reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel

8.3.2011, Jan Vítek, recenze
Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel
Platforma Mini-ITX zažívá v poslední době nebývalý rozmach. Na trhu již nejsou pouze předražené základní desky s procesory VIA, ani levné, ale nevýkonné modely s Atomy. Pořídit si můžeme i model s LGA 1155 a dnes se podíváme na to, co se s ním dá sestavit.

Instalace komponent


Po výběru komponent nás u Mini-ITX systému čeká neméně náročný úkol - umístit všechno do jedné skříně. U klasických sestav s ATX deskou máme obyčejně dostatek místa pro pohodlnou instalaci a pokud nám nijak nezáleží na vzhledu skříně ani ideálním průtoku vzduchu skrz ni, můžeme si klidně všechno nacpat dovnitř hlava nehlava a ono to nějak bude fungovat. Ovšem u Mini-ITX se již velmi vyplatí naplánovat každý krok, což pochopitelně záleží na designu a vnitřním provedení dané skříně.

Model Lian Li PC-Q07 nemá uvnitř místa nazbyt, i když se to nezdá. Může za to především zdroj klasického formátu ATX, u nějž výrobci jaksi nepředpokládají, že uživateli bude na obtíž množství dlouhých kabelů, ale to je ostatně na výrobci skříně, aby se s tím vypořádal. Zde je každopádně nanejvýš vhodné, že to bude právě napájecí zdroj, který budete dovnitř montovat jako poslední, takže uklizení přebytečných kabelů bude patřit mezi konečné úpravy.


- klikněte pro zvětšení -

My ale začneme s tím, co je třeba učinit nejdříve, a tím je přišroubování základní desky na pravou bočnici/tray. Základní desku jsme si pochopitelně předem osadili procesorem s chladičem a také paměťovými moduly a skříň pak je vhodné zase opatřit zadním štítkem pro krytí I/O konektorů základní desky. Pak desku našroubujeme na bočnici a tu zase můžeme umístit zpět do skříně. Ovšem ještě dříve, než bočnici napevno přišroubujeme, se vyplatí si rozmyslet, zda náhodou nebudeme chtít nějaké kabely vést mezi základní deskou a bočnicí, kde je dostatek místa třeba pro datové SATA kabely nebo dlouhé vodiče od předních tlačítek a portů. Ty se pak totiž budou pod deskou již umístěnou ve skříni protahovat jen s obtížemi.

Instalaci základní desky máme již sice v recenzi za sebou, ale jak je to s chladičem procesoru a volným prostorem pro něj? S originálními chladiči Intel BOX pochopitelně není žádný problém a jak brzo poznáte, jsou schopné svou práci dobře odvést i v této uzavřené skříni. Dále jsme ale také vyzkoušeli model Arctic Freezer 11 LP, který se jeví jako nejlepší řešení z pohledu cena/výkon a pro ty, kteří míří výš, bude moci posloužit Scythe Big Shuriken, který by ale mohl kompletně zablokovat slot PCI Express.


- klikněte pro zvětšení -

Tomu bych se ani nedivil, protože ani instalace Freezeru 11 LP nebyla bez problémů. Chladič se skutečně vešel jen tak tak, což platilo i pro jeho dva plastové rámečky, jež si musíme nejdříve upevnit na desku. Navíc i zde spodní konečky heatpipe trochu zasahovaly do prostoru slotu PCI Express a možná by je bylo nutné trochu opatrně přihnout, aby se pak neopíraly o kartu. Ale pokračujme.

V našem případě jsme se nerozhodli skříň osazovat grafickou či jinou kartou, a tak zbývalo do ní namontovat pevný disk a zdroj. SSD na fotografiích není, neboť bylo využito jen pro účely testování výkonu, ale pochopitelně by se také bez problémů vešlo, a to přímo pod pevný disk, což bylo vyzkoušeno. Stejně tak je možné snadno dovnitř zasunout i dlouhou optickou mechaniku, která je také (alespoň v našem případě) blíže ke konektorům na základní desce, ale na druhou stranu to má ke zdroji zase o něco dále než disky.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud se tedy rozhodnete využít SSD zároveň s HDD, je nutné nainstalovat SSD jako první a nejlépe s již připojenými kabely. Pevný disk totiž SSD přiklopí, že nebude ani vidět. Lian Li instalaci pevného disku věnovalo zvláštní pozornost a určilo pro něj čtyři gumové kroužky a speciální šroubky. Stačí si tedy disk s jejich pomocí připravit a pak už jen seshora nasunout do drážek. Z tohoto uložení by ale mohl při transportu vypadnout, a tak je vhodné jej ještě zajistit jedním šroubkem, k němuž máme přístup ze zadní části skříně.

Nakonec je zapotřebí nacpat dovnitř zdroj, zajistit, aby se jeho kabely nemohly zamotat do chladiče procesoru a nezamezovaly mu v přístupu ke vzduchu a pak už můžeme přiklopit levou bočnici. V této fázi se rovněž můžeme rozhodnout, zda zdroj necháme otočený ventilátorem k pravé bočnici, aby se staral sám o své chlazení, nebo jej necháme odvětrávat prostor nad základní deskou. První případ nejlépe poslouží samotnému zdroji, aby se co nejlépe chladil, ovšem zbytek komponent bude mít o to těžší pozici, když tu není žádný další skříňový ventilátor. I tak se dá ale tento počítač provozovat, ovšem otázkou je, jak dlouho to budou jeho součástky snášet.


- klikněte pro zvětšení -

Druhou možností je tedy zdroj otočit, čímž bude efektivně chladit celou skříň, ovšem jednak půjde teplý vzduch ven přes něj, což by tedy nemuselo být tragické, když je na to konstruován, ale pak tu je další problém. Budeme tu totiž mít u sebe dva ventilátory s odlišnou orientací - budou totiž foukat směrem od sebe, což nemusí dělat dobrotu. To ostatně také uvidíme v další kapitole s teplotními testy.

Na druhou stranu můžeme nainstalovat chladič, u nějž lze ventilátor otočit a nechat jej vzduch přes žebra vysávat a posílat přímo na zdroj. Ještě lepší by pak mohlo být řešení, kdy zdroj se postará i přímo o chlazení procesoru, ovšem v takovém případě bude nutné prostor mezi ním a chladičem vhodně utěsnit a ani pak není zaručeno, že se dočkáme méně hlučného provozu.
reklama