reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mivvy um400: mobilita s kompromisy

9.11.2007, Pavel Bureš, recenze
Mivvy um400: mobilita s kompromisy
Dnes se podíváme na Mivvy um400, což je počítač kategorie Ultra Mobile PC, který může zaujmout dotekovým 6,5" LCD displejem o rozlišení 800 x 480 bodů, úsporným procesorem VIA ULVC7-M 1 GHz, webovou kamerou a malou QWERTY klávesnicí.
Kapitoly článku:

Balení


UMPC dorazilo v jednoduché kartónové krabici, kde jsme kromě přístroje samotného našli také dvě CD (jedno je určeno pro Windows XP, druhé pro Visty), 2 stylusy a nabíječku. Její délka (cca 200 cm) je dle našeho názoru dostatečná, problém může být v umístění adaptéru téměř na konci kabelu. Pokud Mivvy zapojíte do zásuvky, která je např. na zdi ve výšce 1 metr, bude adaptér svou vahou kabel namáhat, což jistě není ideální.

Dodávaný stylus o délce 10,5 cm se nijak zásadně neliší od podobných plastových výlisků, které se používají u kapesních počítačů. Hrot a zakončení je plastové, střední část je kovová. Je škoda, že stylus není vysouvací, díky čemuž by se prodloužil a pracovalo by se s ním o něco lépe. Na druhou stranu, musíme výrobce za těch téměř 11 cm pochválit, u PDA často najdete stylus jen o něco delší než párátko.



Poněkud nás zarmoutila absence pouzdra. Alespoň jednoduchý obal, který moc nestojí, by leckterého uživatele potěšil. Vzhledem k malým rozměrům není vhodné použít běžnou brašnu na notebook, Mivvy by v ní "plavalo". U mnoha kapesních počítačů naleznete v krabici spolu s přístrojem i fólii, jež kromě ochrany trochu zlepšuje i vlastnosti displeje. Uživatel si tak bude muset fólii dokoupit, jedná se o volitelné příslušenství.


Specifikace


ModelMivvy um400
ProcesorVIA C7 1000 MHz, nanoBGA2, FSB 400 MHz
ChipsetVX700
Paměť512 + 256 MB SDRAM na desce
Grafická kartaVIA UniChrome Pro II IGP 64 MB (sdílených)
Displej6,5" TFT 800x480, LED podsvícení
Pevný disk1,8" PATA 30 GB 4200 RPM
AkumulátorLi-Pol 3 900 mAH, 28,86 W
Bezdrátové sítěBluetooth class 2, 802.11 b/g
WebkameraRozlišení 640x480
Rozměry190mm x 120.8mmx 28.3mm
Hmotnost720 gramů
KonektoryUSB 2.0 x 2,SD/MMC/SDIO, VGA out, jack 3,5 mm jack, mikrofon


Design


Vzhled libovolného zařízení se velmi těžko hodnotí, jelikož design a jeho vnímání je záležitostí velice subjektivní. Během testování se mi na Mivvy zalíbila střídmost ohledně použitých barev a tvarů, kombinací černé a stříbrné se jen těžko něco pokazí.


(klikněte pro zvětšení)

Těší nás, že na lesklém černém povrchu nejsou takřka vidět otisky prstů, takže UMPC vypadá i po několika hodinách používání čistě. Horší je to s prachem, na černé uvidíte každé smítko, ale stačí přístroj občas utřít antistatickou utěrkou a máte od prachu na chvíli pokoj.


(klikněte pro zvětšení)


(klikněte pro zvětšení)

V zavřeném stavu přístroji dominuje 6,5" LCD displej s LED podsvícením, okolo najdete hlavní ovládací prvky a indikátory. V levé části je k vidění čtyřsměrový ovladač a pětice tlačítek, o jejichž funkci se zmíníme později. Pod displejem se nacházejí indikátory bezdrátových sítí (Bluetooth a Wi-Fi), aktivity disku, stavu baterie a zapnutí/napájení. Indikátory svítí modře, jen nabíjení je znázorněno oranžovou barvou. V pravém spodním rohu našel svoje místo touchpad, kterému se rovněž budeme věnovat později v části o ovládání počítače. V oblasti nad displejem si všimněte dvojice mikrofonů a také čočky webkamery, jež nemá díky malému rozlišení snímače prakticky jiné využití než pořizování videozáznamu a jeho odesílání.

Na pravém boku počítače najdete kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, posuvník pro zapnutí a vypnutí, tlačítko pro reset a konektory pro připojení sluchátek (jack 3,5 mm), mikrofonu a nabíječky. U šoupátka pro zapnutí přístroje se chvíli zastavíme. Posunutím nahoru zapnete, případně vypnete počítač. Posunutím dolů se zapínací tlačítko uzamkne a nebudu možno přístroj zapnout. Kompletní zablokování tlačítek a dotekového displeje oceníte spíš ve chvíli, kdy s UMPC pracujete, potřebujete si na chvilku odběhnout a nechcete, aby vám např. děti neopatrným stisknutím tlačítka či kliknutím myši mohly smazat vaši práci. Vzhledem k tomu, že k posunutí šoupátka pro odemknutí kláves je třeba větší množství síly, nás těší, že pokud šoupátko nechtěně posunete až do polohy vypnuto, přístroj zůstane zapnutý.


(kliněte pro zvětšení)


(klikněte pro zvětšení)

Levá strana skrývá jeden USB 2.0 port, slot pro paměťové karty SD a MMC (ovšem bez podpory standardu SDHC), zámek akumulátoru a šoupátko pro vyjmutí baterie.


(klikněte pro zvětšení)

Druhý USB port a konektor pro připojení k dokovací stanici (není součástí dodávky) najdete ve spodní části počítače. Zde je také VGA výstup pro připojení k externímu monitoru. Mivvy jsme testovali s 15" LCD monitorem Eizo s rozlišením 1024 x 768. Kvalita obrazu odpovídala analogovému připojení.


(klikněte pro zvětšení)

Vrchní část už není tolik zajímavá, najdeme zde Kensington Lock a průduchy chlazení.

Záda UMPC Mivvy um400 skýtají pohled na reproduktor, který oceníte při přehrávání systémových upozornění, na hudbu se samozřejmě nehodí. Dále se zde nachází čtveřice gumových "nožek", které mají zamezit posouvání přístroje po stole, což se díky malé ploše výstupků moc nedaří. Počítač je vybaven také malým stojánkem, který umožňuje naklonění přístroje pod úhlem cca 40 stupňů. Stojánek je krátký, takže pokud budete chtít UMPC umístit do lepší pozice, nezbude vám nic jiného, než si pomoci a stojánek ještě podložit například knihou. Stojánek je možné v případě potřeby odmontovat a na jeho místo zapojit TV tuner nebo GPS přijímač, obojí spadá mezi volitelné příslušenství. Vzhledem k nepříliš šťastnému rozmístění USB konektorů vezmou někteří uživatelé za vděk další (sic omezenou) možnost rozšíření.


(klikněte pro zvětšení)
reklama