pro zadní I/O porty, disk s ovladači a dva datové kabely SATA se zámky proti jejich vypadnutí. Nyní ale ke specifikacím:


Model
Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
Rozměry
172 x 172 mm
Patice a čipová sada
Intel LGA 1155 (ofic. podporuje procesory do TDP 65 W)
Intel H67
Konektory
1Gbps Ethernet (Intel 82579V)
4x USB 2.0 (plus 6x na desce)
2x USB 3.0
2x SATA 6 Gbps
2x SATA 3 Gbps (z toho 1 slouží i pro eSATA)
DVI-I, HDMI, Display Port
7.1 + 2kanálové audio
S/PDIF (optický)
Sloty
PCI Express 2.0 x16
Paměti
2x DDR3 DIMM - až 16 GB DDR3-1066/1333 MHz
Napájení
ATX 24pin
+12V 4pin
Chlazení čipové sady
pasivní

Specifikace tedy hovoří o podpoře maximálně 65W procesorů, ovšem to neznamená, že by výkonnější 95W modely deska nezvládla napájet. Jedná se v podstatě jen o doporučení Intelu, který se obává, že by jeho chladiče a malé uzavřené skříně pro Mini-ITX nemusely být schopny udržet teplotu procesorů v rozumných mezích. Ale není se čemu divit, však BOX chladiče pro Sandy Bridge nejsou nic moc, pokud to mám říci kulantně.

Deska pak i přes své malé rozměry nabízí skutečně impozantní výbavu. Dočkáme se celkem desíti portů USB 2.0 (šest z toho je v podobě headerů na desce), dvou USB 3.0, 1Gb Ethernetového konektoru, jednoho eSATA a pak také širokých možností pro připojení obrazu. Fyzicky jsou zde konektory DVI-I, HDMI a dokonce i Display Port, přičemž DVI-I pochopitelně zvládne přes redukci i staré analogové monitory. Obraz pak doplní několikakanálový zvuk a optické rozhraní S/PDIF. Osobně mě nenapadá moc dalšího, co bychom dnes mohli chtít.

Zde je ještě na místě upozornění ohledně ovladačů a stability. Důrazně doporučuji si u této základní desky co nejdříve sehnat nové ovladače přímo ze stránek Intelu, kde je užitečná funkce, která vám ty novější sama vyhledá. A pak je vhodné si i aktualizovat BIOS. V našem případě totiž systém Windows 7 64bit zamrzával, a to tak, že nereagoval ani ukazatel myši, což je celkem prekérní situace. Softwarové aktualizace ale toto naštěstí vyřešily.



Podívejme se tedy na rozložení portů na zadním panelu (modré jsou pochopitelně USB 3.0) a pak také na rozmístění prvků na samotné základní desce. Intel se pochopitelně snažil posunout napájecí konektory, slot PCI Express, paměťové sloty a SATA porty až na samotný okraj, aby uvnitř zbylo co nejvíce místa pro patici procesoru a jeho chladič. I tak je ale otázkou, jaké chladiče kromě BOXu se sem vejdou.



Dle zahraničních uživatelů se nemusíme obávat koupit Scythe Big Shuriken (ten ale prý může zablokovat slot PCI Express), což je velmi dobrá zpráva, neboť pak bude možné obrátit jeho ventilátor tak, aby nasával vzduch skrz žebra směrem ke zdroji a přes něj ven. My si ale vyzkoušíme vedle BOXu jiný chladič, a to Arctic Freezer 11 LP, tedy nový nízkoprofilový model od této populární švýcarské firmy. Ten by se měl rovněž vejít bez problémů.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec ještě ukážeme základní desku zezadu, kde je k vidění akorát zpevňující plech pod socketem a pár čipů, z nichž největší je Winbond W83677HG-I pro monitorování, otáček, teplot, atp.


- klikněte pro zvětšení -


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Intel DH67CF Clear Folk poskytuje server Heureka.cz



Procesor Intel Core i5-2400S a Intel HD Graphics 2000


My jsme se rozhodli využít pro naše účely právě 65W procesor, který ale přesto nabídne sílu čtyř jader. Je totiž pravda, že skříň Lian Li PC-Q07 není zrovna výtečně odvětrávaná. Jedná se tedy o energeticky efektivní verzi Core i5-2400S, která je zatím jediná svého druhu.



Slibuje nám pracovní frekvenci 2,5 GHz, kterou však navyšuje pomocí Turbo Boost 1/3/7/8 až na 3,3 GHz. Dále máme k dispozici pro každé jádro 32 kB instrukční i datové L1 cache, k tomu 256 kB L2 cache a pak 6 MB sdílené L3 Smart Cache. V nízké zátěži pak systém tento procesor pomocí EIST automaticky podtaktuje na 1600 MHz. Pracuje přitom už se základní frekvencí 100 MHz a ne 133 MHz, takže výpočty dle násobiče jsou pak o to jednodušší. Core i5-2400S je tedy procesor, jehož frekvence v praxi lítá od 1600 MHz až k 3300 MHz, což je slušné rozpětí.


Model
Core i5-2400S
Socket
Intel LGA 1156
Architektura
Intel Sandy Bridge (32 nm)
Počet jader
4 fyzická
Frekvence
2,5 - 3,3 GHz
Cache
4x 32 kB L1 datová
4x 32 kB L1 instrukční
4x 256 kB L2
6 MB L3 Smart Cache
Instrukce
TXT, Intel VT-x, Intel VT-d, Turbo Boost, AES-NI, Smart Cache, AVX, atd.
Spotřeba (TDP)
max. 65 W

Součástí je však také grafické jádro Intel HD Graphics 2000. To je zatím s HD Graphics 3000 nejpokročilejší integrovaná grafika firmy Intel a novinkou je i to, že je již konečně součástí samotného procesoru, a nesedí tedy pouze vedle něj na stejné destičce jako samostatný čip. Dočkáme se od ní šesti pipeline (verze 3000 jich má dvanáct) a frekvence 850 - 1100 MHz podle zátěže. Podporováno je API DirectX 10.1, což vzhledem k výkonu naprosto stačí a paměť je zde pochopitelně sdílená.

Pokud máte zájem, můžete si o přínosu architektury nových Sandy Bridge přečíst zde a pak přijde samozřejmě vhod i příslušný test.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu INTEL Core i5-2400S poskytuje server Heureka.cz



Paměti - 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G


Ceny pamětí DDR3 konečně už klesly na více než přijatelnou úroveň, a tak si můžete koupit 8 GB DDR3-1333 MHz za cenu už od 1700 - 1800 Kč s daní. My jsme využili náš redakční kit dvou 4GB modulů Kingston DDR3-1600 MHz s cenou cca 2200 Kč, které byly stejně provozovány na klasické nastavení 1333 MHz s časováním 9-9-9-24-1T, jak ukazuje následující screenshot.



Druhý obrázek ukazuje další možná nastavení zmíněných modulů, jak je ukazuje utilita CPU-Z.






SSD Corsair Nova Series V128 (128GB) a HDD Samsung SpinPoint F3 (1TB)


A nakonec zapadají do našeho výběru dvě úložná zařízení. Na pozici systémového disku se protlačilo 128GB SSD Corsair Nova Series. To dnes sice již není posledním technickým výkřikem, ale přesto je schopno levou zadní zadupat tradiční pevný disk do země.


- klikněte pro zvětšení -

Firma udává maximální rychlosti čtení 250 MB/s a zápisu 195 MB/s, a to s pomocí 64MB vyrovnávací paměti. Nechybí ani podpora TRIM, ovšem o IOPS se Corsair nezmiňuje. Dle různých testů ale ani v tomto ohledu není Nova V128 vůbec špatná.


Úlohu druhého disku na sebe vzal Samsung SpinPoint F3 (HD103SJ) s kapacitou 1 TB. Ten se připojuje přes rozhraní SATA 3 Gbps, má 32MB vyrovnávací paměť a otáčky ploten 7200 RPM.

reklama